onsdag, juni 14, 2006

Blått är gulrött

Francesco Totti skriver VM-dagbok på sponsorn Diadoras hemsida.

Igår bland annat om det romanistiska landslaget. Det var ju tre Romaspelare i startelvan i måndags (och två från Juventus, och en romanista i Ghana), så många har det aldrig varit förut. Totti menar att det bringar tur. Rekord-tur, alltså. ”Men det mest romanistiska med matchen var rekordsången, som alla våra tifosi på läktarna i Hannover sjöng. Rörande, jag kände mig som hemma.”

Det är så lätt att vara Roma-tifosa nuförtiden. Framförallt på grund av Calciopoli-utredningen.

Och så älskar alla vår Totti.

Och om det från början kändes svårt att hålla på ett Italien med Cannavaro som lagkapten, börjar det vända. För att laget vann, men det är också stor skillnad på 1-0 och 2-0. Catenaccio kan Borrellis anklagade hålla på med. Landslaget, som nu alla sätter sitt hopp till för att återupprätta tron på fotbollen, är offensivt, och helt gulrött. Okej, inte helt, men ganska.

Samtidigt är Achille Del Piero på dåligt humör och gör fula tacklingar på träning och bråkar med Lippi.

En galning (och juventino) från Forza Italia föreslog häromdan att alla som utreds i Calciopoli skulle få amnesti om Italien vann VM-guld. Det är ett löjligt förslag som förmodligen inte får så mycket gehör.

Det är uppenbart att det finns ett samband mellan vad landslaget gör i VM och skandalerna. Om det inte finns så uppfinns det. Frågan är hur sambandet kommer ta sig uttryck. Att ge amnesti vid ett guld är en extrem version av tankar som är mindre främmande. Före VM ifrågasattes till exempel om Lippi, Cannavaro och Buffon borde följa med. Hur ska man förhålla sig till dem om det går riktigt bra i turneringen?

Som tur är finns det romanisti i laget som fattar. Till exempel en. Cannavaro sa om Moggi på lägret innan VM att ”alla gjorde så”. Daniele De Rossi säger bland annat såhär:

Amnesti? Det är moraliskt fel. Det är groteskt att hålla fast vid att ingenting har hänt och att alla gjorde så. Om det är någonting som kommer fram med all tydlighet från avlyssningarna och utredningarna, är det att precis motsatsen är sann: några gjorde så, andra inte. Och de kände av konsekvenserna.
Den nya sportministern Giovanna Melandri är i Tyskland. Hon vill bland annat göra så att tv-rättigheterna blir mer rättvist fördelade, och vill absolut inte ha nån amnesti. Hon är romanista.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar