Sorgligheten
Idag blev Milan, som ligger tia i Serie A, klubbvärldsmästare. Själv kollade jag halvt om halvt på superdupersöndagsmatcherna från England. Spelarna ”kan utföra svåra moment i hög hastighet” i Premier League, tror jag den korrekta fotbollsexpertformuleringen för vari det roliga med att kolla på engelsk fotboll ligger. Det är också roligt att läktarna är fulla, även om hälften verkade ha gått hem redan innan Liverpool–Manchester United var slut.
Men jag jag vill verkligen inte att italiensk fotboll ska bli globaliserad som den engelska. Il calcio är så mycket färggladare och tokigare och brokigare och mer spännande och speciell. Och samtidigt så himla hopplös.
I torsdags var det en bra artikel i New York Times som beskrev läget i Italien. ”Collective funk”, sammanfattar den det, ett bra uttryck. Förutom i Fifas ranking ligger ju Italien alltid sämst till på alla listor som mäter utveckling, ekonomi och sånt. Senast såg jag World Economic Forums Global Gender Gap Report om jämställdhet mellan män och kvinnor, där Italien, ett västeuropeiskt land, ligger på 84:e plats. Artikeln i New York Times tar sin utgångspunkt i en undersökning som kommit fram till att italienarna är det minst lyckliga folket i Västeuropa.
In 1987, Italy celebrated its economic parity with Britain. Now Spain, which joined the European Union only a year earlier, may soon overtake it, and Italy has fallen behind Britain.Det är som att Italien aldrig riktigt moderniserats men det har funkat på något vis ändå, tills resten av världen går in i en postmodern tid och Italien bara liksom stannar.Italy’s low-tech way of life may enthrall tourists, but Internet use and commerce here are among the lowest in Europe, as are wages, foreign investment and growth. Pensions, public debt and the cost of government are among the highest.
The latest numbers show a nation older and poorer — to the point that Italy’s top bishop has proposed a major expansion of food packages for the poor.
Worse, worry is growing that Italy’s strengths are degrading into weaknesses. Small and medium-size businesses, long the nation’s family-run backbone, are struggling in a globalized economy, particularly with low-wage competition from China.
Alexander Stille, a Columbia University professor and an expert on Italy, argues that this moment is different. While the economy expanded, from the 1950s to the 1990s, Italians would tolerate bad behavior from their leaders.Samtidigt visar Roberto Saviano med sin bok att det finns en del av det italienska samhället som anpassat sig fantastiskt väl till den globaliserade ekonomin: den organiserade brottsligheten. Mycket riktigt är maffian den verksamhet i Italien som omsätter mest pengar. Det låter otroligt, men det kom en utredning för ett tag sen som visade det också.But growth has been slow for years, and the quality of life is declining. Statistics now show that 11 percent of Italian families live under the poverty line, and that 15 percent have trouble spreading their salary over the month.
“The level of anger is great because before you could slough it off,” Mr. Stille said. “Now life is harder.”
Samma dag som New York Times-artikeln kom publicerade Repubblica en undersökning om italienarnas inställning till staten. Att många har ett litet förtroende för myndigheter är ingen nyhet. Misstroendet är nu större än någonsin på 2000-talet. Ilvo Diamanti menar i en kommentar att det också finns något nytt, att det finns olika sorters missnöje och det som karaktäriserar dagens Italien kallar han ”apatiskt”. Utan passion, utan en blick mot framtiden.
Nu är undersökningar och statistik en sak, men åtminstone jag känner så väl igen det här resignerade, sorgsna missnöjet hos folk man pratar med i Italien.
Och exakt såhär är det med fotbollen också. Det är ju inte killarna som satte eld på Rom som är mest signifikativa för vad som händer med Italiens fotbollspublik, utan de som stannar hemma och ser på teve istället för att gå till stadion.
Igår började Calciopoliprocessen i Neapel, en händelse som ingen bryr sig så mycket om och som ingen tror kommer tjäna särskilt mycket till. Redan har jag läst artiklar med uträkningar om när brotten kommer vara preskriberade. Till 2012, måste de tydligen dra ut på överklagandena för att komma undan. Trots att det var de som satt där när Calciopoli fanns, styrs fotbollen fortfarande av samma gamla gubbar som aldrig lämnar ifrån sig sina poster till de yngre. Precis som det är i resten av Italien. Våldet kring matcherna har minskat sedan Catania, men då måste man betänka att inrikesministeriet ofta stänger av hela läktarsektioner och förbjuder bortasupportrar att se matcher. Hur länge ska det vara så?
Ändå är det så roligt att gå på fotboll i Italien, och att vara där överhuvudtaget. Min längtan är konstant. Jag vill inte att italiensk fotboll ska börja bli attraktiv för utländska investerare och kommersiell och tillrättalagd som i England, men jag vill ju att den ska må bra. Jag vet inte hur det går ihop.
Det sorgligaste med fotbollen är att folk slutar gå till stadion. Jag har sagt det förut, att om de bara gick dit skulle de ju märka hur roligt där och att det inte är farligt. Dyrt är det såklart fortfarande. Men om folk bara kom till stadion igen skulle mycket redan vara löst.
Roberto Saviano brukar prata om att hans bok är farlig för att så många läser den och väljer att förstå. Det finns inga lösningar på nånting här, inga förslag. Bara att förstå och föra berättelsen vidare är något. Beppe Grillo, en komiker som är den som mest ändå samlat mycket av ett aktivt missnöje, speciellt nu under hösten och genom sin blogg, har heller inget alternativ direkt, men bara att någonting händer, att folk berättar om verkligheten och protesterar betyder nåt.
Under tiden går det åt helvete för Italien. Inte konstigt att Fabio Capello sticker till England.
18 kommentarer:
Bra skrivet. Men jag är pessimist. Så länge folk tjänar pengar på att det är som det är kommer inget förändras SÅVIDA inte en fotbollens Beppe Grillo skulle dyka upp.
Ciao.
Ville bara säga att din blogg verkar intressant. Nu lagd i favoriter.
Buona notte
Daniel: Hej, kul att du hittade hit!
Lerneby: Beppe Severnigni säger det ganska bra på slutet av den där NYT-artiklen tycker jag: han vet inte vad man ska göra, men “We Italians have our destiny in our hands more than ever before”, så är det väl i fotbollen också, det är ju uppenbart vid det här laget att inget Figc eller Coni eller Lega Calcio eller nån politiker kommer att göra nånting bra för fotbollen. Då skulle som du säger en Beppe Grillo-typ kunna få igång folk att bli mer aktiva.
Fina länkar ovan!
Kul att du skriver, dessutom väl, om Italien av i dag.
Tror att pessimismen ökat och att samhällsutvecklingen stagnerat eller gått bakåt de senaste åren.
Så här skrev jag 2004:
"Kanske är det så i norra Italien att när man inte sitter på café och pratar så är man flitig och arbetar dygnet runt. Lombardiet tillsammans med Venetien och Piemonte i tillhör en av Europas rikaste regioner.
Förmågan att ta till vara tradition och historia visar sig i hantverk och teknik. När det gäller bilar, maskiner, jordbruk, kläder, skinn, design, ostar, vin, skinka, bakverk, fiolbygge, kakelsättning och måleri kombineras gammalt hantverk med de modernaste kunskaper i hightech. Se även Turistinformation om Bergamo på fem språk!" (http://kistalightnow.blogspot.com/2005/06/bergamolight-del-ii.html)
Källan är jag osäker på men så kändes det då men absolut inte i dag.
Globaliseringen?
Eller är det konkurrensen inom EU och att industrin i Norditalien flyttar ut verksamheter till Rumänien m fl EU-länder med billigare arbetskraft osv?
Fint med din Italienblogg och kombibnationen fotboll och samhällsliv hälsar vi från Kistalight
Saviano boken är ju hemsk och bra och märklig. Jag måste ju ha passerat den gode Roberto på gatan nästan. har bloggat i ämnet
Larsthommy: Jag tänker, speciellt när jag läser den där artikeln i NYT, att allt det där som är så härligt med Italien, sånt som du räknade upp där, hantverk, matkulturen, det lokala, gamla, specifika, småskaliga - att det helt enkelt inte går att ha ett samhälle som präglas så mycket av sådana saker i den globala ekonomin. Att man måste modernisera, anpassa, kontrollera, standardisera, internationalisera och så vidare. Göra fotbollen Premier League-aktig. Väldigt mycket går förlorat då, men såklart är det värt det om italienarna själva vill det och livet blir bättre för dem. Men nu finns ju inte ens den utvecklingen.
Sådär har jag funderat på sistone, men jag kan mycket väl ha fel.
Annars tack för fin hälsning, den här bloggen har kommit in lite mer på samhälle än fotboll på senaste tiden tror jag, tur att nån uppskattar det också.
Delar av ditt inlägg var ju nästan karbonpapprat av Bank i Sportbladet den 17:e.
Jag bara älskade hur Cassano blev så förtvivlad senast. Han fick likt tjurfäkten inte visa hur modig han är på Olympico i helgen. Det delade kompiskretsen rejält i den gamla vanliga diskussionen var-spelas-den-bästa-fotbollen men det är just det här som gör italiensk fotboll så stor, större än vad som pågår på arenorna. Därför behöver du inte be om ursäkt för att du skriver om samhället, politiken och livet, för det krävs nästan om man ska förmedla den italienska fotbollen. Mera mera..
Bank kopierade dig alltså, var inte så tydlig där...
Han är lurig den där Bank... Det kan kanske också bero på att han är nästan lika smart som jag?
Cassano var fantastisk, och tragisk. Precis som vårt älskade Italien.
Jag vill egentligen inte ge mig in i nån diskussion om vilken liga som är bäst, jag tycker det är ganska tradigt, men ibland kan man inte komma ifrån jämförelsen.
Bland Neapels intellektuella, finns en central idé att upplysningen aldrig genomfördes utan att den slogs ned brutalt 1799 med hjälp av bl a brittiska Nelson och hans flotta. Marxister skulle säga att Neapel, dåvarande kungariket, aldrig hade en borgerlig revolution.
Upplysningen tyckte, trodde, A. M. Ortese skulle påskyndas med hennes uppriktiga bitvis avslöjande Napolibok Havet sköljer inte Neapel så blev det nu inte. Allt detta enligt Lappalainen.
Något liknande hoppas man, Saviano m.fl, nu äntligen ska hända efter hans avslöjande Gomorrabok. "Att medelklassen och s k vanligt folk har fått nog och nu äntligen kommer att organisera sig och göra upp med camorraandan.
- Behövs nog undantagstillstånd, krafttag av myndigheter, för att genomföra detta!?
Men basen måste vara "vanligt folks" inställning och attityd - en upplysning som genomförs.
Vi får hoppas att gorgonzolan mm och allt vi gillar skarpt från Italien överlever i globaliseringsracet.
Från Kistalight tipsar vi om en några år gammal bok Fotboll förklarar världen av Franklin Foer.Där finns även en bit om italiensk fotboll "de nya oligarkerna".
- God jul önskar vi från Kistalight
Det där med avsaknaden av en liberal revolution är ju något som man säger ligger till grund för hur hela Italien är, inte bara Neapel. Italien fanns ju inte ens 1789. Det är helt enkelt väldigt djupgående strukturer det handlar om, men de förändringar som sker är oftast ytliga och påkallade av en eller annan skandal, och eftersom de är ytliga och ingen egentligen tror de kommer förändra nåt på riktigt går allt snart tillbaka till det vanliga - tills nästa skandal kommer. Jag vet inte hur man ska komma ur den spiralen.
God jul!
Rätt! Visst...visst men ändå hade stadsstaterna i norr Toscana, Pisa, Venedig, Milano och Genua förhållandevis avancerad kommunal organisation under medeltid och renässans där en medelklass formades!
God jul en gång till!
Jo, det finns en väldigt gammal stads-kultur... Problemet är väl snarare avsaknaden av stat? Jag tycker Lappalainens resonemang i Camorra (heter den väl, boken?) om att den liberala idén om allas lika värde och likhet inför lagen aldrig slagit igenom i Syditalien är väldigt intressant och förklarar mycket. Det blir på nåt vis den värsta tänkbara kombinationen: avsaknad av det goda med liberalismen - alltså de grundläggande rättigheterna och människors lika värde - och en extremliberal ekonomi utan hänsyn till något annat än att göra största möjliga profit (jag talar om camorran nu, alltså).
Foers bok är bra, förresten.
God Jul!
Nu har jag läst ut Saviano och det var en märklig och smått surrealistisk upplevelse, hemskt bra bok.
Herr Severgini har förresten skrivit en bok som heter La Bella Figura på engelska om Italien som är riktigt bra.
Nu till mer praktiska frågor. Sedan Flyme konkade är det en jävla apparat att ta sig til Rom. Sterling flyger GBG men de flyger inte då jag ska ner 14 feb hem 18 feb.
Någon som känner till billiga och smarta flyglösningar förutom Ryanair, STerling, mfl?
Jag har ingen koll på flygbolag, speciellt inte från Göteborg. Senast jag åkte flög jag med Air One från Kastrup, det kostade 400 spänn tror jag. Det var bra.
Nja...nu kostar det 180 euro från kastrup, vilket gör att 2300 kronor med Bryssel air från GBG blir ett alternativ, en Ryanairbiljett kan landa på samma pris. håhåjaja.Sterling flyger från kastrup rätt billigt med ifs.
Gostei muito desse post e seu blog é muito interessante, vou passar por aqui sempre =) Depois dá uma passada lá no meu site, que é sobre o CresceNet, espero que goste. O endereço dele é http://www.provedorcrescenet.com . Um abraço.
Skicka en kommentar