tisdag, december 11, 2007

Dagens Saviano

Förlåt, jag vet att jag sagt det här förut men antagligen kommer jag tjata titt som tätt om det för en oöverskådlig framtid, med risk för att framstå som besatt. Men jag tjatar eftersom det är exakt så som Bodil Malmsten skriver nu igen om Gomorra av Roberto Saviano:

Roberto Savianos bok är inte en journalistisk redogörelse till om korruption och kriminalitet i södra Italien i dag, Roberto Savianos camorrabok är en bok om de ekonomiska regler som styr världens liberala ekonomier i dag.

...

Roberto Savianos bok är en självbläddrande thriller och finns det någon rättvisa i världen så är det Roberto Savianos bok som ligger etta på varenda bästsäljarlista i hela världen.
Synd att det inte finns någon rättvisa i världen, men läs den här boken så länge.
Även en bloggare från Kista har skrivit om boken häromdan, och som konstateras där har boken mottagits obegripligt ljumt i det här landet, åtminstone i dess medier. Till skillnad från i Tyskland, Holland, USA, Frankrike... Och självklart Italien. Men Malmsten fattar, även Kristina Kappelin fattar, hon presenterade Saviano och boken på Italienska kulturinstitutet i Stockholm när han var här och hon beskrev hur den som slår en i magen när man läser den. Både Malmsten och Kappelin bor utomlands. Finns det nåt samband? Jag vet inte men boken handlar alltså om oss också.

Vill man kan man också till exempel läsa Savianos väldigt fina historia om gatufotbollen i Neapel, de orangea plastbollarna och en viss allsmäktig stationschef.

Okej, tack för ordet, slut på meddelandet.

3 kommentarer:

Thommy Kistalight sa...

Inget att be om ursäkt för! Det är bara att citera Bodil Malmsten:

En gång till!

"... finns det någon rättvisa i världen så är det Roberto Savianos bok som ligger etta på varenda bästsäljarlista i hela världen."

Bilderna och designen av Savianos fotbollshistoria förmedlar den där speciella atmosfären i Napoli: En kombination av melankoli, sorglöshet och att du när som helst kan bli grundlurad.
Charm javisst men inte alltid så kul.
Önskar bara att jag kunde italienska när jag ser artikeln.
Börjar den inte med en rad typ matematiska metaforer (analogier)?

È una regola eterna. Immutabile. Bisognerebbe riuscire a trovare una formula matematica.
Quantomeno una riduzione numerica, una frase aritmetica, un tentativo di proporzione, un delirio logaritmico.

- Låter stort!

Malena sa...

När jag var i Neapel la jag märke till alla killarna som spelade fotboll på gatan, och att de alla hade likadana orangea bollar, så jag tänkte att det var nåt speciellt med bollarna, att det var en särskild man skulle ha. Och Saviano berättar om att det var det när han var liten i alla fall, då var det bollen "Super-santos" som syns på bilden som gällde. Vet inte om det fortfarande är samma de har.

Han har en viss svaghet för det episka, den där Saviano. (Samtidigt som han alltid är närvarande i detaljerna och platserna, antagligen ligger mycket i varför han är så bra just här.) I det här fallet handlar det om att det finns en evig regel - som man skulle kunna hitta en matematisk formel för - för hur gatufotbollslag formas. "Tjockisen i mål, den gänglige och snabbe längst fram, den robuste i försvaret och på mittfältet, resten." Typ. Sen kanske man kan se formeln för vem som hamnar var i fotbollslaget som en metafor för något större om man vill, det där är ju bara början av berättelsen.

Thommy Kistalight sa...

- Aha!

Skicka en kommentar