torsdag, januari 29, 2009

Stoppa matchen

Italiens och Brasiliens politiska relationer verkar basera sig på fotboll. När president Lula var på statsbesök gav Berlusconi honom en träff med alla Milans brassar i present. Nu vill italienska ministrar ställa in vänskapsmatchen mellan Italien och Brasilien eftersom Brasilien vägrar utlämna Cesare Battisti till hemlandet och justitieministern har givit honom status som politisk flykting.

Battisti dömdes i sin frånvaro till livstids fängelse för inblandning i fyra mord då han var med i en militant vänstergrupp under terroriståren på 70-talet och har levt i exil i decennier, mest i Frankrike, nu alltså i Brasilien där han greps för ett tag sen. En del, till exempel Brasilien, menar att rättegången mot honom inte var rättvis.

”Jag hade redan beställt biljett för att gå och se matchen mellan Brasilien och Italien, men jag ska inte gå”, sa försvarsministern Ignazio La Russa. ”Det handlar inte om en officiell match, som det skulle varit i till exempel ett VM då det hade varit riktigt att slå fast att politiken inte ska blanda sig i sporten. Det här däremot är en vänskapsmatch och just nu ser jag inga anledningar till vänskap med Brasilien”.

Ungdomsministern Giorgia Meloni höll med och och oroade sig för att matchen kan komma att bli ett tillfälle för ”spänning gentemot det brasilianska folket, som inte har någonting att göra med en regering som en en minister som är inkompetent och undfallande.”

Det kan också vara så att den italienska fotbollspubliken inte bryr sig lika mycket som regeringen om Battistis utlämning. Just nu tycker i alla fall hela 41 procent i Repubblicas nätenkät att det är rätt att ställa in matchen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar