torsdag, februari 19, 2009

Gioventù

Juventus är alltså först ut i Italien med att bygga en ny, egen arena. Man kan undra hur det kommer gå med krisen och allt – kommer det finnas pengar till att bygga en fotbollsarena? Tajmingen är inte den bästa på det viset. Klubben har hur som helst fått ett lån på 50 miljoner euro, och Tuttosport rapporterar hur demoleringen av den gamla arenan går. Den nya stadion ska börja byggas på samma plats i juni, men ännu är det inte bestämt vilket byggföretag som ska få uppdraget. Det ska bli världens första ”ekologiska” stadion. Allt det material som nu rivs ner ska till exempel återanvändas.

Fiat har till skillnad från resten av Italien lyckats förändra sig och vända en negativ trend de senaste åren, och nyligen köpte Fiat in sig i Chrysler för att rädda det företaget. Det betyder inte alls att Fiat är förskonat från krisen, eller från varsel. Till exempel Case New Holland, Fiatföretaget som är Juventsus tröjsponsor, använder la cassa integrazione, en slags arbetslöshetskassa som gör att företaget kan spara pengar genom att låta personal stanna hemma och sen kalla in dem igen när de behövs, som aldrig förr. Därför var arbetare från företaget vid Juventus träning i Vinovo idag och protesterade och informerade spelarna om situationen med flygblad. ”Med vår arbetslöshetskassa betalar vi er sponsring”, stod det på ett plakat. De har planerat en banderoll till nästa match: ”Voi in campo, noi in panchina: anche noi vogliamo giocare la nostra partita!” Ni på plan, vi på bänken: vi vill också spela vår match!

Återstår att se vad spelarna gör med informationen.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Känns väl som att Juventus är det naturliga valet gällande att följa med utvecklingen i övriga fotbollseuropa. Juve har så vitt jag vet alltid legat före de andra italienska lagen när det gäller modernisering och nytänkande och har på så sätt, med hjälp av ett starkt och stabilt ägarskap, kunnat vara den maktfaktor de varit under så lång tid. jag har dock motstridiga känslor inför effekterna av detta arenabygge. Det kommer antagligen på sikt att göra Juve ännu rikare och mer framgånsrikt samtidigt som det kanske är ett måste för att övriga Italien ska inse födelarna med en sådan investering och följa efter. Desto förr det inträffar desto bättre om inte Seria A ska förlora all sin konkurrenskraft gentemot the Premiership.

Malena sa...

Juve har väl inte alltid legat före på ett positivt sätt kan man väl säga. Men den här gången vore det väl önskvärt att den här stadion får de andra att sätta igång med sina.

Även om det måste vara nåt slags skitsnack att det är ekologiskt att riva en fotbollsstadion och bygga upp en ny på samma plats.

Skicka en kommentar