söndag, oktober 28, 2007

Käraste straffskytt

Älskade Danielino, Danielone eller vad ska jag kalla dig nuförtiden? Tyvärr var Allsvenskan i vägen för att jag skulle kunna se Romas match mot Milan idag. (Eller tyvärr och tyvärr: Charlie Davies gjorde tre mål!) Den mest rörande nyheten läste jag efteråt: ”De Rossi fallisce un rigore con un cucchiaio.” De Rossi missar en straff med en cucchiaio. Det var rörande för att jag redan visste att Roma hade vunnit, tydligen var det annars fruktansvärt, alldeles för spännande efter att han missat och innan matchen var slut och Roma bara hade 1–0. För, Daniele De Rossi, du vet väl att man inte får göra cucchiaion på straff och missa. Man får nästan inte göra det alls, enda sättet att bli förlåten är att lyckas.

Med Roma är det ju så osannolikt lyckligt att vi har en fantastiskt duktig romersk spelare som ska ta över kaptensbindeln efter Francesco Totti. Som i sin tur tog över efter Giannini. DDR har inte Tottis karisma och han kommer antagligen inte bli en lika bra spelare. Totti är en på hundra år. Men på ett sätt är det enklare att tycka om Daniele De Rossi, för han är enklare. Han kämpar alltid, han vrålar alltid högst och är den förste som kramar om den som gjort mål, han är stark och stabil och håller inte på med en massa galenskaper som Francesco. Tills nu då.

Den här hösten har det varit lite snack om att det skulle finnas nån slags rivalitet mellan Totti och De Rossi. Själva har de inte varit sena att skämta om situationen. Allt började ju i supercupfinalen, när De Rossi fick slå en straff. Totti förklarade efteråt att det var för att han själv känt av en benskada. När spelarna firade målet såg man tydligt på tevebilderna hur De Rossi sa till Totti: ”Mortacci tua!” Det är svårt att förklara vad det betyder, men det är en romersk förolämpning, kanske skulle det i just det här fallet vara som ”där fick du!” Fast grövre, för bokstavligen refererar man till personens döda släktingar.

När Totti fyllde år den 27 september intervjuades han såklart på Romas tevekanal Roma Channel, som hade spelat in hälsningar från de andra spelarna. De Rossi gratulerade i sin videosnutt och sa sen att ”men du är gammal, nåt får du ge upp nu”. Totti svarade att ”den där De Rossi, han vill slå straffarna, han vill ha kaptensbindeln, han vill ha allt!” Och hela tiden har det spekulerats i när Totti kommer lämna över till De Rossi. Själv sa han om fyra, fem år, Ilary sa för ett tag sen att hon tror det blir när han är 35. Att lämna över straffarna till De Rossi innan Totti slutat är såklart uteslutet. Att slå straffarna är kaptenens uppgift.

Så vad tänkte De Rossi idag, när han gjorde en Totti-cucchiaio? På youtubeklippet säger Skys kommentator direkt efter: ”non è da lui”, det är inte han, inte likt honom. Vilket är precis vad man tänker. När Totti stod framför straffpunkten i VM och skulle slå den där livsviktiga straffen mot Australien, då tänkte man tvärtom: han kanske gör det. Till och med då tänkte man det, vilket säger mycket om Francesco Totti och om hur fin han är och vilken tur det är att han finns i världen: att han får en att tänka på så knäppa grejor i såna dödens allvarliga situationer. Men så är ju inte De Rossi.

Han visste redan igår att han skulle få slå straffen om det blev nån, eftersom Francesco var skadad, och redan då bestämde han att han skulle chippa den sådär, sa han efter matchen. Han menar att det är ett sätt att slå en straff som alla andra, kanske har man till och med större chans att lyckas eftersom målvakten kastar sig 90 procent av gångerna, och hade han bara inte misslyckats med tillslaget skulle bollen gått in. Fast, okej, han erkänner att det är lite speciellt. Okej, det är en risk att göra det när man bara leder med ett mot noll. Sen säger han det bästa, mest tottiska han kunde säga: ”Om du ska slå en cucchiaio så gör du det när det står 1–0, vid 5–0 är det för lätt.” Han förstår sig kanske på cucchiaion ändå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar