söndag, januari 15, 2006

Ingen kommer undan politiken

Vladimir Putin och Sepp Blatter gör gemensam sak (hittar inget på svenska eller engelska om det) och menar att EU:s inflytande över fotbollen är för stort. Det är helt oacceptabelt att de 25 länderna i EU bestämmer reglerna för de övriga 207 nationerna i världen, lär Blatter ha sagt. Och Putin håller med: Det är verklig imperialism, säger han.

Åh, Putin. Den bristande yttrandefriheten i Ryssland, det faktum att allt mer makt över landet tas över av presidenten, hela Tjetjenien-grejen. Hur kan han uttala sig om imperialism?

Häromdan ville en brittisk politiker slänga ut Iran från VM för att landet återupptagit sitt kärnkraftsprogram.

Åh, brittiske politiker. Ska vi räkna upp alla saker som skulle kunna utesluta, säg, USA från VM? Vi kan börja med Guantanamo. Och ockupationen av Irak kanske? Dödsstraffet.

Jag ser fram emot att Iran ska spela VM. Franklin Foer talade om en fotbollsrevolution i Mellanöstern i How Soccer Explains the World. Här säger han att folk tog det allvarligare än han menade det. Ändå, kan fotbollen betyda något politiskt, så borde väl chanserna för det minska om man tar bort den från folk?

1 kommentar:

Studiomannen sa...

Dessutom är fotbollen en av de säkraste sätten för invandrare att integreras. Inte minst i det svenska samhället. Jag kommer från Varberg och det finns spelare, vars namn man knappt kan uttala i varje lag. Och alla är de så välkomna så.

Skicka en kommentar