måndag, september 15, 2008

Några grejor till

Jag rättar mig själv lite. Roberto Maroni har ju kommit med mer exakta siffror än ”200 på tåget” om hur många de dömda napoletanarna var. Enligt Maroni fanns bland de 3 096 personer som köpte bortabiljetter till Roma–Napoli 800 personer med noteringar i brottsregistret. Av dem hade 27 stycken kopplingar till camorran.  260 var dömda för drogförsäljning, 419 för brott mot egendom, 218 för brott mot person eller myndighet, 70 för vapeninnehav, 71 för störande av allmän ordning, 70 för förfalskning och 210 för mindre brott.

Jag antar att man kan ta fram de här väldigt exakta siffrorna eftersom alla som köpte biljett registrerades så noggrant. Eftersom det inte är förbjudet för personer med noteringar i brottsregistret att gå på fotboll, kan man fråga sig vad offentliggörandet av uppgifterna är till för, mer än att bidra till en allmän bild av fotbollssupportrar som brottsliga och farliga typer.

Man kan också fråga sig om Roberto Maroni anser att han själv är olämplig att gå på match. Han är stolt över sin dom för våldsamt motstånd, har han sagt. Den kom efter en demonstration för Padanien, alltså det norditalienska område som Lega Nord vill ska bryta sig loss från resten av landet. Jag säger det igen: han är INRIKESminister.

Jag måste också påpeka igen hur snyggt, roligt och fint Napolifansen reagerat på allt som de blivit utsatta för. De gula tröjorna är en så smart replik. Allt under demonstrationen innan matchen igår gick lugnt till. En av killarna gick in i spelarbussen när den kom, och hejade på laget. De satte upp skyltar utanför stadion där det stod ”inträde förbjudet för personer dömda för brott”. Inne på stadion var ju curvorna tomma, någon på långsidan hade en banderoll: ”Jag var i Rom. Stäng sittplats”. Den stora banderollen utanför stadion hade budskapet: ”tomma curvor, absolut tystnad: resultatet av vad ni planerat, men skadan ni orsakat, har er värderingsman uppskattat den?” Ja, på italienska rimmade det, så det lät lite bättre.

Napolifansen är inte oskyldiga, varken i allmänhet eller till saker som hände den där söndagen, så mycket tror jag står ganska klart. Men i hela den här soppan har just de varit anledningen att tro på att det kanske inte står så illa till med de italienska fotbollsfansen som alla vill påstå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar