måndag, september 05, 2005

Du gamla, nya


Gazzetta dello Sport har varit i Malmö igen. Den här gången har de pratat med Zlatans gamla tränare Johnny Gyllensjö. Han berättar samma saker för Gazzettan som han berättat femtioelva gånger för svenska journalister, men det är alltid lika roligt att höra svenskar beskrivas (berömmas) av utlänningar, eller hur? Artikeln finns här, för den som förstår italienska.

Reportern beskriver Zlatans ungdomsår, men nämner inte med ett ord hans annorlunda etnicitet. Logiskt antar jag, då Zlatan är annorlunda i Sverige, men den relationen behöver väl inte nödvändigtvis italienarna bry sig om, då han är utlänning, svensk, i förhållande till dem. Men eftersom Zätats namn och utseende så uppenbart inte är typiskt svenska, hade det varit intressant att veta hur italienarna tänker om det där. För de måste ju lägga märke till att Zlatan inte ser ut som alla de blonda turisterna och språkstudenterna. Fast tja, de kanske bara tänker att Sverige är ett land med invandring, som alla andra västeuropeiska länder, inte så konstigt att svenskar heter Ibrahimovic. Men italienarnas eget landslag är faktiskt väldigt ”italienskt” ur den aspekten.

De italienska Zlatanfansen på det här forumet är i alla fall väldigt upprörda över att Ibra är ihop med en blond svenska. ”Zlatan alle italiane!”, säger de. ”Zlatan åt italienskorna!”

På svensktemat sa Eidur Gudjohnsen igår i Sportspegeln (tror jag det var) att han föredrar Sverige som gruppsegrare i VM-kvalet för de spelar en fotboll som är roligare för publiken att se på. Ha, så brukar det väl inte vara? Publikfavoriten Sverige.

Men ännu roligare är att Hristo Stoitjkov sagt att han är ”anti-Swedish”. Kulturimperialisten Sverige! Nu har alltså gamla Svea ett landslag som spelar som Brasilien och en stormaktspresident i Lennart Johansson som gör hela världens fotboll kommersiell och billig. Vi är tydligen fotbollsglobaliseringens vinnare. (Ja, förutom det där med Thun och Cork, då.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar