onsdag, september 10, 2008

It’s the media image

Via il Pallone in confusione, av mig från italienskan översatta utdrag ur en intervju med en österrikisk journalist som tillsammans med en kollega åkte med på tåget från Neapel till Rom förra söndan. Originalartikeln på tyska från derStandard.at.

(Uppdatering. Jag råkar ha IPIC i min rss-läsare, men tydligen kommer översättningen av artikeln från början från asromaultras.org, vilket jag inte sett förut. Rätt ska vara rätt. Nu finns det av någon mystisk anledning en länk hit där. Coolt.)

Ni var ögonvittne till händelserna på stationen i Neapel, kan ni berätta vad som egentligen hände?
Först och främst kan man absolut inte prata om napolitanska ultras som hotade och fick 300 passagerare att stiga av tåget, sen av attackerna mot kontrollanterna från Trenitalia såg vi inget. Tåget skulle gå 09.24. Strax efter 11 gick personal från Trenitalia genom tågen för att råda passagerarna som inte var tifosi att ta ett annat tåg, vilket alla gjorde. Till slut avgår klockan 12.30 ett tåg som är överfullt och överhopat. Vid ankomsten till Rom hade matchen redan börjat; vi kom in på Olimpico i 52:a spelminuten, en skandal med tanke på att största delen av supportrarna hade betalat både tågbiljetten och inträdesbiljetten till Olimpico på 28 euro. Vi såg demoleringen av toaletterna men man kommer aldrig upp i siffran som Trenitalia officiellt kommunicerade (om vad skadorna på tåget kostat, min anm.), och sen får nån tala om för mig vad som skulle finnas att plundra i ett tåg... det hela övergår min fantasi, precis som nyheten att ultras skulle använt tårgas på Termini-stationen.

Fanns det något ögonblick när ni var rädda att något skulle hända?
Vi var aldrig rädda för nånting som de napolitanska ultras gjorde, de attackerade inte ordningsmakten varken på stationen eller på stadion, också för att de visste vad som stod på spel. Den enda stunden av anspänning var när polisen efter matchen kom in i bussarna för att slå mot vem som helst som fanns i deras väg, allt med ursäkten att de här personerna skulle ha hindrat bussens avgång. Det mest absurda är att de här bussarna gick först efter en och en halv timme! De höll oss kvar inne på stadion i fyra timmar utan möjlighet att köpa vatten eller mat. Löftet om att få vatten hölls aldrig!

...

Vilka slutsatser drar ni av helgen?
I framtiden kommer jag tro ännu mindre på nyheter om våldsamheter som kommer från Italien. Det finns en enorm diskrepans mellan det som vi såg den dagen och vad medierna rapporterade dagen efter. På hela dagen träffade vi inte en enda journalistkollega. Medierna har inte gjort någon enda undersökning på plats, de använder sig av rapporter som myndigheternas informationsavdelningar redan gjort färdiga. Och i de rapporterna tas ingen eller bara minimal hänsyn till fansens version. Raiuno är den enda kanalen som har låtit också tifosi och vanligt folk tala, och inte bara politiker och olika representanter för myndigheter om det som hänt. Och de vanliga människorna och supportrarna berättar historier som stämmer överens med vad vi upplevde förra helgen.

7 kommentarer:

Thomas Wilbacher sa...

Ja, vad ska man säga...man blir inte direkt förvånad, och österrikare har alltid koll. Summorna det pratatdes om kändes absurda.

Efter detta fortsätter skandalerna att avlösa varandra. Senast är det beslutet att porta Bolognas bortafans samt samtliga som inte innehar säsongskort till matchen Fiorentina-Bologna. FIORENTINA-BOLOGNA! Visst var det stökigt för 10 år sedan och visst är i tortelloni lacka på Fiorentina pga calciopoli, men allvaligt. Detta är helt vansinnigt.

Hatmatchen mot Juve var hur lugn som helst och borde vara tillräckligt bevis på att Fiorentina har ordning på och runt läktarna. Men tydligen inte...

10 pers som är medlemmar i Viola Club Scandinavia som kommer att åka ned för att se matchen får gå till närmaste PUB istället. Så jävla tragiskt, inte bara för de utan för hela den italienska fotbollen.

Malena sa...

Det sorgligaste östrerrikaren säger är kanske "för att de visste vad som stod på spel". Jag tänker också på flygbladen som curvan delade ut inför om att alla skulle sköta sig och så. Jag hade rubriken "facimm' e brav"" på ett inlägg lite längre ner, det var nåt som nån sa i nåt sammanhang inför bortaresan, minns inte var. Nu var inte alla toppen-bravi, visst. Men det känns som att de lika gärna kunde ha brunnit ner Rom, det spelar ingen roll vad de gör, politikerna kommer ändå agera likadant. Som nu med till exempel Fiorentina-Bologna också. Och det är, rimligtvis, väldigt skadligt och förstör istället för att lösa nånting.

Grejen är att jag tror att det verkligen finns ett problem med våld inom fotbollen i Italien, och det skulle man kunna ta tag i. Men istället har polis och myndigheter själva visat sig vara det största problemet, åtminstone hittills den här säsongen.

Matarrese sa igår att man kunde inrätta celler på arenorna för att ta undan de som är våldsamma. Nu tror (hoppas) jag mest att det är ett oövertänkt uttalande av en knäppskalle (som visserligen är väldigt mäktig inom il calcio) och inte ett realistiskt förlag, men det säger nåt om hur saken tacklas. Att det finns ingen vilja eller plan att lösa problemet, det finns bara olika sätt att - hur ska jag formulera det - administrera det eller utnyttja det för egen vinning. Som med allt i Italien. Soporna, Alitalia...

Anonym sa...

Äntligen lite riktig, grävande journalistik kring söndagens händelser. Tråkigt att det ska krävas några icke-italienare för att klara av jobbet.

/D

Malena sa...

(Man kan nog inte säga att någon har "brunnit ner" nånting? Det ska nog vara bränt.)

David: ja, samtidigt finns det nog inte så många journalister som till exempel själva upplever hur polisen och ordningsvakter beter sig under ett Stockholmsderby heller, till exempel. Det här med fotbollsvåld och medier i allmänhet är en fascinerande grej, som jag inte ska gå in på nu.

Men nu ska de stänga Bajens klack på derbyt mot Djurgården. Vet inte om det är rätt eller fel beslut, men det låter oroväckande bekant.

Anonym sa...

" De lever i sia direktörers fickor, därför händer det inget".
- John Foot när jag pratade med honom om supporterproblematiken.
/Lerneby

Malena sa...

Vilka lever i vilka direktörers fickor?

Anonym sa...

Det undrar jag också.

Precis som jag undrar vem John Foot är? Är han ytterligare ett av de upplysta orakel som tror sig veta saker som de egentligen inte förstår sig på, och tror att grupper som IRR är representativa för alla Italiens ultras?

/D

Skicka en kommentar