onsdag, maj 18, 2005

Du tråkiga, tomma fotbollsliv

Expressen publicerar idag över hundra fotografier tagna av fotbollsprofiler. Bilderna kommer från både mindre kända spelare och superstjärnor som Thierry Henry och Wayne Rooney, och är gjorda för en kampanj som Canon och Röda Korset står bakom. Expressen skriver inte vad bilderna ska illustrera, åtminstone inte i nätupplagan. Men Canon berättar att temat för bilderna, som ska visas på utställningar runt om i Europa (Kungsträdgården i Stockholm från och med fredag), är inspiration. Bilderna ska visa vad som inspirerar de deltagande fotbolllsmänniskorna till framgång i fotbollen eller livet.

Antingen så måste spelarna ha varit fruktansvärt ointresserade av det här projektet, eller så lever de oerhört trista och ensamma liv.

Visst finns det en hel del bilder på familjer och lagkamrater, motiv som man skulle kunna vänta sig att en fotbollspelare kan hitta på när han ställs inför en sån här uppgift. Faye White har till exempel tagit en fin bild på glada småtjejer som spelar fotboll. Olof Mellberg bidrar också till den här kategorin med en ganska rolig bild, tagen i extremt grodperspektiv med gräs i förgrunden, på ett barn som sitter på en fotboll.

Men när man bläddrar igenom bilderna så ser man förvånansvärt få människor.

Istället har många tagit bilder på tomma omklädningsrum, tomma planer, tomma landskap, och på fotbollsskor i långa rader. Wayne Rooney har fotograferat, visserligen snyggt komponerat men ack så tråkigt, ett par hundar och en just det tom, bänk.

Få bilder lämnar tolkningsutrymme eller har flera bottnar. En som verkar ha tänkt ett varv till är David Ginola, som står bakom tre bilder på gråa stadsmiljöer. Två av dem har olika slags galler i förgrunden och tåg som motiv. En miljö som är anti-inspiration att ta sig därifrån med hjälp av fotbollen?

Henke Larsson är faktiskt en av få som är lite humoristisk. Han har fotat sina egna fötter, med förstörda tånaglar och olika lager av solbränna.

Zlatan har tagit en bild på vad jag tror är en arkeologisk utgrävningsplats eller restauration av någon slags ruiner i en förmodligen italiensk stad. Obegripligt.

Mest hjärtskärande måste ändå Francesco Tottis bild vara. Den förställer två flaggor, slakt hängade bredvid en tom fotbollssplan. Den ena flaggan är den italienska trikoloren och den andra är i Romas färger. De är båda halade på halv stång och skyms av grenverket på ett naket träd.

1 kommentar:

Malena sa...

Om man tycker om flashanimationer och/eller vill läsa några av fotografernas kommntarer till sina bilder kan man göra det här:

http://www.football.canon-europe.com/index.aspx

Man kan också beställa en utskrift på valfri canonskrivare av några av bilderna och få den gratis hemskickad.

Skicka en kommentar