söndag, juni 11, 2006

Alechille

Nu har han talat. Äntligen säger Alessandro Del Piero något efter att inte ha ställt upp på intervju på en månad. Och om Calciopoli säger han det enkla, självklara, som varken Cannavaro (Italiens lagkapten), Camoranesi, Zambrotta eller Zlatan lyckats formulera. ”Också vi (han och hans lagkamrater i Juventus) vill förstå och se hur situationen utvecklar sig.”

Det är väldigt försiktigt sagt, men hittills har ju ingen annan Juvespelare ens visat detta enda lilla, som skulle räcka: att de vill veta sanningen. Att de bryr sig om den.

”Det är inte konstigt om jag och mina kamrater visat tillit och tillgivenhet gentemot Moggi, klubben, de som arbetat med oss under så lång tid”, säger Ale också.

Nej, det är inte konstigt och självklart är det mycket allvarligare att Galliani, domarbasarna, Moggi, alla de som hållit på med att manipulera Serie A, skyller ifrån sig, deklarerar sig oskyldiga och inte säger hur det var. Men spelarnas likgiltighet stör mig.

Del Piero får frågan om det är landslagets ansvar att återupprätta bilden av italiensk fotboll. Nej, det är inte rätt, säger han, det är inte vår uppgift. Men också att ”det är en tyngd över axlarna som gör oss laddade, eftersom spelarna har utgjort den mest trovärdiga delen.”

Ale talar långsamt och tar många, tydliga pauser. Han jämför sig ett par gånger med Akilles. Han förklarar sin långa tystnad med att han behövde tänka. ”Det händer ofta att jag drar mig tillbaka på min kulle för att värdera situationen och koncentrera mig. Lite som Akilles gjorde inför ett krig”.

Det här är spelaren som har namn efter en renässanskonstnär. Något annat än Totti alltså. I en reklamfilm för VM (ja, han är med i många filmer) läser Totti Goethe. Självironiskt, som vanligt. Medan Del Piero på allvar refererar till Homeros under en presskonferens.

Om det är rättvist eller ej, så kommer landslagsspelarna påverka bilden av den italienska fotbollen de närmaste veckorna.

Italiens Kim-Anders-debatt är den om Totti eller Del Piero ska spela. Eller båda två. Nu verkar det som att Lippi har bestämt sig för Totti från start imorgon. Pinturicchio petad.

Som vi svenskar vet behöver inte den första matchen på något sätt vara avgörande för hur det kommer gå i turneringen. Men oj, vad spännande det ska bli. Allt är så osäkert i Italien. Typ alla är antingen skadade eller återhämtar sig från en skada. Och så hela den här tyngden på deras axlar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar