torsdag, maj 10, 2007

Det viktigaste kvar

Det är bara tre omgångar kvar av Serie A den här säsongen där Juventus inte var med och Inter vann. Det var en konstig säsong, men det var den första på åratal som genomfördes enligt reglerna, så jag tycker vi ska fira den. Vem vet hur många såna till vi får se. Det är så sorgligt hur det blivit efter skandalen för ett år sen, hur alla försök att förändra nåt effektivt och förutsägbart slogs ner, tills tillfället var förlorat. Men jag tänker ändå på vad Francesco Totti sa efter matchen mellan Roma och Juventus den 5 mars 2005. Nu när åklagarna i Neapel har upptäckt Moggis schweiziska telefonkort vet vi att matchen föregicks av 34 telefonsamtal mellan Moggi och matchens domare Salvatore Racalbuto mellan den 28 februari och till det sista morgonen på matchdan. Efter matchen sa Totti (se presskonferensen, han är underbar!) att de spelade elva mot fjorton, att tyvärr är det såhär i Italien, att fotbollen håller på att förstöras, att man går till stadion och vet redan vem som ska vinna, att man förlorar lusten att spela. Även om skandalen för ett år sen förändrade alldeles, alldeles för lite, så är ändå Moggis sjuka system borta och jag tror Francesco tyckt det varit roligare att spela fotboll den här säsongen än 2005.

Mest är det tråkigt att säsongen tar slut för att jag vill sitta varje vecka hela året om som igår, och titta på när Totti värmer upp och uppfinner passningar och klackar bollen och gör mål och suger på tummen.

Men det viktigaste finns faktiskt kvar, och det är Tottis jakt på skytteligatiteln i Italien och Guldskon i Europa. Han måste göra fyra mål på tre matcher för att vinna den europeiska. Jag har ju sagt länge att han är världens bäste fotbollsspelare, men om man kan bli skyttekung i Europa fast man inte egentligen är anfallare, då måste det väl vara objektivt bevisat och fastställt också?

Det är ganska lustigt att Francesco knappt kunnat gå av ryggont de senaste veckorna, samtidigt som jag såg Ilary ta danssteg i högklackat i teve förra måndan, tio dagar innan förlossningen är beräknad. Hon var på stadion igår, hon och Totti fick stanna ett par minuter utanför med sin bil vid ett trafikljus längs Lungotevere vid 20.35. I Rom kan man läsa sånt i tidningen.

3 kommentarer:

Sånger från nedre botten sa...

"men det var den första på åratal som genomfördes enligt reglerna", har advokaterna redan sagt sitt då? Jag menar är du 100 procent säker på att det inte kommer att startas en utredning som omkullkastar hela serie A en gång till?

Malena sa...

Ha, don't get me started, det finns mycket att säga.

Moggi var centralpunkten i det system som avslöjades, då säsongen 2004-05 undersöktes. Det var inte så att det fuskades lite hipp som happ, hans system var noggrant uträknat och detaljplanerat. Han arbetar inte för någon klubb längre, och det verkar osannolikt att någon skulle ha byggt upp ett nytt system på så kort tid.

Men advokaterna, åklagarna har verkligen inte sagt sitt, i Neapel håller de fortfarande på och arbetar. Kanske kommer en rättegång att starta i slutet av året. Än så länge är det ju bara sportens rättssystem som dömt.

De nya uppgifter som kom från åklagarna för nån månad sen gjorde att åtta (tror jag det var) nya domare stängdes av, vilket ju komprometterar den pågående säsongen. Dessutom finns i princip alla som var inblandade i Calciopoli kvar inom fotbollen utom Moggi och Giraudo; Della Valle, Lotito, en del folk inom Juve typ Bettega och killen som åkte till Schweiz för att köpa telefonkort till Moggi, Carraro, en massa domare och så vidare. Men som sagt, det verkar ju ganska osannolikt att redan den här säsongen skulle vara fuskad. Jag pratade med en journalist förra veckan som skrivit en bok om Calciopoli och frågade om det, och han menade att den här säsongen varit enligt reglerna, och att några till förmodligen kommer vara det.

Boken heter Calciopoli. Kollapsen och återuppbyggnaden av ett korrupt system, fritt översatt, och det där korrupta systemet är ju tillbaka, men det handlar mer om hur federationen och olympiska kommmittén ser ut, och alla intressen, storfinansen, som styr egentligen. Grogrunden för nytt fusk finns i allra högsta grad kvar.

Idag var förresten en före detta Juvedirektör intervjuad i Repubblica av den andra författaren til den boken, och det var första gången nån pratade om att domarna fått pengar av Moggi. Inte bara domare - journalister, supportrar, folk inom federationen också. Så det kommer säkert komma fram nya grejor hela tiden om Moggis system och det kommer säkert komma nya skandaler, eftersom det är så det funkar i Italien: det kommer en skandal, man gör stora uttalanden om att man ska reformera och skriva nya regler för att det inte ska hända igen, sen efter ett tag blir det inget av reformerna, och efter ännu ett tag kommer det nya skandaler. Men den här säsongen tror jag faktiskt varit ganska ren. Det kan man ju märka om man tittar på hur domarna dömer också. Totti visste ju allt utan att behöva några telefonavlyssningar.

Malena sa...

En ny skandal har vi förresten redan sett den här säsongen, i Catania. Den omkullkastade inte serien, men fick den att ställas in i en vecka i alla fall.

Skicka en kommentar