måndag, oktober 10, 2005

Uppladdning

Bode Miller har en intressant poäng om doping när han säger att Epo skulle vara bättre för skidåkarnas hälsa, inte sämre. Naturligtvis håller ingen med honom. För det finns inget större tabu inom idrotten än att vara positiv till doping. Ja, att ens diskutera doping i andra termer än ”utrota det!” är förbjudet. Inom alla sporter utom fotboll. Där bryr man sig inte så särskilt.

Allt doping- och Juventusprat den senaste tiden fick mig att leta fram videon från i våras där Fabio Cannavaro filmar sig själv medan han får något slags preparat injicerat i armen. Den är fascinerande för att den är så vardaglig. Egentligen är den nog fascinerande bara för att den visar sånt som vi aldrig får se: annars så otillgängliga fotbollsstjärnor som löjlar sig på ett hotellrum dagen före en en viktig match.

Cannavaro löjlar sig över att en läkare knyter en gummislang om hans arm och sticker en kanyl i en uppsvullen blodådra. ”Kvällen före finalen i Uefa-cupen. Se vad vi reducerats till. Jag är 25 år gammal och de håller på att mörda mig.” Han skämtar obekymrat hela tiden. Man tänker på hur sympatisk (om än löjlig) han är. Fabio Cannavaro är en sån där back som kan göra försvarsspel vackert till och med för en ytlig person som jag. Bara för att han är så gudomligt skicklig på det. Han har också, som man kan höra i videon, världens sötaste röst och italienska dialekt. Och medan han är sådär sympatisk får han alltså dropp, fast han är helt frisk.

Det som är normalt i en elitidrottares liv är redan ganska extremt, oavsett om det finns dopingpreparat i Cannavaros dropp eller ej. Bode Millers idé är kanske inte så udda som den låter.

Cannavaros video kan man se här om man klickar på ”il video andato in onda”.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar