torsdag, april 02, 2009

Avanti Roma


Det har ju pågått några kampanjer mot att Olimpico ska stå värd för Champions League-finalen. Och det har varit mycket snack om att Roma och Lazio ska presentera sina stadionprojekt, för att äntligen komma bort från Olimpico till egenägda arenor. De skulle gjort det i slutet av februari, borgmästaren vill att båda klubbarna ska göra det samtidigt, men fortfarande har det inte hänt. Den enda klubb som inte bara snackar om att bygga en ny stadion utan faktiskt gör det är fortfarande Juventus.

Lotito har ju ändå entusiastiska och ganska utverkade planer, verkar det som. Det var en mycket rolig artikel för ett tag sen om hur han åker omkring överallt med en plastmapp (”verkligen inte en märkesväska”, ser han till att tala om, den gamle Lotirchio) med Lazios stadionplaner i. Han vill bygga arenan på svärfar Mezzaromas land, samme svärfar som han för några veckor sen blev dömd tillsammans med för oegentligheter när han tog över Lazio. Det är det ju ingen som bryr sig om, faktiskt väldigt anmärkningsvärt få som bryr sig om att Lotito köpt Lazio under olagliga former. Något sånt kan man göra helt utan konsekvenser. I alla fall, det fanns också en väldigt rolig film i vintras när det regnade väldigt mycket i Rom och var översvämningar, på stället där han tänkt sig stadion. Förutom översvämningen, kan man också konstatera att stället ligger mitt ute på landet.

Under samma tid fick Roma ställa in flera träningar för att Trigorias planer svämmade över. Det sägs att planernas dåliga skick, som också ska ha förvärrats av att laget hade sommarläger där, är en anledning till de fantastiskt många skadorna i år. Det sägs också att Roma har börjat samarbeta med olika viktiga multinationella företag för att göra en stadion enligt engelsk modell. Rosella Sensi pratade häromdan, väldigt, väldigt gravid, på nån slags seminarium om de nya privatägda arenorna, om hur mycket italiensk fotboll behöver nya arenor och att Roma är på gång med sin men de vill inte göra fel så alla måste vänta lite till. Ja, hon pratade om hela Italien faktiskt, både den italienska fotbollen och hela landet skulle bli bättre i framtiden och hon hoppades att landet skulle få arrangera EM 2016 och att det nya förbättrade Italien skulle kunna visas upp då. (Att nationen just nu är på dekis goes without saying i det inomitalienska samtalet.)

Samtidigt har familjen Sensi inga pengar och gigantiska skulder, och har problem med att sälja det land i Torrevecchia som var tänkt för Romas citadella dello sport. En försäljning som skulle täcka bara en del av skulderna. Så hur de samtidigt kan planera för att bygga en hel stadion, och jag antar köpa land någon annan stans för det, förstår jag inte riktigt.

Nu kommer i alla fall Olimpico bli först med nåt. Med premiär på derbyt ska Olimpico införa sopsortering. Publiken ska slänga sitt skräp i sorteringskärl, precis som på Bernabeustadion. Sen är det tänkt att alla andra arenor i landet ska följa efter.

Som alla vet pågår det en stor naturkatastrof i Italien på grund av dumpningen av farligt avfall och att sopsorteringen inte fungerar. Människor dör, får föds missbildade och jordbruksmark förstörs. Nu är fotbollsarenorna inte så bra anpassade för att se på fotboll, men glasspapper och vattenflaskor kommer separeras på läktarna. De livsfarliga fotbollsfansen ska bli landets avantguarde.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Då blir det alltså en tunna för papper, en för plast och en för laziali om jag förstått det rätt? ;-)

/D

Malena sa...

Verkar logiskt.

Anonym sa...

Haha, två romanisti har slagit ihop sina huvuden och fått ut lika mkt i IQ! Ni tar verkligen efter eran kapten...

Skicka en kommentar