onsdag, februari 18, 2009

Tesserata

Genoas fans samlade in sju ton förnödenheter i insamlingen till Gazas befolkning i söndags och fyllde den första containern som ska ge sig av mot Palestina den 1 mars. Nu ska Sampdorias fans göra samma sak på söndag. Så om ni är i Genua på söndag: ta med ris, mjöl, burktomater et cetera till stadion.

Däremot hände det ju andra grejor utanför Marassi, när Fiorentinas spelarbuss körde över en Genoaanhängare.

Oavsett vad som egentligen hände och vems fel det var kan man konstatera att alla verkar väldigt snara att påpeka att det inte var några organiserade tifogrupper som gav sig på Fiorentinas spelarbuss efter matchen. Polischefer, inrikesministeriets observatorier och kommittéer, Genoas president Preziosi, alla säger att det inte var ”il tifo organizzato” utan enskilda personer. Inrikesministeriekommitténs svar på hur man ska bekämpa den typen av händelser är ”en ständigt mer övertygad synergisk verksamhet mellan ordningsmakten och fotbollsklubbarna i verkställandet av positiva och gemensamma projekt, som ’la tessera del tifoso’”.

Jag tror italienska myndigheters stora, enda svar på all sorts supporterproblematik (förutom alla olika restriktioner och förbud som redan införts) är detta: la tessera del tifoso, som alltså är ett personligt kort som ska ersätta biljetter och säsongskort och som Milan infört redan nu. Men de så omhuldade blåröda organiserade tifogrupperna, som till och med får köpa biljetter till bortasektionen i matchen mot sitt tvillinglag Napoli trots vad som hände (Napolis supportrar däremot fick verkligen inte se matchen i Genua i höstas, på grund av icke-händelser som vi minns), tycker själva inte alls om lösningen. L’Associazione Club Genoani skriver:

I princip tror vi initiativ som vårt ”Progetto Scuola”, där vi sedan en tid ägnar oss åt att sprida den rätta kärleken till fotbollen i Genuas skolor och att ta med barn till stadion för att umgås med barn från andra lags supporterskaror, är mycket mer produktiva och pedagogiska (helt säkert mindre integritetskränkande).
Att registrera en person är i sig väldigt arbetskrävande och antidemokratiskt och gör inget annat än att odla kontraproduktivt missnöje också och framförallt hos de som har för avsikt att gå till stadion bara för att närvara vid en fotbollsmatch; vi varnar för att såna här initiativ har utarmat och utarmar fotbollen på sitt bästa innehåll, skapat av supportrarnas passion, och har fört med sig ostridbara resultat som översatt i siffror betyder färre personer på arenorna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar