torsdag, juni 09, 2005

Så rätt, så fel, så rockenroll

Ja, det var mycket rockenroll, säger Suzanne Sjögren från Tv4:s EM-studio när matchen är slut, programmet ebbar ut och mikrofonen skulle varit avstängd.

Precis som politiska rörelser sällan ackompanjeras av bra musikaliska soundtracks, så har sporten också det svårt med musiken. Aftonbladet.se publicerade idag resultatet av en omröstning om vilken låt som bäst hyllar ett herrallsvenskt lag. Tävlingen vanns av Coca Carola. Jag har inte lyssnat. Jag vill inte lyssna på Coca Carola.

EM-programmet i Tv4 använder en bit av Robyns låt Konichiwa Bitches som sin vinjett. Underbart lär vara kort, och den lilla Robyn-snutten är ett lysande undantag i sportmusiköknen. Ja, hela låten är faktiskt det. Konichiwa Bitches är en låt som anspelar på sex, med hjälp av metaforer som man inte vet om man ska skratta eller jubla åt. Och den är full av sportreferenser. Som you wanna rumble in my jungle, wanna thrilla i Manilla, bring the sumos on, like a game of ping pong. Robyn, eller hennes alterego i dramat, berättar med charm och mycket humor om hur bra hon är och vad hon ska göra med sin antagonist. En perfekt snygg, söt, kaxig och rolig damfotbollsvinjett.

En annan låt med en bildrik text som handlar om sex är 50 Cents Candy Shop. Och all fingertoppskänsla var som bortblåst när Tv4 valde musik till EM-programmets inslag om det svenska backparet Hanna Marklund och Jane Törnqvist idag. Absurt att se snack med landslagsspelarna varvat med glada bilder på dem medan en kåt 50 rappar ”I take you to the candy shop / Ill let you lick the lollipop.

Och så kan man läsa att den amerikanska damtouren i golf lanseras med hjäp av rockestetik. Ja, vi golftjejer rockar ju hårt, kommenterar Annika Sörenstam. Om inte förr, så när miljondollargolfens träningsnarkomaner tycker att de rockar hårt, då vet man att det i alla fall inte är rocken som kommer att ljudsätta revolutionen.

Rockar hårt, rockenroll, vad betyder det egentligen? Sveriges EM-match var ju thrillerspännande, frustrerande, oförlöst. Rock? Och Annika, hon är så mycket coolare och hårdare än rockmusiken varit på decennier. Vet hon inte det själv?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar