fredag, oktober 10, 2008

Out now

Gomorra, Italiens bidrag till Oscar, med engelska undertexter. Den går upp på bio i Sverige 9 januari.

8 kommentarer:

Anonym sa...

har du sett den?/Lerneby

Malena sa...

Ja.

Anonym sa...

Jamen, berätta hur den var då.!
:)/L

Malena sa...

Ja, jag har lite svårt att säga om den är bra eller dålig, den är liksom en del av hela Gomorra-projektet känns det som, det är svårt att bedöma den utanför det sammanhanget, som ett fristående verk.

Den är väldigt okommenterande, den registrerar, utan moral eller förklaringar. Den är långsam och utan nåt särskilt driv i handlingen. Miljöerna är fula, allting liksom bara sker, mord, utan drama, ofta till tonerna av sliskig neomelodica. Det är väldigt... pessimistiskt. Historierna och hur de gestaltas.

Det där lät ju inte alls så lockande inser jag, men det är originellt och effektivt att skildra maffian så oromantiskt. Det finns också väldigt fina karaktärer, roliga scener till och med (zigenarpojkar som kör lastbil med farligt avfall till exempel, det är också vedervärdigt), en värld - det utspelar sig mest i Scampia - som man får en fin dokumentärisk känsla för.

Det största problemet med filmen är kanske att den är lite splittrad mellan de olika historierna (det är några olika historier som varvas med varandra).

Anonym sa...

Låter som en film som speglar hur det verkligen är!

Oromantiskt, invecklat, fult och trist!

Skönt med en film som inte romanticiserar(och hur stavas det:)) maffia/camorran och bossarnas liv!

Nu vet jag inte om den är värd en Oscar eller inte iofs, men jag känner att den är värd uppmärksamhet...

Jag lyckades inte med nerladdningen igår...ska testa ikväll igen!

/Helene

Malena sa...

Väldigt vad jag hjälper till med den här gratisnedladdnignen nu, men, man måste registrera sig hos trackern för att kunna ladda ner. Eller om du inte behöver undertexter för att förstå napolitanskan kan du ladda ner nån annan version av de senaste som kommit ut som inte kräver registrering. Eller så kanske den går på bio nån stans hos dig, Helene.

Anonym sa...

hur kan jag fixa undertext på svenska till gomorra ((?

Malena sa...

Jag skulle bli väldigt förvånad om någon har gjort svenska undertexter, förutom dem som översätter den för bioversionen. Du får gå på bio den 9 januari eller kolla in Stockholms filmfestival, jag tror att den har premiär där.

Skicka en kommentar