onsdag, maj 23, 2007

Vaffan Zlatan

Tidningen Libero anlitade Luciano Moggi som fotbollsskribent i somras, vilket väl säger ganska mycket om vad det är för en tidning. Idag har de en lång intervju med Zlatan, illustrerad av en bild på en leende Moggi som håller i Zlatans son, och en lika glad Zlatan bredvid. Intervjun avslutas med att reportern säger ”De var starka i Triaden” (alltså Moggi, Giraudo och Bettega, som styrde Juventus och förstörde hela den italienska fotbollen under ett decennium eller så). Och Zlatan svarar:

De tog bort dem bara för att vi vann för mycket: det handlar om avundsjuka. När jag kom till Inter var det första jag sa till Moratti: ”Om du vill förändra mentaliteten måste du anlita Luciano”. Som tur är vann vi ändå.
Så många versioner av verkligheten existerar bredvid varandra i Italien. Och idag var årets hetaste dag, klockan är över elva och det är ändå alldeles för varmt för att jag ska orka säga mer om saken.

Uppdatering torsdag 10.51. Det är fortfarande jävligt varmt och jag är fortfarande i chock. Mest över den där bilden. Egentligen borde man inte vara chockad över att Zlatan tycker såhär, för det var ju ganska tydligt redan innan. Jag sa ju det när Inter vann scudetton och spelarna sjöng att de vinner utan att stjäla medan Zlatan hävdade att just de titlar som de sjöng om att hans förra klubb stulit, var hans. Också spelare som Fabio Cannavaro och Alex del Piero har uttalat nåt slags mer eller mindre reserverat stöd för Moggi. Men de, åtminstone del Piero, skulle ju aldrig säga det som Zlatan gör. Att han är så fullkomligt omdömeslös och har så fruktansvärt lite koll på läget att han ställer upp på bild med Moggi och sin son, i Libero, och om det nu är sant att det första han sa till Moratti var att han borde anlita Moggi! Moratti som alltså inte ens kan glädjas åt sin scudetto – på grund av vad Moggi gjort. Det är omdömeslöst redan att tro på den berättelsen om verkligheten som Zlatan tror på, men att dessutom inte förstå att den är kontroversiell i en klubb han levt i en hel säsong nu är ju fascinerande. Det räcker att promenera mellan tunnelbanestationen Lotto och stadion i Milano, som jag gjorde för en vecka sen, och läsa på väggarna för att förstå vad de milanesiska fansen tycker om Juve och Moggi. Säkert 90 procent av klottret handlar om dem. Jag antar att Zlatan inte brukar ta sig till stadion på det sättet. Han tar sig kanske runt i Milano i sin Enzo Ferrari som han stolt berättar att Giraudo givit honom.

Juventus sportchef Alessio Secco var i blåsväder förra veckan för att han hörts på telefon med Moggi, under de stora högtiderna eller ofta, beroende på vem man frågar. Och så ställer Zlatan upp på bild där Moggi håller i hans son! Jag vet inte hur mycket man kan lita på att Zlatan sagt allt han säger i den där intervjun, speciellt om man vet hur han pratar italienska så förstår man att hans ord är ganska friserade och vem vet i hur stor utsträckning tolkade. Men den där jävla bilden.

Och Moggi, vad vill han? Han låter Zlatan riskera sin position i Inter för att själv få lite av Zätats glans. Och Zlatan som är så misstänksam mot alla, litar fortfarande på just Luciano Moggi.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar