torsdag, maj 29, 2008

Fikonen i lådan

Vad var det jag sa. Philippe Mexès kom inte med till EM. Och när man läser listan över Frankrikes EM-trupp är det ju uppenbart att en fruktansvärd konspiration ligger bakom den. Hur i hela fridens namn kan SJU spelare från Lyon vara med, när Europas bästa fotbollsklubbar kryllar av duktiga franska spelare? Har Lyon köpt det franska fotbollsförbundet, eller har Domenech inte orkat resa utanför landets gränser?

Det sägs att de på det franska fotbollsförbundet tycker att Mexès är en bråkstake, att presidenten skulle sagt det efter att han såg när Mexès blev utvisad mot Inter. Jag tycker det låter otroligt obegripligt om det är så att Mexès inte kommer med på grund av sitt humör. Konstigt är det hur som helst. Men vad vet jag, de andra franska backarna kanske är bättre än vår Filippo helt enkelt?

Mexès kan vara hetlevrad på plan ibland, men han är ju också en av de trevligaste fotbollsspelarna som finns, såvitt man nu kan avgöra sånt på avstånd. Han är en sån som hälsar på marockanska tevereportrar med salaam aleikum, och när han säger att ”det finns saker som är viktigare än pengar” apropå varför han vill stanna i Roma och inte gå till Real Madrid eller Milan, känner man sig böjd att nästan tro på hans ord. I Rom kallas han Rugantino, efter den romerska teaterkaraktären som enligt Wikipedia är ”arrogant men i grunden snäll och älskvärd”. Det är såklart en enorm komplimang att ge honom det namnet, för det representerar sättet att vara som romarna själva formulerar som romerskt och är så stolta över: det ovårdade och kanske bonniga eller okultiverade, men samtidigt sympatiska och hjärtliga. Förra sommaren fick han priset ”Er mejo fico der bigonzo”, som bokstavligen, på romanesco, betyder bästa fikonet i lådan, efter hur bönderna en gång i tiden lade de finaste fikonen överst när de skulle sälja sin skörd. Er mejo fico der bigonzo är alltså den som är störst, bäst och vackrast. Priset går till den som bäst uttryckt och representerat romerskhet under året och ingen utlänning hade fått det förut. I Mexès fall var det ju dessutom extra passande eftersom han är figo också i den betydelse som gör honom till flickornas favorit.

Apropå konspirationer så blir turerna kring den eventuella försäljningen av Roma alltmer skumma. Jag har hela tiden haft känslan att det inte kommer bli nånting av det, och en fotbollsekonomijournalist i Italien som jag frågade precis i början, för flera månader sen när spekulationerna satte igång, sa också att det antagligen var en tidningsanka. Men sen har det kommit så konkreta uppgifter, så mycket rök att man måste tro att det funnits en eld nånstans.

Familjen Sensi borde verkligen sälja Roma om man ser till vad som är ekonomiskt rimligt, så det är logiskt att diskussionerna finns.

I mitten av april verkade det först som att det skulle bli av att George Soros köpte klubben. Och sen blev det inget. Gazzetta dello Sport påstod att Rosella bluffat om att det fanns ett mycket högre bud från någon arab. Corriere dello Sport publicerade till och med en intervju med en arabisk prins som sa att hans familj skulle köpa Roma. Rosellas bluff skulle ha gjort att George Soros tröttnade på de italienska affärsmetoderna och hans intresse svalnade, säger de. Jag tycker det verkar totalt osannolikt att Rosella skulle gjort nåt sånt. Då verkade hela saken i alla fall död, även om rykten hela tiden funnits om att det kanske inte är avgjort än. Sen sent i söndags kväll fick jag msn-pling från Rom: ”i morgon blir det nog av, det är 70 procents chans nu”. Och i tidningarna stod det att nu vill familjen Sensi äntligen sälja, det vill säga nu tvingar banken dem till det. Men då skulle George Soros ha sagt nej till att köpa. Så då verkade affären återuppstånden, och död igen.

Sen, i går, skrev New York Post, en ganska tvivelaktig tidning, att nu var den italoamerikanske advokaten Joe Tacopina på väg till Rom för att köpa Roma. Soros skulle vara hans finansiär, men Tacopina själv skulle bli president i Roma. I morse landade han i Rom och ställde påpassligt upp på bild med en Roma-halsduk på flygplatsen.



Kalla mig ytlig, men jag blir rädd av den här bilden. Skulle detta vara Romas nye president? En populistisk wannabe-italienare med fula glasögon? Would you buy a car from this man? I don’t think so.

Det lär vara så – lär alltså, som allting annat i den här historien, men det låter också troligt, det var Marco Mensurati på Repubblica som berättade det – att alltihopa började när denne Tacopina befann sig i Italien i höstas eftersom han var försvarsadvokat till Amanda Knox i fallet med den mördade engelska studenten i Perugia, och fick då nys om familjen Sensis ekonomiska situation, att de skulle behöva sälja tillgångar. Då kom han på idén att samla ihop finansiärer för att köpa Roma.

Tacopina – hans far och farfar är från Rom och det konstiga efternamnet kommer av att de stavade fel när de kom till USA – är tydligen, märkligt nog, också Giorgio Chinaglias advokat, den gamle laziohjälten som allierade sig med Casalesi-camorran och IRR för att ta över Lazio härom året. Han förekommer också mycket i teve och kommenterar olika rättsfall. Och har bland annat varit Foxy Browns försvarsadvokat!

Och igår påstod alltså New York Post att han är Romas kommande president, med George Soros pengar i ryggen. Och idag sa New York Daily News, visserligen i sin skvallerspalt men jag tror att Daily News är en mycket seriösare tidning, att det är nonsens. Enligt dem har George Soros Management Fund tittat på förslaget att köpa Roma och sagt nej. Daily News har pratat med en reporter på Vanity Fair, John Connolly, som av någon anledning vet grejor om Joe Tacopina. Och introducerar den investerare som Tacopina nu ska ha rekryterat istället för Soros: ”former Michael Jackson assistant Frank Cascio, aka Frank Tyson. Cascio, 28, an unindicted co-conspirator in the singer’s 2005 child molestation case”. Lovely!

De spekulerar i att Tacopina åker till Italien för att undvika att vittna mot en av sina klienter, en polischef, Bernard Kerik, som erkänt korruption. ”Kerik and Tacopina were once so friendly that, according to Connolly, ’the feds allegedly came across a $25,000 payment that Kerik made to a BMW dealer so that Tacopina could trade in his car for a newer model.’”

En annan typ som dyker upp då och då och sägs representera en konkurrerande grupp investerare som vill köpa Roma, är Raffaello Follieri, en mycket fantastisk man. Han har inga pengar och hans meriter består mest i ett totalt misslyckat skönhetsproduktföretag som han startade när han gick på universitetet. I april i år arresterades han efter att ha skrivit ut en check på 250 000 dollar utan täckning. I höstas ägnade Wall Street Journal honom en förstasida och en artikel (jag kan verkligen rekommendera läsning av den, inte för att den har någonting alls med Roma att göra men för att det är en så fascinerande historia) som beskrev hur han lurat Bill Clintons vän att investera i hans fastighetsprojekt. Follieri nästlade sig in i Clintons kretsar, hävdade att han hade kontakter i Vatikanen, och hans projekt gick ut på att köpa och bygga om byggnader i USA som den katolska kyrkan inte längre behövde. För pengarna som bland annat Bill Clintons vän Ron Burkle investerade levde han lyxliv på Manhattan.

Han är också Anne Hathaways pojkvän. Hathaello, kallas de. Anne Hathaways pojkvän är alltså i teorin en stilig, ung, äkta italiensk affärsman. I verkligheten är han en vanlig kille från Foggia som satt på sig en kavaj.

Jag tror att det är lika stor risk att Raffaello Follieri på riktigt har nånting med ett uppköp av Roma att göra som att den där arabiske prinsen skulle ha det. Häromveckan togs i och för sig hans namn på så stort allvar att Sensis bolag Italpetroli nämnde det i en av alla kommunikéer de hela tiden skickar ut för att dementera alla uppgifter om erbjudanden eller förhandlingar eller möten om att sälja Roma.

Grejen är att den här Tacopina börjar likna Follieri alltmer ju fler skumma grejor man får reda på om honom.

New York Post skriver idag att affären med Tacopina ska bli klar inom några dagar. Samtidigt skriver Il Messaggero att Inner Circle Sports, som hela tiden har sagts vara de som arbetar med saken och var de som ordnade det amerikanska övertaget av Liverpool (det gick ju bra!), har hittat nån ny investerare: HBK, en amerikansk fond men som har sitt säte i Cayman Islands och ”problem med Federal Reserve”, enligt il Messagero. Själv orkar jag inte kolla upp dem.

Så är det på riktigt en möjlighet att Tacopina eller någon av de här märkliga figurerna kan ta över Roma, eller är alltihopa, all hysteri, aktien som gått upp och ner och upp, upp, upp, alla ändlösa diskussioner, alla spaltmeter som skrivits bara grundat på en massa löst skvaller om personer som aldrig egentligen varit i närheten av att kunna genomföra en affär?

De utländska männen som sägs vilja ge sig in i den italienska fotbollsvärlden har i alla fall hittills bjudit på en såpopera som är väl värdig il calcio.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det ar val anda Tacopinas far - och inte farfar - som ar fran Rom? Laste en artikel i CdS om att hans barn gick runt i Roma-trojor.

Fotot med Roma-halsduken var dock inte sarskilt lackert.

Malena sa...

Okejdå, jag var lite slarvig, hans pappa föddes tydligen i Rom, men jag tror det var farfarn som emigrerade och hans namn de stavade fel till. Som ju var samma som pappans, men farfarn var ju i alla fall från Rom i vilket fall... Jag ska ändra.

Skicka en kommentar