söndag, augusti 31, 2008

Facimm’ e brav’

Det börjar alltså med nån slags derby idag, solens derby eller derby del Sud, Roma–Napoli. Vilket får en att minnas Observatoriet, som vi lärde känna förra säsongen. l’Osservatorio Nazionale sulle Manifestazioni Sportive, inrikesministeriets lilla kommitté som till exempel i princip stängde av just Napolis supportar från att åka på bortamatcher. Nu är det annorlunda. Dels är det en ny regering nu, och den nye inrikesministern, tillsammans med polisen, ville egentligen ta bort Observatoriet där en massa intressen från fotbollen finns representerade. Men det gick inte, så då skapade de en ny institution, Comitato di analisi per la sicurezza delle manifestazioni sportivi, CASMS, som har den slutgiltiga beslutanderätten, trots att Observatoriet också finns kvar. I CASMS deltar bara polisen, också säkerhetspolisen.

polisens hemsida kan man läsa att det här är ”la stagione del dialogo”. Napolifansen får alltså, äntligen, åka på bortamatch i morgon, och det till en av de mest fientliga städerna. Det återstår att se exakt vad den nya strategin från myndigheterna egentligen är. Det pratas om nolltolerans för den som missköter sig och stort säkerhetspådrag inte bara vid stadion utan längs med vägarna och andra platser där eventuella våldsamheter kan tänkas uppstå. Och kontroll. Ett slags kort, ”la tessera del tifoso”, ska introduceras, redan i år är det det som är Milans säsongskort tror jag. De som köpte biljett till Olimpico i Neapel fick gå in inne på stadion, två och två, noggrant visa upp id-kort och bli registrerade av stadions kameror.

I Neapel är de såklart överlyckliga för att äntligen få åka på bortamatch. Efter Napolis match mot Vllaznia i torsdags stannade många kvar och köade på gatan utanför San Paolo för att kunna köpa biljetter direkt när kassan öppnade på förmiddagen nästa dag. Över tusen stod i kö när de öppnade. Från curva A kom ett flygblad: ”Äntligen en bortamatch.. Oväntat har vi nu möjligheten att åka till huvudstaden. Att ta oss an den här bortamatchen på bästa möjliga sätt är ordet på dagordningen. Inget enskilt initiativ, ingen vandalisering,  inga försök att resa eller ta sig in på stadion utan biljett. Det är våra regler. Den som inte har tänkt att följa dem, stanna hemma.” Klubben och kapten Paolo Cannavaro, har också läst upp budskap och vädjat till supportrarna att sköta sig bra. Vid curva B (Napoli har ju två klackar) fanns en gigantisk banderoll: ”A ROMA TUTTI IN TRENO”. Jag fattar inte riktigt budskapet i den, mer än en uppmaning att åka tåg till matchen. Det är i och för sig tillräckligt kontroversiellt i sig, för 9.25 tåget från Neapel till Turin idag avgick inte förrän 12.40, eftersom tifosi utan biljett försökt ta sig ombord. På tåget finns 1 300 tifosi, och många som velat åka hem från semestern i Syditalien, idag är ju sista dagen på semestern, har fått ta sig norrut på nåt annat sätt. Igår uppmanade Trenitalia folk att ta sig till matchen med andra medel än tåg, eftersom det inte fanns tillräckligt med biljetter. Lite sent. Vi får se om det blir säsongens första och sista trasferta, det här.

4 kommentarer:

Anonym sa...

ja jädrar vilken UNDERBAR söndag.
Napoli var ju närmre 2-1 och lazio gick på i de ljuslåa ullstrumporna.
Fantastiskt!
/Lerneby

Malena sa...

http://img249.imageshack.us/img249/778/ghiacciobq5.jpg

Anonym sa...

hehe. :)
Jag hittar ingen sådana Roma motsvarigheter just nu, men jag vet ju att de finns.
Framtiden har aldrig varit mer ljusblp.
Men vadå,
minus 36?
Och laget som burit isen?
Fan jag fattar inte eller så översätter jag heölt fel ( förmodligne det sistnämnda)/L

Malena sa...

Nä, jag tror aldrig Roma kommit 36 poäng efter Lazio i tabellen, faktiskt. Men passa för all del på att glädjas såhär i början av säsongen.

Skicka en kommentar