tisdag, september 26, 2006

Fel

Vi kan väl inte ha det såhär? Är det bara jag som blir bedrövad av den här listan? Var är kvällstidningskampanjerna? Var är folkstormarna? Han fattas!

9 kommentarer:

Studiomannen sa...

Jo, det kan vi.

Han har fått specialbehandling men det har inte passat. Han har underkastat sig samma regler som de andra men det har inte passat.

Men han tar ju en plats i vårt mediokra landslag. Han behövs ju i regel, fast det var ju ett tag sedan sist han levererade. Ungern borta eller så.

Jämför Rooney: han verkar ju vara en divig skitstövel vars snedsteg och övertramp Svennis ständigt accepterade. Men även när det stormade i engelska medier (vilket får våra att likna Kamratposten) och engelska förbundet hostade till så kom ju Rooney.

De är olika spelartyper, men jag tar Rooney vilken dag som helst.

Jag hörde att din stora idol nu avstår landslaget. Får leta mig igenom dina alster för att se ifall det snackats óm det i italien.

Malena sa...

När "levererade" senast den fantastiska Gruppen som Sveriges landslag är?

Zlatan är en av Italiens, och därmed Europas, och därmed världens, allra bästa anfallare, vilket han har visat under de första matcherna med Inter, om än inte - vad jag förstår, jag såg den inte - i CL-matchen senast. Därtill är han en lysande, fascinerande, magnetisk, unik fotbollsspelare. Sverige behöver honom som fan.

Om inte ett svenskt landslag kan ha med den bäste (okej, i konkurrens med Ljungberg) spelaren i landet för att han beter sig dumt ibland och går sina egna (ibland outgrundliga, för all del) vägar, så är det landslaget oerhört tragiskt. Vi kan inte ha det så. Vi kan inte fortfarande tycka det är bra med ett landslag där alla ska socialiseras in i samma rågblonda mall och den som inte klarar det åker ut. Den självgodhet som pöser hos dem som säger att Sverige inte behöver Zlatan är så motbjudande så jag vet inte vad.

Ja, min idol Francesco Totti har tackat nej till landslaget eftersom han försöker komma tillbaka från sin skada och koncentrerar sig på Roma. Han har fått mycket kritik för det, framförallt i norrtidningarna. På det svarar han att så länge Romafansen förstår så spelar det ingen roll för honom vad folk tycker utanför Rom. Han är romare och romanista och har gift sig (ja, de säger så i Italien) med klubben, och det är han stolt över.

Vad skulle Zlatan säga? "Det spelar ingen roll för mig vad folk utanför Rosengård säger"?

Hm, jag kan inte fortsätta det här resonemanget nu för jag ska kolla på Idol.

Studiomannen sa...

Nej, Sverige har den plats på rankningen vi förtjänar, helt klart. Källström platsar i ett av Europas bästa lag. Ljungberg likaså. Men de är, sina övriga fina kvalitéer till trots, inga matchvinnare.

Kollektivet kunde göra storverk, men jag har inte sett några toppar som vi såg -94. Jag bloggade om detta i december och tippade att Sverige skulle åka ur i åttondelen. Jag är ingen defaitist utan snarare realist.


OK: efter mitt förra inlägg inser jag hur fånig jag låter. Jag låter personlig agg styra över det rent fotbollsmässiga. Pratade med en himmelsblåfärgad kompis som menar att vi bara har en enda värdsstjärna. Så är det nog.

Att förbundet säkert kommer att krypa för honom tror jag på.

Det kan ju bli bra. Det vet alla.

Värsta scenariot? Att det kryps, Z accepterar och gör några dåliga matcher. Petas han då kan risken vara stor att stolthet går före förnuft (i båda läger) och vi aldrig ser honom i landslaget mera.

Jag är beredd att ta risken att vänta på honom.

För även med en Zlatan i kanonform blir det inget kanonlandslag. Utan honom kommer Sverige inte att lägga sig ner och dö. Därför att med det spelarmaterialet vi har är kollektivtanken enda sättet att skapa framgång. Därför, i min snåriga argumentation, tror jag att det bara att köra på tills vågorna lagt sig och sedan ta ett snack med honom.

Malena sa...

Alltså, jag vet att jag inte är den enda som bryr mig, som jag skrev i det känslomässiga utbrott som den här posten från början var, snarare verkar svenska folket ha delat upp sig på mitten i den här frågan. Men jag tycker faktiskt det är oroande att förbundet bryr sig så lite. Lagerbäck verkar snarast lättad att vara av med Zlatan. Jag vet inte om han behöver krypa, det tror jag knappast skulle imponera på Z, men jag kan inte fatta varför han inte ska försöka övertala honom. Ska han bara ringa ett par samtal och fråga "vill du vara med, eller?" och sen nähä, den största stjärnan någonsin i svensk fotboll har ingen lust att vara med i mitt landslag, synd.

Det största problemet med landslaget är väl hur otroligt dåligt försvarsspelet är.

Nu måste jag avbryta mig själv på grund av tv igen, Tipssöndag.

Studiomannen sa...

Nu måste jag le. Om fem år kanske jag kan köpa att det är den största stjärnan. Gre-No-li-fansen käftar emot med all rätt. Men det finns folk som sett en Gud i aktion. Som visserligen saknar storstjärnestämpeln från spel utomlands, men de som blivit uppsnurrade glömmer det aldrig.

Det kommer att dröja många år innan du kan övertyga mig om att Z ens är värd att knyta min Guds skosnören.

Med tanke på vilket jag jag håller på förstår du nog vem jag syftar på.

Det finns en och annan fotbollskunnig som understryker vad jag påstår.

*ler* Det bjuder jag på, för hur skulle detta kunna vara annat än subjektivt?

Malena sa...

Okej, jag tänkte kanske inte efter så länge när jag skrev det där, men ändå: som stjärna, det är det jag menar, inte som den bäste fotbollsspelaren, men den som berört oss mest.

Nu måste jag sluta för det blixtrar.

Studiomannen sa...

Landslaget utan Zlatan är verkligen inte samma landslag.

Jfr landslaget utan, tja, de flesta andra.

Och nu ska jag sluta.

Ha en bra vecka, Malena!

Jill Wegerup sa...

Även om jag inte är något fan av Z så tror och hoppas jag att han snart är tillbaka. Men vi måste komma ihåg här att det är han som gjort fel. Kanske kan ettbarn få honom att få perspektiv i livet. hans tatuering "only God.." säger annars allt om hans mentalitet. Svenska landslaget och folket ska inte ta någon skit av honom, hur bra han nu än kan vara ibland.
Ska bli intressant att se hur vi klarar kommande matcher. Kanske spiltan inte är tom...

Malena sa...

Oj, det är så många avbrutna trådar i den här diskussionen så jag kan nog inte dra ihop dem just nu.

Det där med att inte ta skit är intressant, det är ju en gammal Grynet-slogan som det är väldigt mycket Z över, jag tror han tänker precis så: att han inte kan acceptera att bli förnedrad så som han säkert upplevde att han blev.

Z gjorde fel, men herregud vad mycket skit han fått ta från alla möjliga håll i Sverige under så lång tid. Att situationen blir såhär är inte bara Zlatans fel. Jag tycker det är en fråga om anpassning ändå: det finns en möjlighet här att försöka ändra på OSS (eftersom vi nu ser på Z som en som är utanför, annorlunda), att göra plats för en sån som Z, i Sverige eller i landslaget. Det verkar inte som att landslaget har klarat av det. Det går åt båda håll, det är inte bara Z som behöver anpassa sig. Om bådsa Sverige och Z sitter stolta i varsitt hörn och säger att de inte ska ta nån skit, då kommer man inte så långt. Det är väl i det läget vi är just nu.

Jag tycker den där tatueringen är så himla sorglig. Jag vet inte hur mycket det är en pose och hur mycket han verkligen känner så, men det är ju otroligt ensamt, att bara bry sig om vad Gud tycker om en. Han är så beskriven och tyckt om och älskad och hatad och gjord till symbol för allt möjligt, som ingen annan svensk människa. Det måste vara så himla konstigt. Såklart kan man inte lyssna på och försöka förhålla sig till allt som sägs om en om man är Z, då kanske han intar den där "only god can judge me"-hållningen. Eller så psykologiserar jag bara en massa saker jag inte har en aning om.

Ja, ha en bra vecka, Peter och Jill!

Skicka en kommentar