tisdag, december 04, 2007

Sålunda talade Lega Calcio

Jaha. Nu har Lega Calcio förstört allt igen. Men det här kanske kan tjäna som ett illustrativt exempel på vad det är för sorts personer som styr Italiens fotboll.

Den fina gesten från Fiorentinas spelare att applådera Inter efter matchen i söndags hade ju sitt värde just eftersom den var spontan och ärligt menad, som en reaktion på situationen med Prandellis sorg och med allt som hänt runt fotbollen den senaste tiden nära i allas minnen. Ligaförbundet Lega Calcio fattade inget av detta och ville inte ge tillstånd till manifestationen. Jag vet inte varför Fiorentina ens behövde be om tillstånd, men tydligen meddelade de saken för sent för att Lega Calcio skulle kunna låta dem genomföra sin applåderande korridor. Som tur är struntade Fiorentina i det och gjorde det ändå, och efteråt följde såklart hyllningar från precis alla. Många ledare och spelare sa att de ville följa Violas exempel. Och, redan dagen efter, igår kväll, lade Lega Calcio beslag på all denna goodwill och tog beslut om att det från och med januari kommer bli obligatoriskt för alla att applådera motståndarlaget efter matchen. Så lyckades de ta en hjärtlig gest och dränera den på all mening.

Rugby har blivit väldigt populärt i Italien, och ofta pratar man om hur sportslig och human rugbyn är, till skillnad från fotbollen. Säkert var Fiorentina inspirerade av just rugbyn. Många påpekar nu att ”terzo tempo” som Violas gest kallats, inte är applådkorridoren i rugby, utan banketten som lagen och spelarna och domarna har tillsammans efter matcherna. ”Vi gjorde det redan på vårt sätt, genom att bjuda på pane carasau och ost i omklädningsrummen”, sa Cagliaris president Cellino. Rugbystjärnan Andrea Lo Cicero sa igår att han hoppades det inte skulle komma nån institution nu och göra gesten obligatorisk, vilket den inte är i rugbyn. ”Det måste komma från spelarna själva, det måste fortsätta vara deras initiativ.”

Apropå att respektera sin motståndare hade Totti presskonferens och presenterade sin nya bok och dvd igår (man såg en väldigt fantastisk scen från dvd:n där Totti frågar Cristian vad han heter, ”säg det till honom”, säger Francesco och pekar på fotografen, och man tror att ungen ska säga Cristian, men han säger ”Totti”, såklart) och klargjorde bland annat vad han sa efter derbyt om att man vinner scudetton mot de små lagen. Reportern som upprepade Tottis kommentar för laziokaptenen Zauri den där kvällen, sa då att Totti sagt ”provinsiella” istället för små. Vilket såklart hade varit värre eftersom Lazio gärna vill se sig själva som en klubb från Rom. Totti påpekade igår att han aldrig uttalat ordet provinsiell utan sagt små, ”och Lazio är en liten klubb”. ”Det var bara ett skämt och inget mer. Det var ett derby-”sfottò”, det är inte första gången det händer. När de vann med 3–0 förra säsongen gjorde de själva ganska många. Därför ska de accepteras. Det är så det ska vara, man vinner och man förlorar.”

Ett ”sfottò” är ett skämt, något man säger för att retas. Totti, som han själv påpekar, älskar att derby-retas och har gjort det många gånger förut. Det är väl det derbyn går ut på? I och för sig tog inte Zauri, Lotito eller någon annan laziale saken särskilt lättsamt utan svarade förnärmat och gravallvarligt, men det var ju också ganska roligt.

Det låter väldigt fint när man hyllar den sportsliga rugbyn, men jag tänker ändå att fotboll också är mer fascinerande, universell och populär än rugby delvis för att den inte alltid är så sportslig och kamratlig, utan för att större och viktigare saker än sport, till exempel motsättningar, kan ta sig uttryck i den. Det kanske är fel, men ändå intressant och spännande att det är så.

Jag vet inte om jag vill att till exempel Francesco Totti ska applådera Lazio efter ett derby, jag tycker en av de bästa sakerna med Francesco är, som jag tror jag brukar tjata om men aldrig riktigt kan förklara tydligt känns det som, att han gör fotbollen betydelsefull på rätt sätt. Som när han retas med Lazio. Han skulle inte kunna göra det om det inte betydde nånting för honom att han spelade i Roma, att han valt som han gjort, att derbyt har en speciell betydelse, att det inte är vilka som helst som möts utan Roma och Lazio. Att han inte är vem som helst. Han kan röra upp stora och riktiga känslor med sina derby-påhitt, mest minns man kanske t-shirten under matchröjan där det stod tryckt ”vi ho purgato ancora”. Men han är ju inte bokstavlig när han gör sånt. Kanske är det därför jag inte kan förklara, för det är inte meningen att man ska göra det. Det är spektakel, ironi, inte på liv-och-dödsallvar utan inom ramarna för sportens drama. Som det ska vara.

Totti sa också att han tyckte ultras-gruppernas manifestation i söndags var viktig. De ska upprepa den imorgon.

20 kommentarer:

Anonym sa...

Ahh..sfotòn.
Tänk om det kunde vara så lugnt som när totti pratar hela tiden, även när lazio vinner. jag minns pokersäsongen under Eriksson då lazio vann fyra derbyn av fyra möjliga. När man försökte göra sig lite lustig slutade det nästan med handgemäng, så arga var roma fansen. Det finns ju ett intresse i Rom av att Roma vinner derbyna helt enkelt för att majoriteten i Rom håller på Roma (och att majoriteten av de som skriver om fotboll håller på Roma, pressläktaren 01 under derbyt var en orgie i Romahalsdukar och när Negro gjorde självmål ställde sig halva läktaren upp och jublade).
FÖrutom Di Canio idiot-grejen efter derbyt så tystas nästan Lazios derbyvinster ner, medan Romas vevas om o om igen. Och om man ska ge Lazio stort utrymme ska det gärna vara något pikant( det faktum att någon pissat i fontänen Delio Rossi badade i förra året) eller stolligt( Di canios hälsning).
Att klubben Roma med Sensi i spetsen dels har en skugglik ekonomi, nära band med Moggi, liknade idioter i sin Curva som i lazios, mm,mm, är något man inte gärna skriver om. Bättre då att skriva om Lotitos galenskap.
Detta förhållande är inte å något sätt unikt för Rom. Men i förlängingen är det tragiska resultatet att all skit i och runt den italienska fotbollen aldrig kommer att försvinna.
Det är ju ingen slump att i princip alla granskande reportage som gjorts om den italienska fotbollen gjorts av utländska journalister.
Jag håller på lazio men vill inte på något sätt förringa Tottis uttalanden om derbyt, de är bra. Men de får ju sättas i perspektiv med. Och den där käcka humoristiska retningen funkar bäst som sagt när Roma vinner.

Malena sa...

Ja, men lillasysterklubben är väl vad Lazio är, en klubb har fler anhängare och en färre, så det är väl ganska naturligt att fler uppskattar retningarna när Roma vinner. Jag vet inte hur det skulle kunna vara på nåt annat sätt. Ligger inte något av tjusningen i att vara laziale i underdog-alla-hatar-oss-positionen?

Det jag menar är att Totti är bra på det där bara, inte för att han spelar i just Roma. Det råkar bara vara en väldigt lycklig omständighet... Min trovärdighet som opartisk här är inte särskilt hög, jag inser det.

Förresten har jag sett oändliga antal tröjor på folk på stan i Rom som tackar Manchester för 7-1, men jag har aldrig hört nån romanista bli arg över det!

Romas ekonomi är skum ja, man kunde granska den lika väl som Milan eller Inters till exempel. Jag tror ju knappast på Sensi när han säger att "Roma är den enda rena klubben". Men... det är ändå roligt att han säger det, jag tycker romanistis självgoda självbild är charmig även om jag inte riktigt kan köpa faktabakgrunden.

En poäng förutom de utländska reportagen är också att det är rättssystemet som upptäcker alla skandaler och oegentligheter, inte någon från inifrån fotbollen. Jag funderar alltid lite när svenska medier på ett otroligt underdånigt sätt hyllar Gazzetta dello Sport som "världens bästa sporttidning". Det är den kanske, såklart finns det mycket som är bra med den och det finns mycket att respektera och jag vet verkligen inte om svensk press är bättre, men... bara till exempel Calciopoli och att ingen, knappast La Gazzetta, överhuvudtaget var någonting av det på spåren innan, utan bara kunde rapportera vad polisen upptäckt? Säger det inte nåt om att det finns ett problem också där nånstans, kanske.

Anonym sa...

Jo visst ligger det en charm i att alltid vara underdog, helt klart.
7-1 (grazie manchester) är skillnad för där är inte stadslagen direkt inblandande mot varandra och så var det då detta med ekonomi.
Grejen är att Roma för tre-fyra år sedan hade 2 miljarder euro i skulder. lazio hade 3 miljarder.
Sen kom Lotito och ett stålbad började. Hos Sensi hände....öh...ja vadå egentligen?.
Man förhandlade med Oligarker och sökte ägare. Sen var det stopp.
Och ingen sa någonting. Vad hände? Har klubben fortfarande skulder?
(Frågar man journalister i Rom om detta tycker de att man är missunsam:) och inte ska bry sig om sådant oviktigt.)
Lägg därtill denna självgodhet som du nämner och läget blir som det blir.
Att Lazios ekononomi naglefarits så mycket i Italiensk media som den gjorts, beror ju på att man är minst.Napoli nagelfors för att man var från syd, Inter var även det ett lag som fanns mycket i media, men efter 2 säsonger i toppen har man raskt blivit inbäddad numera.

Och så föds ännu en konspiration.:)

Malena sa...

Okej, skillnaden i Manchesterfallet är att det är värre, för deras glädje ligger bara i vår olycka!

Det har ändå märkts att Romas ekonomi kraschade, ett tag var det väldigt många primaveraspelare i truppen, det gick otroligt dåligt och först efter att lite CL-framgångar och sånt kommit har det spenderats mer pengar på spelare. Det känns ändå som om det finns någon större logik i det som hänt från att Rosella tog över, än hur det kanske var förut med hennes far. Men jag säger inte att det är helt logiskt, jag säger inte emot din konspirationsteori, jag vet inte heller hur det gått till riktigt.

Romafansen var ju faktiskt rasande på Rosella efter att hon haft möten med Moggi och så, utan att medierna brydde sig om det särskilt. Men då gick det dåligt för Roma också, grejen är ju också att det har gått bra för Roma sen, och då vill varken fans eller media rota i grejor. Men det är väl bankerna som fixar med sånt där, det är väl diverse Gironzi och Carraros och såna som kan fixa till grejor antar jag. Sen vet jag inte hur mycket hjälp Roma fått av Veltroni, de har sålt Trigoria till kommunen och lite sånt till exempel, men det kan väl knappast handla om några större summor, tror jag. Men Veltroni har ju kontakter på viktiga politiska ställen... Det är väldigt lätt att bli en konspirationsteoretiker!

Apropå att gynna de som har flest fans kan man väl säga att Veltroni, juventino som han är, är ganska mycket inne på det spåret... I alla fall i hans retorik, jag vet inte riktigt vad han praktiskt gör eller inte gör för de olika klubbarna.

Men Lazio är ju inte minst. De hade väl också kunnat straffas hårdare sportsligt för sin dåliga ekonomi, om man jämför med vad som hänt men mindre, PROVINSIELLA lag.

Apropå sfottò tycker jag om den här bilden, mest för att killarna ser så himla nöjda ut.

Malena sa...

Förresten har väl både Milan och Inter åtalats för sina räkenskaper, i somras, jag har för mig att det gick till åtal. Men det har ju inte kommit igång nån rättegång än. Pappa Sensi frikändes i samma veva...

Anonym sa...

haha, kul att han ställde upp Mexes.
Visst, att vara provinsiell är mycket värre. Napoli hade exempelvis mindre skulder än både lazio och Roma och blev bankrutt. Många nämner (även du) familjen Gironzi och capitalia. Skulderna försvann ju inte bara för att Rosella tog över. Hon är skitbra tycker jag, och har många saker för sig som är bra för fotbollen i längden, men skulderna finns ju kvar.
" Vi betalar några år, sen kommer alla glömt av dem och då kan vi sluta betala".
Så sade en mycket initerad ljusblå man inom klubben till mig och den avbetalningsplan lazio hade. Roma har en liknande.
Nä det gick hela vägen med Milanoklubbarna nån upptäckte att alla satt i knät på alla och all utredningen skulle få innefatta halva italienska närinslivet, ungefär som calciopoli. Så man la ner.
och hoppas att folk glömmer.
Det finns en charm i det men om man samtidigt betänker vad som hände med Sandri och vad som hänt i debatten i Italien efter det...så...nja.
Krampaktig seger idag dock.!

Malena sa...

Mexes är ändå överlägset snyggast på bilden. Så egentligen vinner han.

Jag älskar Rosella! Hon är så cool. Och hon har framförallt gjort bra grejor med Roma, som jag också tror kan (borde) vara exempel för andra.

Jaså de la ner Milanoåtalet. Jag har inte hållit koll på det. Om nån vecka ska de väl har de sagt - igen - bestämma om huruvida calciopolihärvan ska gå till domstol, vi får väl se hur det går. Jag har inte följt det heller så bra på ett tag, så jag vet inte så noga vad som händer.

Det finns en charm i alla konstigheter, men samtidigt är de inte bra. Ändå tycker jag nog det är bättre att till exempel inte några ryssar köpte Roma, eller att nån annan klubb köpts upp av utlänningar, som i England. Hellre lokala galningar än korrupta thailändare, ryssar och amerikaner. Tror jag.

Gratulerar till segern.

Anonym sa...

Nu när jag tänker på det är jag inte säker på att utredningen mot Milan och Inter är nedlagd.
Den kommer dóck att bli det, det är jag helt övertygad om, förgrerningarna är oändliga och ställer bara till det.
jo Rosella är bra, det måste jag ge henne. Hade Lotito haft Rosellas förmåga att uttrycka sig hade han varit helogn bland lazialis idag.

Malena sa...

Efter att ha kollat lite snabbt tror jag det inte det är nedlagt än. I alla fall har inte "sporträttvisan" lagt ner det, ej heller gjort något åt det. Men den där Palazzi, superåklagaren, verkar ha saktat ner på takten i sitt jobb lite över lag.

Varken Moratti eller Galliani verkade ju särskilt oroliga i somras, jag kom på att Galliani sa en så rolig sak:

"Non si parla di omicidi, io e Moratti non abbiamo ucciso nessuno ma abbiamo semplicemente acquistato e venduto giocatori. Quindi, siamo sereni anche perché stiamo parlando solo di calciomercato".

"Vi har bara köpt och sålt fotbollsspelare, alltså är det inte så farligt."

Man får väl ge Lotito en del också, att han stått upp mot IRR och sånt, och förra året gick det ju mycket bra för Lazio med mycket små medel, ni kom ju med i Champions League. Hade det fortsatt gå bra hade väl han också omvärderats av allt fler antar jag.

Malena sa...

Förresten är det Geronzi, inte Gi. Jag tyckte det lät fel när jag skrev det.

Anonym sa...

" Vi talar inte om mord. Jag och Morattti har inte mördat någon"
haha, det är ju fantastiskt! Ett uttalande i Lotito-klass!
Jag träffade lotito förra året.
Han är förmodligen hemskt smart men lider av ett storhetsvansinne kryddat med mer allmänt vansinne.
Men hade han varit pr-smart (vilket han inte är) så hade han uttryckt sig och förhållt sig annorlunda till alla fans (mjoriteten) som INTE stödjer IRR men som inte vågar göra något.
Enda gången det har har hänt var i samband med att men grep ledare okt förra året i Chinaglia-affären (skrev ett rep i offside om detta) då reste sig hela arenan upp och buade ut kurvan.
varken Lotito eller någon roma-tidningen (alla dagstidningar) tog upp det och efter ett tag var det som om det aldrig hade hänt. HADE man agerat i det läget hade man kunnatsopa bort IRR helt.

Anonym sa...

jag halkar när jag skriver här. Den italienska fotbollen engagerar helt klart.:)
Har du hört teorin om Bertarelli och lazio förresten? på tal om geronzi.....

Malena sa...

Det är väldigt roligt att du skriver måste jag säga, du är högst välkommen.

Det var en fransk journalist från L'Equipe som följde IRR och beskrev den matchen (jag har bara läst en översättning av artikeln till italienska som nån tifoso gjort tror jag), när de skulle börja sin strejk och resten av stadion sjunger Non mollare mai:

"Dopo l'ingresso delle squadre la curva non si alza durante il
minuto di silenzio per la povertà nel mondo e resta seduta quando il resto
dello stadio canta una canzone prima dell'incontro.
La canzone pero' é «Non mollare mai», inno scritto per gli irriducibili.
Come per voler dire agli Ultras «Vi hanno arrestato i vostri capi e noi ci
riprendiamo il vostro inno, la vostra voce»."

Det var ju vackert. Sen beskriver han det som en begravning, men det var det väl inte riktigt.

Det var ju en CL-kvalmatchmatch i somras då Uefa kommit med hot, då resten av publiken också visslade. Jag läste bara om det, men som jag förstår var det nån slags sms-kedja innan matchen som uppmanade att vissla om det skulle komma rasistiska yttringar.

Men det som du beskriver är ju annars ytterligare ett exempel på att rättsväsendet gör nånting men fotbollen inte lyckas ta vara på tillfället.

Om Bertarelli har jag mest lagt märke till den väldigt charmiga övertalnignskampanjen på Alinghis hemsida. Vad går teorin ut på?

Anonym sa...

Jag träffade representanter från sfären kring Bertarelli (om det var så på riktigt vet jag inte, det var helt surrealistiskt).
Nvåäl, bertarellis far ville på sin dödsbädd att sonen skulle köpa lazio. Big B tänkte att om han skulle göra det skulle han etablera sin egna bank i italien. geronzi-klustret blev förstås helt stolliga och satte till alla klutar.
Då skrev Big B kontrakt med en person som skulle fungera som målvakt. En person som skulle betala alla skulder, göra rent hus och kratta manegen för ett Bertarelli ägt företag som sedan skulle köpa klubben. Denna målvakt skulle vara ett finansiellt geni, andra kvaliteer var helt onödiga.
Denna person var Lotito.
Man kan ju fundera på varifrån denne tämlige orike miljonär får sina pengar och hur han kan gå på i ullstrumporna som han gör. hans fru är visselrigen mezzaromas dotter men ändå. Att han har någon form av beskydd (som geronzi-cragnotti exempelvis)är ju helt klart.
Ryktet säger att Big B är arg på lotito för att denne inte trätt tillbaka den här säsongen utan börjat se sig om verklig efterträdare.
Detta är givetvis obevisbart, men många faktorer i den här soppan är väl så inressanta. Samtidigt är det ju alla lazialis våta dröm, att en av världens rikast män ska köpa klubben.
jag har sett repet l'equipe, mitt rep gick i Offside december förra året.

Malena sa...

Haha, det var en fascinerande teori. Capitalia skulle då alltså vara nöjda med att Lazio står i skuld till dem, så att de kan använda klubben som en bromskloss mot att Bertarelli ska etablera sig i Italien?

Jag har hört talas om ditt reportage men jag lyckades inte skaffa mig det numret av Offside när det var ute så jag har tyvärr inte läst det.

Anonym sa...

Nja, snarare skulle Capitalia vara livrädda för att få konkurrens av en stor och stark bank som...eh...vaheterdennudå...unibank.
Och man har hellre en skuldtyngd klubb än en farlig bankonkurrent. Typ det resonomanget. Ungefär samma resonomang som säger att det var Geronzi som startade Calciopoli för att han och Moggi hade olika uppfattningar om hur saker och ting skulle drivas inom fotbollen.
Mycket är säkert traditionell italiensk konspirationsteori, men med tanke på att den modern av konspirationsteorierna visade sig vara sann (Calciopoli)ligger det säkert en del i detta med. Ska börja läsa Saviano så fort jag är färdig med en Mao-biografi förresten.

Malena sa...

Jag kanske resonerar väldigt naivt nu men om Bertarelli verkligen vill etablera sin bank i Italien så gör han väl det oavsett Lazio? Eller omvänt, om han verkligen vill köpa Lazio så kan han väl göra det utan att starta en bank?

Jag höll på att skriva att jag nog ska hålla tyst om Saviano ett tag så att jag inte förstör läsupplevelsen för nån, om nån nu mot förmodan skulle lyssna på mig, men jag kan nog inte det, så ett tips apropå honom och Moggi är Savianos historia om några killar som spelade fotboll på gatorna i Neapel, Moggi spelar en roll där också. Den är på italienska alltså. Och väldigt fin tycker jag. Finns på Nazione Indiana:

http://www.nazioneindiana.com/2005/10/10/super-santos-pali-e-capistazione/

Saviano kommer ju från Casal di Principe och har skrivit mycket om Casale-klanen, som var inblandad i Chinaglia-grejen.

Anonym sa...

På ett sätt har du rätt, men den som äger lazio har också en räkmacka in på den italienska börsen med tanke på att laget är ett aktiebolag.
man slipper prövotider och grejer tydligen.
Jag intervjuade Chinaglia en dag före det att allt exploderade och man grep IRR gubbarna och så.
En rätt tragisk figur.
har inte en aning om den där rättegången verkligen blivit av än, skulle väl ha börjat i okotber har jag för mig.

Malena sa...

Om det är krångligt att komma in på den italienska börsen på officiell väg verkar det ganska jobbigt att anlita Claudio Lotito som bulvan också...

Chinaglias historia är ändå otrolig.

Anonym sa...

Nöje att läsa

Skicka en kommentar