söndag, maj 27, 2007

Tottigol

Om nu inte Ruud van Nistelrooy hemska tanke gör för många mål, har Italien under det här året efter Calciopoli vunnit allt. VM, Champions League, Guldbollen, Guldskon. Ingen kan heller säga att Guldskon blev italiensk (om den nu blir det) med fusk, så många straffar som Totti missat. Idag en till!

Men det är bara den andra tanken man tänker idag, eftersom Italien också är det minst nationalistiska landet. Här bråkar Inter och Milan mer över vem som egentligen är bäst, än att man firar Italien. Och av alla de där segrarna, så är (om, som sagt, inte van Nistelrooy...) Guldskon den minst italienska. Det viktigaste är att det var Roma som vann skytteligan, kanske vinner Guldskon. Francesco Totti vinner dem, som inte är anfallare egentligen, som har nummer tio på ryggen. Kaptenen som missat sju straffar under säsongen, i Roma som spelar utan anfallare, han som de säger i Milano och Turin ”non è mai decisivo”, han är aldrig avgörande, drar sig alltid tillbaka när det verkligen gäller. Säger de. Han som är den bäste italienske spelaren men inte vill vara med i landslaget. Han som sa häromdan om skillnaden att vinna VM och Coppa Italia att ”det är två olika känslor och att vinna med Roma, som romare och romanista ger alltid något mer”. Han som Gazzetta dello Sport fortfarande vill dra in i mercatodiskussionerna fast han nästan är den ende som inte är till salu. Som spelat med skruvar i benet hela året för Romas skull. Just han vinner skytteligan i världens bästa fotbollsland, och är en av de allra bästa, just nu den bäste målskytten i Europa!

Så sista matchen på säsongen handlade såklart bara om att han skulle göra mål, minst två mål för att slå Afonso Alves. Han gjorde det! Och cupen skulle firas, som vi vann i Milano. Och den guldlockige Cristian som var med på säsongens första match var med nu också på den sista, och alla de andra spelarnas barn, och Spalletti slängde upp kavajen till curvan och ”Grazie Roma” och ”Roma, Roma, Roma” varvades gång på gång och det var avslutningsstämning. Nu är det slut. Arrivederci Olimpico, jag kommer sakna dig så mycket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar