onsdag, oktober 08, 2008

Som Sandell

Jag glömde igår att berätta dagens märkligaste nyhet. Allas vår hjälte Roberto Saviano, sedan tidigare känd boxningsentusiast, tränar nu själv boxning. Han ska gå sin första match i december eller januari.

Har ingen aning om hur jag ska kommentera detta, bara vidarbefordrar.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag blir mer och mer fascinerad av honom. Känns lite som att titta på en film som man tror sig veta slutet på medans man av hela sitt hjärta/sinne hoppas på ngt annat.

Känns sorgligt på ngt sätt....att han offrar sig själv, sina möjligheter till ett vanligt liv. Jag skulle vilja att människorna i de här områdena öppet vågar visa sin uppskattning...

Jag gav ett förslag till min man, att sätta en skylt på bilen 'Sono amico di Roberto Saviano'...

Sen rannsakar jag mig själv....vad gör jag?

Ingenting öppet iaf...förutom att prata och tjata, diskutera med barnen i min närhet om vad maffian gör och hur den här vackra regionen har förstörts av människor som bara ser till sig själva.
Om den giftiga sophanteringen t.ex...
Hur kan dessa maffians medlemmar tillåta att giftiga sopor förs hit, till deras egna marker, där deras egna barn leker?

Förvånande, fascinerande och hemskt hur girighet tar över deras liv!
(som exempel på vad jag pratar med barn om)

Om boxning...och det han skriver. Han skriver otroligt bra och förmedlar sina känslor på ett otroligt sätt!

/Helene

Malena sa...

Jag tror han har ett sätt att få en att ifrågasätta sig själv oavsett var man bor eller vad man gör. Kanske är det en anledning till att folk tar avstånd från honom - istället för att rannsaka sig själv tänker man att "vem tror han att han är? Bättre än alla andra?", och så anklagar man honom för att också göra det han gör för sin egen vinnings skull. Det är väl en mänsklig reaktion även om man önskar att folk inte gjorde så.

Det är sorgligt när man tänker på att han inte kan få tillbaka sitt liv så länge camorran finns, och det är svårt att tänka sig att den inte skulle finnas. Det känns banalt och skvallrigt att ta upp i sammanhanget, men hans flickvän har tydligen lämnat honom nu. Det är kanske en orsak till att han låtit så förbittrad den senaste tiden? För, hur kan han ha en flickvän egentligen. Eller hur kunde han skaffa barn, till exempel? Han utsätter ju alla som är nära honom för en risk. Han kan inte ens köpa en lägenhet i Rom för ingen vill ha honom som granne. De dömer honom till ensamhet. Och han är ju inte den ende som har det så, men hans öde blir såklart förmedlat på ett annat sätt än andras.

När han skrev den där artikeln efter Castel Volturno och anklagade folk för att inte säga ifrån mot maffian, då säger han egentligen att de har hans liv i sina händer. Då har man ganska mycket tyngd i sina ord.

Är det nån skillnad på hur ni pratar om maffian de senaste åren, efter att till exempel Saviano kommit?

Anonym sa...

Det är väl det camorran lever vidare på...rädslan och omtanken man har, inte om sig själv utan för sina nära och kära.

Hon kanske har fått hot som gäller föräldrar hon är rädd om, syskon eller syskonbarn kanske...och det gör att hon lämnar honom. Dessa är orsaker jag kan förstå...egenräddande anledningar är mig främmande.

Camorran har ju 'förmågan' att låtsas glömma....flera år kan gå. Det vet Saviano....det vet poliser, det vet alla...

-----------

I byarna pratas det om camorran och dess medlemmar som det alltid har gjorts...det skvallras om dem rätt så mycket. Namn nämns utan problem sålänge man pratar om det alla redan vet....mord, arresteringar eller om de som är på flykt t.ex.

Den stora förändringen efter hans bok kom mediamässigt. Namn började uttalas öppet i olika diskussionsprogram, Casal di Principe nämns och klanen 'Casalesi'.
Det var fascinerande och viktigt att det ändå satte igång och med sån intensitet.
Vilket även får dem att känna sig stora, viktiga och änmer arroganta!
Några, som inte uttalade några namn när de besökte Casale, var politikerna(inte enligt de tv-program jag såg)...och det kan man ju ha sina teorier om.
En sådan, kanske lite filmaktigt, är att, om de hade uttalat några namn...så hade även de behövt en 'scorta' efter sitt anti-maffia'besök.
Hur som helst var det speciellt att se höga politiker sitta där, i camorrans högnäste, och prata om Camorran!

F.ö. är det konstigt(inte) att man inte hör ngt mer om varifrån de illegala soporna kom ifrån? Eller är det diskuterat och jag har missat det? För här är det som avstannat....man 'vet' bara att det var de större industrierna i norr!

Det känns som om allt stannar till när det når för högt upp....antingen geografiskt eller hierarkistiskt.

/Helene

Malena sa...

Jag har läst om rättsutredningar som stödjer det man "vet", men bevisen handlar väl oftast om långt tillbaka i tiden, eftersom utredningar tar lång tid. I filmen Biutiful cauntri kan man höra telefonavlyssningar där man hör tydligt att den ena parten, som vill göra sig av med sitt avfall, har jag tror venetiansk dialekt. Men det är väl svårare att komma åt ju högre upp det går.

De senaste veckorna har l'Espresso skrivit om Cosentino från Casal di Principe som skickar mozzarella som present till Berlusconi varje vecka och är sottosegretario, vet ej exakt hur man översätter det, i regeringen och som fyra pentiti nu har pekat ut som inblandad med klanerna i Casale och deras sopaffärer. Det är för mig totalt obegripligt varför det här inte är en gigantisk skandal, stora rubriker i alla tidningarna och att han inte avgår. Nästan surrealistiskt.

http://espresso.repubblica.it/dettaglio/Sistema-Cosentino/2044046&ref=hpsp

Skicka en kommentar