måndag, januari 28, 2008

Några anteckningar om vecka fyra

I fredags kväll bar en kardinal de gamla ampullerna med San Gennaros blod, det som genom ett mirakel brukar bli flytande tre gånger om året, fram till altaret i Neapels katedral för att be stadens skyddshelgon gripa in mot sopkrisen. Något liknande har inte gjorts på hundratals år. På 1600-talet gjorde kyrkan samma sak för att besvärja pesten. ”Låt oss göra det omöjliga möjligt”, bad kardinalen. Det omöjliga är att upprätta ett system för sopsortering. Inget mirakel hände, blodet var stilla. Hur sorgligt kan det bli? Men att vädja till San Gennaro, hur utanför, hopplöst, nästan bokstavligen medeltida det än är, är det ändå, tror jag, att uppskatta allvaret i en situation. Till skillnad från vad de som styr Italien gör. Deras beteende är som ett skämt som dragits ett varv för långt och inte är roligt längre. Vi har Mastella, den ambulerande justitieministern som citerade en falsk Pablo Neruda-dikt medan han avgick på grund av att hans fru och större delarna av hans parti arresterats för korruption. Högerpolitikerna som firade med champagne och mortadella i senaten när regeringen föll i torsdags. ”Nej, nej, ta bort den där flaskan genast, per favore, det här är ingen osteria”, fick talmannen säga till. Och Berlusconi som nu triumferande skördar frukterna av att han skapat en vallag som gjorde det omöjligt att regera landet.

I fredags var det också en artikel i Gazzetta dello Sport som handlade om hur Real Madrid sopsorterar. Sedan början av säsongen har klubben haft speciella sopkärl för sortering på Bernabeu, och samlat in 69 480 kilo återanvändningsbara sopor. I slutet av säsongen kommer det vara lika mycket som en by på 20 000 invånare skulle ha genererat. Alltså: fotbollsfansen i Spanien sorterar sopor på stadion. De tittar efter och slänger sen i rätt behållare. Mirakel. Samma dag publicerade Il Romanista den här videon, som dokumenterar toaletterna på Olimpico, dit Real Madrid snart ska för att möta Roma i Champions League.

Jag hade ingen aning om att det fanns tveksamheter om det, men häromdan läste jag att det nu verkar som att Polen och Ukraina inte kan arrangera EM 2012. Men Italien, som när värdlandet skulle utses blev så förudmjukande bortvalt till förmån för Östeuropa, kan inte ta över eftersom arenorna är för dåliga. Nästa år ska ändå Champions-finalen spelas i Rom. Jag vet inte varför de har valt Rom till det, men Francesco Totti har ju förklarat att det är ödet som ville att det skulle bli så, ödet ville att Roma skulle slå Liverpool i en Europacupfinal på Olimpico nästa år. Jag har bestämt mig för att det är mycket vackert tänkt och jag ska tro på det tills det misslyckas.

Hela förra veckan diskuterades hur skandalöst det är att domarna hjälper Inter. ”Inter är det nya Juve.” Efter Calciopoli är det mycket svårt att tro på att någon vinner utan nån slags skum hjälp. Under samma vecka spelade Inter två matcher, fick en spelare utvisad i första halvlek i båda, och domaren stal ett mål av Zlatan, och därmed två poäng av Inter, igår. Under tiden var Massimo Moratti så arg över anklagelserna att han inte ens pratade med pressen, väldigt olikt honom. Det passar verkligen inte den arme Moratti att vara en vinnare.

En annan av Italiens fantastiska presidenter, Palermos Maurizio Zamparini, var gäst på Corriere dello Sports redaktion i lördags och gav bland annat uttryck för sin inställning till fotbollstränare. Den tränare han har nu har han ju till exempel sparkat och återanställt jag vet inte hur många gånger. Han sa om sitt lags match mot Roma:

Vi har alltid förlorat mot Roma och jag tror vi förlorar ikväll också. Det enda, även om min tränare inte kommer göra det, skulle vara att möta Roma med fler man på mittfältet. Varför han inte kommer göra det? För att tränarna alla är arroganta och tror att deras egen modell är den bästa i världen.
Totti fick en guldboll innan matchen, av ultras-killarna. Det var mycket rörande och passande, att han fick en hemvävd guldboll av sin kurva, när ingen annan ger honom någon. Sen sprang han ut på planen och klappade tvåhundra uppradade barns händer, lika många ungar som han gjort mål i gulrötts tröja. Den sista kysste han på huvudet.

61 kommentarer:

Anonym sa...

bra skrivet igen. Angående Neapel så är det hemskt, jag ser inget hopp alls i denna situationen.
problemet är att jag inte gör det i fotbollen heller. Italien driver längre och längre ut i perfirin. Det finns inga andra liknelser men intressant är att dagens politiska vakuum, hopplöshet, korruption mm är faktiskt rätt lik den som fick skallig socialist att komma till makten. Han ändrade idelogi och baserade den på verbet Fare. Och fascismen enade landet på ett unikt sätt. SKillnaden idag är att Italien inte är i krig och at folk inte svälter.
Men att det här landet med all den här skiten är med i G8 är faktiskt en skandal (då är jag ändå italienvän).
All denna uppluckring av staten, all korruption, allt egoistiskt handlande, föder dåliga ultras. Camorra, Legor och skit.
Hur kan ett land så vackert vara så fullt av skit. En fullständig paradox

Anonym sa...

Fan vad arg jag eblev efter att ha läst. Det är ju helt skandalöst allting.

Tur då att Big Zamåpa finns:
- Guidolin är en melnkolisk typ. Det är hans största fel. Jag är ju en väldigt glad person.

Anonym sa...

Fan vad arg jag eblev efter att ha läst. Det är ju helt skandalöst allting.

Tur då att Big Zamåpa finns:
- Guidolin är en melnkolisk typ. Det är hans största fel. Jag är ju en väldigt glad person.

Malena sa...

Haha, det är mycket roligt sagt. Nu vill han ogiltigförklara Romas mål i lördags eftersom bollkallen hjälpte till och var så snabb att lägga fram bollen.

Det är helt ofattbart sorgligt i Neapel, att det inte ens finns minsta ambition till att skapa en hållbar lösning. Det är väl nånslags extremsituation av hela italien: odugliga/korrupta politiker, duglig och framgångsrik maffia, befolkning som inte ställer upp på några kollektiva projekt eller medborgerligt ansvarstagande. Då klarar man inte ens en så grundläggande sak som att ta hand om soporna.

Anonym sa...

Haller med i det ni skriver. For att citera en god van: "Jag forstar inte varfor vi italienare fortfarande delar upp oss i hoger och vanster, fascister och kommunister, nar det har landet gar at helvete oavsett vem som ar vid makten."

Under gymnasiet tankte jag ofta att "fan, Italien kanske anda ar landet att bosatta sig i", men efter att ha bott har ett tag och upptackt landet aven under den fina ytan, sa kanns det inte riktigt lika aktuellt. Tyvarr, men trots att jag hemskt foralskad i Italien, sa kanns situationen i landet alltfor ohallbar for att kunna bygga en framtid i.

Jaja, kul att du skrev om Tottis utmarkelse i alla fall. Var pa plats i Curva Sud och det var en magisk stund, helt klart.

Roma - Samp om ett par timmar. Hade hoppats pa att fa "valkomna" Cassano, men det far bli en annan gang ;-)

COPPA ITALIA SARA' !!!

/David

Malena sa...

Jag håller med er i allt David och Lerneby, men om jag ska introducera lite optimism ändå så hoppas jag att Grillo-grejen, att böcker som La Casta och Gomorra säljer så mycket, att såna grejor är tecken på att det finns en möjlighet för nån slags rörelse där italienarna kan ta tag i saker och ting på nåt (icke-fascistiskt) vis.

David: Åh, vad jag ville vara där när Totti firades.

Jag är väl blödig, men jag tycker nästan det är skönt för Cassanos skull att han slipper. Han vill ju så gärna bli omtyckt!

Heja ordentligt!

Anonym sa...

Cassano får sina korvar varma idag istället.
Nu har ju lotito fått ordning på faxen med!

Malena sa...

Han sparar till och med på bläcket till faxen, den där Lotito.

Malena sa...

Och såhär går det till på Trigoria:

http://www.youtube.com/watch?v=KtFZWUWA80s

Hoppas amerikanerna ser det där och inser hur värdelöst det skulle vara för dem att köpa Roma.

Anonym sa...

Igår ställde sig faktiskt Stalin...f'låt lotito upp och jublade. det trodde jag aldrig jag skulle få se.
men så var ju rocchis mål det vackraste på länge. överhuvudtaget en fantastisk söndag.
Grazie Siena!:)

Hur går det med bostad i garbatella?

Malena sa...

Helt jävla katastrofal söndag. Vad fan hände? Hur i helvete kan man gå från att knappa in och bara vara fem poäng bakom det abnormala Inter till att gå ut på plan mot SIENA och vara besegrade från början - på en vecka?

Tydligen var Di Canio med i Controcampo i går. Måste varit kul för honom att se Lotito jubla...

Garbatella löser sig nog men jag vet inte riktigt än.

Anonym sa...

En klassisk Roma-black out som man hoppades slippa se igen. Har aldrig trott till fullo att vi skulle kunna ta hem scudetton (svart med Inters trupp) men har anda alltid haft hoppet vid liv. Nu kanns det dock som det ar ganska kort. Manga matcher kvar forvisso, men Inter ar ett lag som aldrig stannar. Och nar man har problem far man hjalp av hogre makter, iaf pa sistone.

Synd. For Roma har gjort en fantastisk sasong i ar, och tabellen ljuger en aning anser jag. Inter ar mer an varda att leda ligan, men atta poang ar anda ett for stort gap for att "tala sanning".

Anda positiva med sondagen var att nagra hundra Roma-supportrar var pa plats pa Artemio Franchi. Inte for att det slickar nagra sar efter forlusten, men anda gladjande att se att fotbollsfienderna inte har vunnit riktigt an.

Lazio in B!

Anonym sa...

Nu är ju Di Canio inte den enda idioten som varit med i det programmet:
http://www.youtube.com/watch?v=Y6eynp7rIz4
/lerneby

Malena sa...

David: Man vet aldrig när de här grejorna händer. Det är grymt, man är helt oförberedd. Men någonstans, i det långa loppet, finns det en tillfredsställelse tror jag att jag tycker, i att Roma förblir Roma och gör sånt här. Det är en ganska hycklande inställning tror jag, för hade Roma marscherat hem ligan som Inter hade jag väl knappast protesterat.

Jag var helt inställd på att Inter skulle vinna och tänkte knappt på scudetton tills under Inters match mot Parma, det verkade verkligen som Parma skulle vinna, de spelade så bra och Inter så dåligt och oj, vad jag hejade på Parma och blev engagerad i scudettostriden plötsligt. Men det hoppet släcktes ju redan innan matchen var slut.

Men Romas säsong är fantastisk, det får man inte glömma.

Lerneby: Det är väl mest idioter som är med i det programmet.

Apropå Signor B berättade jag för min mamma igår att de hade haft en tyst minut för hans mamma innan matchen mellan Viola och Milan och att publiken visslade konstant. Det anmärkningsvärda jag menade att berätta var att de visslade, men mamma blev helt upprörd redan över att de hade en tyst minut bara för att hans mamma dött. Jag reagerade inte ens på det, tyckte det var självklart, men mamma tyckte det var helt bisarrt. Vilket det väl är. Man vänjer sig, även vid honom.

Anonym sa...

Ni kan inte mena på allvar att ni trodde Roma skulle ta hem Scudetton? Det är ju som om jag skulle tro på Cl-seger!
Roma gör en väldigt mycket bättre säsong än förväntat faktiskt och det är nog främst golfbollen/peter garret-kopian/kojaks förtjänst.
Mer intressant är att spekulera i hur Roma ser ut nästa år. Och det har vi ju gjort en del redan på min blogg. men även spelarmässigt finns det ju en del som borde oroa. Roma har i alla år varit beroende av en mittfälttsstrateg ( falcoa, Giannini, Bernardini ( tror jag han hette på 40-talet) och nu totti.
Nu sler det snart ett skifte och det kan skaka om ordentligt.

Anonym sa...

Controcampo ar alltid fullt med idioter. Di Canio i all ara, men det hade rackt med att la Canalis satt tyst bredvid "experterna" varje sondag. Det ar knappast hennes ord man intresserar sig for.

Lerneby/

Chanserna for att Roma skulle ta hem scudetton var kanske sma redan pa forhand, men anda betydligt storre an att Lazio skulle vinna CL ;-) Som supporter har man alltid hoppet vid liv, atminstone till dess att matematiken sager stopp for forhoppningarna.

Grejen med Roma ar att vi har en riktigt bra forstaelva, och aven en del fina alternativ pa banken. Under 90 minuter kan vi utmana (i princip) vilket lag som helst, men under 38 omgangar blir det lite klurigare.

Inters trupp ar alltfor bred. Kolla anfallet till exempel: Ibra, Cruz, Crespo och Suazo. Som ersattare for Totti har vi Vucinic. En viss skillnad.

Angaende framtiden sa... visst, det blir en javla utmaning att kunna ersatta Totti. Pa mittfaltet behover vi dock inte oroa oss for tillvaxten. De Rossi och Aquilani racker for mig.

Malena sa...

Canalis hela uppenbarelse är en förolämpning mot alla kvinnor. Och män. Hon klarar inte ens av att sitta och vara snygg, för hon har alltid så jäkla fula kläder. Den mest irriterande personen är ändå Mughini.

Ja Lerneby, det är ju ganska stor skillnad på tanken att Roma skulle vinna Serie A och Lazio CL! Ändå har jag som sagt knappt tänkt på scudetton på hela säsongen, förutom under där parmamatchen.

Totti har ju redan halvt givit upp sin roll som mittfältsstrateg, men att ersätta honom blir självklart av en massa skäl komplett omöjligt. Men det verkar väldigt onödigt att hålla på och oroa sig för det nu, när han kanske är bättre än nånsin i karriären. (Gårdagsmatchen undantagen, dårå.) Och när framtiden dessutom redan finns där med De Rossi och Aquilani. Jag tror Roma kommer bli ännu bättre nästa år. Den här Spalletti/Rosella-upplagan av Roma är ju bara i början. (Förutsatt att inget händer i ägarfrågan.)

Det finns väl ingen annan klubb som kan spendera så mycket pengar som Inter (dvs Moratti) har gjort på att ha så många bra spelare i truppen? Milan kanske. Ändå finns det väldigt många bra lag i Serie A, men det där att aldrig förlora på en hel säsong eller flera klarar nog bara Inter just nu. Av logiska, ekonomiska skäl.

Anonym sa...

Problemet Roma har är just totti.
Det är en gåva och en förbannelse. Skulle Totti bli sur eller sjuk påverkar det hela stämning i föreningen.7lerneby

Malena sa...

Det är ju inget problem alls eftersom Totti är glad nästan hela tiden.

Anonym sa...

Nja, nu tar du allt i. Han är ju ingen komiker direkt, inte medveten i alla fall :)

Malena sa...

Jaså? Kolla på youtubeklippet jag tipsade om ovan och kom tillbaka, Lerneby.

Är det förresten inte Totti som gör en massa tokroliga reklamfilmer med Rino Gattuso och har givit ut två självironiska vits-böcker?

Malena sa...

En annan grej:

http://www.tinyurl.se/e61b

Anonym sa...

Jo men det var ju knappast något han kom på själv :).

Malena sa...

Det är väl inte hans konstnärliga förmåga utan hans humör som är frågan här.

Anonym sa...

Malena, den här bloggen är verkligen kanon. Helt underbar och enligt mig den mest läsvärda på nätet. Men... lust att uppdatera lite oftare kanske? Jag vet, privatlivet måste ha sitt men som bekant, mycket vill ha mer... Och så länge mycket är så här bra, då vill jag ha mest!

Malena sa...

Tack så hemskt mycket, jag blir jätteglad. Verkligen. Jag har ingen plan över hur ofta jag skriver eller om vad eller så utan det blir när jag har lust. Men det är såklart alltid roligare när man får komplimanger! Jag tror kanske det kommer nåt nytt idag.

Anonym sa...

Det är ju när man läser sådant här man börjar undra. var i helvete kommer alla pengar ifrån?
http://www.channel4.com/sport/football_italia/feb6h.html

Malena sa...

Jag läste vad han sa i Il Romanista, det är de som har intervjuat honom.

http://www.ilromanista.it/?section=news&id=10803

Allt det handlar om är att Bronzetti TYCKER att Roma borde investera så mycket, det kan han ju tycka oavsett om pengarna finns eller ej. (Han har väl dessutom ett intresse i att Roma gör det, eftersom han brukar agera mellanhand.) På frågan om Roma verkligen kommer investera 30 miljoner säger han "Om de går vidare i cupen...", alltså CL. Därifrån kommer pengar.

Vidare förklarar han att anledningen att Roma inte kan komma ikapp Inter är att pengarna helt enkelt inte finns, Inters trupp är mycket dyrare och Roma har inte möjlighet att spendera så mycket eftersom klubben måste finansiera sig själv.

Anonym sa...

Jo men ändå.
Roma är på intet sätt unika i detta. Skuldtyngda klubbar som fortsätter handla. Den enda som faktiskt sagt att man köper efter den rådande (och krympande) plånboken är ju lotito (tills nu kanske).
Har man hundratals miljoner i skulder är det ju ologiskt att överhuvudtaget tänka på att köpa spelare för 20 miljoner pund.
Är allt en effekt av Post-valenza syndromet? jag får inte ihop det bara.

Malena sa...

Roma säger också det. Men det behöver ju inte betyda att det är sant. Är verkligen Lazio så fruktansvärt unikt? Lotito har ju gjort exakt samma försäljning av varumärket som Sensis. Sen har Roma spenderat mer pengar på spelare, men Romas intäkter är mycket större än Lazios, både teverättigheterna och sen att vi gått så långt i CL vilket man tjänar skitmycket pengar på, och det är först efter det som lite dyrare spelarköp gjorts. Cininho, Giuly, Juan. Och Lazios skuld var större från början. Varifrån fick Lazio pengar att handla nu i januari? Roma har inte köpt nånting.

Både Roma och Lazio borde väl ha gått i konkurs 2004 antar jag. Men de gjorde ju inte det. Inte Lazio heller.

Anonym sa...

Helt riktigt.
jag är för trött för att tänka nu. men det är en jävla soppa.

Malena sa...

Lästips, Lerneby:

http://qn.quotidiano.net/conti_del_pallone_2007/

Inte så mycket om Roma, men Lazio.

Malena sa...

Med tanke på att Milan och Inter blir åklagade nu för sina plusvalenze är det faktiskt väldigt märkligt att romklubbarna kommer undan med sin varumärkesakrobatik.

Anonym sa...

Måste bara säga att du är så oerhört kunnig. så väldigt roligt att läsa. önskar jag hade hittat hit lite tidigare. för nnu måste jag läsa från början så man inte missat något.

fortsätt med det du gör//HakarM

Malena sa...

Tack tack!

Men det är bara för att jag tröttar ut Lerneby med mina frågor som jag kan nåt egentligen.

Anonym sa...

Ännu en som biter i gräset:
http://www.repubblica.it/2007/12/sezioni/cronaca/camorra-catturato/arrestato-licciardi/arrestato-licciardi.html

Anonym sa...

Ja det var jävlar i mig läsning det. Får sätta mig till helgen och kolla igenom det, Italienska journalister har en tendens att bli väldigt formella när de skriver.
vad det gäller de där undersökningar om Inter och Milan är jag tveksam.
Ponera att det görs en rättegång och att det blir dom.
Då blir ju det ett prejudikat.
Och då ligger ju inte bara Roma/lazio utan i princip varenda jävla klubb pyrt till ( såvida inte man avgränsar åtalet extremt)
och med en ambulerande regeringskris (igen) samt en möjlig återomst för Silvio verkar det helt osannolikt tror jag.
vad hände förresten med den där TIm-skandalen? Innan Rossi lämnade Calciopoli utredningen för TIM ko det ju fram att TIM (med starka Inter intressen) hade avslyssnat folk i åratal, begravdes det? har inte hört något mer i ämnet nämligen..

Anonym sa...

Med "Jävlar i mig det var läsning det" menade jag ditt lästips Quatindo.
Blir trött bara jag tänker på den texten! :)

Malena sa...

Licciardi, det är en av de från faidan i Secondigliano, eller?

Det jag menar med Inter och Milan är att de häromdan blev "åklagade" av Palazzi på FIGC. Alltså inte i den riktiga rättvisan utan inom fotbollen. Jag tror inte det är olagligt det som Lazio och Roma gjort men det borde ju ses som värdelöst om man ska bedöma hur stark deras ekonomi är när de ska skrivas in i mästerskapet, menar jag. Men Inter och Milan har fifflat med värdet på fotbollsspelare, det är lite mer skumt. Det Roma och Lazio gör redovisar de ju och gör helt öppet.

Du menar Telecom-skandalen. Jag har inte heller hört så mycket om det på länge men jag har för mig att de kom fram till nånting i fråga om Morattis avlyssnignar på Vieri. Men fotbollen var väl bara en liten del av det.

Undrar vad som kommer hända med det nya teveavtalet ifall B tar tillbaka makten. Undrar om det är möjligt att Milan inte tar fjärdeplatsen i ligan. Tänk dig att Milan inte skulle få spela CL nästa år. Det är ju otänkbart. Om det finns nån konspiration den här säsongen som påverkar resultaten (vilket jag i och för sig inte tror) är jag mycket mer inne på att den skulle träda i kraft om Milans Champions League-spel var hotat än att den skulle ge straffar till Inter.

Veltroni och PD mot B i valet - är det lite som Inter mot Milan? Jag har en känsla av att Moratti, vårt kära Unicredit, Telecom, att de där ligger nära Partito democratico. Moratti röstade i primärvalet när de valde Veltroni till partiledare, minns jag.

Nä, nu måste jag göra nåt nyttigt.

Anonym sa...

ja du intressant.
Vill minnas att Big B sa någonting i stil med att " tråkigt om vissa lag får för krafigt poängadrag det kommer innebära mindre fotboll i tv" i samband med Calciopoli. Och Milan fick så mycket avdrag att de precis klarade sig till CL som de sedermera vann.
Nu läste jag Veltroni enbart sulle ställa upp för sitt parti och inte för någon allians....det skulle ju öppna för B isf.

Malena sa...

Och sen var han ganska tyst och nöjd, eller hur? Juve i B och Milan har kvar CL - inte en så dålig deal för mister B. Jag har en märklig svaghet för Milan trots Berlusconis avskyvärdhet, varje gång jag ser en match med dem börjar jag oftast automatiskt sympatisera med dem. Men det skulle vara intressant om Milan inte nådde femteplatsen, tror jag ändå. Kul för ligan på nåt vis. Det händer mycket kul i Serie A bakom Inter, men deras överlägsenhet överskuggar det lite.

Jag har inte satt mig in i läget inför valet så bra, men spontant verkar det bra och nytt att Veltroni vill ha ett stort, starkt parti och inte en massa konstiga överenskommelser. Men det verkar också lite omöjligt för dem att slå hela högern. Hela center-vänster blocket är tydligen i upplösnign, dött. Men Veltroni har ju snott Obamas paroll: "Yes we can!" Haha.

Anonym sa...

http://www.raisport.rai.it/sportarticolo/0,10719,87016,00.html

När jag var på San paolo för 3 år sedan drygt var det avstängt flera sektioner på grund av rasrisken....laurentiis har tydligen legat i...

tror att veltronis drag också är smart. men långsiktigt. I det här fallet har jag svårt att se att B med sitt mediatrummande skulle misslyckas. Hoppas kan man ju alltid.

Malena sa...

Good for him. Det är väl väldigt viktigt för hans planer att man kan spela internationella matcher. När jag var där i somras var det helt utsålt och verkligen fullpackat på den stora läktarovalen, men jag tror inte man får fylla de små som är över och under (det är väl en som är över eller inbillar jag mig det?) Det var mycket noggrannare säkerhetskontroll där än det är på Olimpico.

Tyvärr finns det väl inte så mycket tid eftersom valet är i april redan, det gynnar nog B. Jag bodde i Italien under valrörelsen våren 2001, det var totalt absurt. Silvios leende över-jävla-allt. Jag minns programmet de hade kvällen innan valet i en av hans kanaler, jag tror det var Maurizio Costanzo som inervjuade honom, och han berättade om sitt "kontrakt med det italienska folket" som var hans gimmick då, de hade såklart nån påkostad grafik över det där jäkla kontraktet, och så tog de upp folk från publiken som var liksom perfekta representanter för olika grupper i samhället och som ställde frågor som B helt apropå hade perfekta svar på. Detta var alltså istället för en partiledardebatt. Det fanns inte en enda debatt. Sen när jag kom hem till Sverige såg jag bilder från EU där han gick i nån korridor bredvid andra människor, och jag blev chockad över hur kort han var. Trots att han varit på bild överallt i flera månader hade han lyckats framställa sig själv som att han var normallång!

Malena sa...

Kolla Veltroni som säger yes we can, han har inte riktigt lika mycket karisma som Obama, kanske.

http://mediacenter.corriere.it/MediaCenter/action/player?uuid=7699cc2a-d4d7-11dc-b2ef-0003ba99c667

Anonym sa...

Du är ju riktigt rolig. Det där var morgonens första asgarv.
Herregud veltroni är ju helt okarismatiskt B kommer äta honom till lunch.

Malena sa...

Nu är det väl någon på Corriere som har klippt ihop det där lite elakt, men det säger nånting om Veltroni ändå tror jag. Han är väldigt snabb på att vara med i olika hippa, kulturella sammanhang eller situationer som kan ge honom en liksom modern eller nåt image. Han påminner mig lite om Leif Pagrotsky. Jag har otroligt svårt för Leif Pagrotsky. På en litteraturblogg, Nazione Indiana, hade nån ett quiz med frågan "vad har de här böckerna gemensamt?", sen var det en lista på jag tror 20-30 böcker från de senaste åren av alla olika slag (bla Mo, je faccio er cucchiaio av F. Totti). Svaret var att Walter Veltroni skrivit förord till alla. Han är ju väldigt olik Berlusconi.

Jag såg idag på la Gazzetta att Milan har skaffat sig en liten symbol för deras vinst i klubb-VM som de ska ha på sina tröjor nu. Simon Bank skrev till mig när han varit på San Siro och sett Milans match mot Napoli för några veckor sen och de hade den där ceremonin innan matchen där Milan visade upp alla sina bucklor. "Il club piu titolato del mondo" eller vad det nu är som också står på tröjan nu. Simon sa att det var som nåt Tredje rikets propagandamaskin skulle varit avundsjuk på. Sånt är ju mer B:s stil.

Espresso har Veltroni på framsidan idag: "POSSO VINCERE (ma anche perdere)". Kul ändå om det skulle gå bra.

Anonym sa...

Kolla in:
http://www.channel4.com/news/articles/sports/political+football+zvonimir+boban/1205847

Malena sa...

Tack för tipset, den artikelserien hade jag inte sett.

Jag vet att många romanisti kommer tycka att hon går i maktens ledband, men jag tycker det var mycket bra av Rosella idag att säga klart och tydligt att Inter inte behöver nån hjälp av domarna. Det hade varit väldigt lätt för henne, och väldigt typiskt en italiensk klubbledare, att antyda nåt annat. Speciellt när hennes klubb är den som närmast jagar Inter.

http://www.corrieredellosport.it/Notizie/Calcio/17839/%C2%ABL%27Inter+non+ha+bisogno+di+favori%C2%BB

Malena sa...

...förresten tror jag Lotito uttryckte ungefär samma sak, men han formulerar sig så jäkla flummigt. I alla fall, fina bilder på Rosella och Lotito och några andra:

http://www.corrieredellosport.it/Fotogallery/Calcio/2749/0/Roma%2C+presentato+il+concorso+Saranno+Tifosi

Zauri verkar mycket skeptisk.

Malena sa...

Haha, men Totti är fortfarande Totti:

http://www.corrieredellosport.it/Notizie/Calcio/17921/Totti+va+all%27attacco+dell%27Inter%3A+%C2%ABQui+c%27%C3%A8+qualcosa+sotto%C2%BB

Anonym sa...

Det var val ingen som vantade sig att sota lilla Rosella skulle yttra sig?

Vore onodigt om hon borjade skrika komplott, men typ "Nu kan det val for i helvete racka, Inter behover inga fordelar, sa varfor maste ni ge ligan till dem nar de logiskt sett borde klara sig sjalva?" hade jag faktiskt uppskattat.

Haller med om att ar ganska smart, och aven lite mer vardigt, att halla kaft emellanat och tanka pa sina egna problem istallet. Men den har "lag profil"-policyn Romas ledning kor med borde slopas emellanat.

Forstar inte varfor Rosella, eller nagon annan fran klubben, ryter till nar bortamatch efter bortamatch forbjuds for Romas supportrar.

Med detta sagt: Jag ar nojd med hur Rosella (och ledningen i ovrigt) jobbar overlag, aven om jag var mycket kritisk till henne for ett par ar sedan. Felfri/a ar hon/de dock inte.

Malena sa...

Nej, man hade verkligen inte väntat sig att Rosella skulle säga nåt mot Inter, det är ju inte hennes grej. Vilket jag gillar, samtidigt som jag också gillar tanken på Roma som motståndare till Nord och allt det där, men sitter man i knät på Geronzi och Unicredit hade det varit att mycket stort hyckleri att fortsätta med den retoriken.

Men jag gillar också att Totti säger som han gör, han säger det som folk i allmänhet tänker, det också också skönt. Att alla inte är så slipade som Rosella.

Rosella är mer en del av etablissemanget, därför är det skönt att hon inte hejar på mediedrevet.

Ja, jag håller alltså med både Totti och Rosella, fast de har motsatta åsikter.

Malena sa...

Jag tror Rosella sa nåt om bortamatcherna häromdan, att hon inte tyckte det var rätt, men "tyvärr inget vi kan göra nåt åt", eller nåt sånt. Det var ju inte precis att ryta till, men hon sa nåt i alla fall.

Anonym sa...

Givetvis ar det omojligt att fora en "kamp mot Nord" i den ekonomiska sits vi har befunnit oss i de senaste aren. Att Rosella valjer den "tysta vagen" ar kanske inte fel i sig, men hon kunde ha besparat sig en del uttalanden under borjan av sin tid som president. Tanker framst pa intervjun som foranledde "Rosella Vattene"-banderollerna i Curva Sud vid Roma-Juve, men aven del annat.

Men tyvarr ar ju fotbollen sa pa den nivan. Hyckleri och mygel. Har man - som jag - en romantisk syn pa fotboll ar det svart att "foralska sig" i en klubbdirigent med tanke pa hur fotbollen ser ut idag.

Nej, nu ar jag jattehungrig. Far svara pa din (eventuella) kommentar imorgon. God fortsattning pa kvallen.

/David

Anonym sa...

Lotito sa något i still med att man inte ska kriminalisera domarna..aningen märkligt uttalandet.
har precis sett filmen Cloverfield, är helt skakad.
Hemsk hemsk ( men bra) film

Malena sa...

Cloverfield, är det den där monsterfilmen?

Jag håller egentligen med dig David, fast ibland känner jag mig verkligen som ett Rosella-fan. Jag tror det som är bäst är att hon inte säger mer än hon har täckning för. När hon då säger mer "visionära" saker, som när hon presenterade förlängningen av Spallettis kontrakt, då får det också mer tyngd. Men det hade ju också varit roligt om det gick att på riktigt vara mer rebellisk eller hur man ska formulera det, men jag tror inte det går om man samtidigt vill ha framgångar på planen. Då måste man vara en del av systemet.

Men - jag känner att mina åsikter är väldigt elastiska här - från supportrarna uppskattar jag nog en smula hyckleri tror jag. Att man håller fast vid vad Roma är och vad det betyder att spela mot vissa lag och så, trots att det kanske inte alltid stämmer helt med verkligheten att Roma är "den enda rena klubben" och sådär.

Anonym sa...

Jag tror David att man idag som supporter måste kunna mer om bankvärlden än om frisparksvarianter, i synnerhet i Italien.
Samtidigt måste- och det har jag Malena varit inne på tidigare- folk börja ta tillbaka sina platser och göra fotbollen på något sättt folklig igen.
Idag pågår det maktkamper överallt inom fotbollen, såväl på läktarsektioner och i styrelserum.
För den utveckling som sker nu, eller rättare sagt den avsaknad av utveckling gagnar ingen.
( En lyckad slump är ju Olympiastadion i Turin som blev över från OS. Granata skapar ett sällan idag hört tryck därinne och klubbarna tilläts göra detta tror jag mycket skulle kunna ändras).
Blir Rosella kvar?
Till och med jag hoppas det, för hon behövs faktiskt i den där världen. Men frågan är om Roma kan värja sig.

Cloverfield är en monsterfilm visserligen men filmad på ett helt sanslöst sett. Panikscenerna var fruktansvärt obehagliga.

Anonym sa...

Lerneby/

Precis, dagens supporter maste ha en examen i foretagsekonomi kanns det som. COVISOC, CONSOB, bankgarantier, TV-avtal och all annan skit. Vart tog fotbollen vagen?

Premier League ar iaf varst. Ni har sakert hort idén om den "39:e omgangen" som ska spelas i utlandet. Om nagra ar kanske vi far se ett Rom-derby spelas i Tokyo. Jippie!

---

Riccardo Luna lamnar Il Romanista. Skont, da kanske tidningen blir lasvard igen.

Malena sa...

De amerikaner som Liverpoolfansen protesterar så mycket mot är väl de som enligt rykten är intresserade av Roma. NEJ TACK, säger jag, oavsett hur många miljoner de har.

Apropå Veltronis förmåga att befinna sig i rätt sammanhang, skumt att detta kommer ut i England och inte Italien, men tydligen har Roberto Saviano inbjudits att ställa upp för PD.

http://www.timesonline.co.uk/tol/news/world/europe/article3341802.ece

Kan det verkligen stämma? Det är såklart right up Veltronis alley att associera sig med Saviano, men jag kan inte tänka mig att han ställer upp på det. Bli inte politiker, Roberto!

Annars känns det som att Veltroni har nåt på gång, han har liksom tagit initiativet i debatten. Det är spännande!

Men än så länge har jag ingen aning om vilken politik Veltroni företräder.

Thommy Kistalight sa...

Inte för att man är skrockfull - men illa där när kardinalen bär de gamla ampullerna med San Gennaros blod fram till altaret i Neapels katedral för att be stadens skyddshelgon om hjälp med soporna och blodet inte blir flytande.
Vid liknande tillfällen, alltså koagulerat blod, trots bönerna har staden Neapel drabbats av katastrofer som jordbävningar och utbrott från Vesuvius.
Missade inte Napoli scudetton också vid ett sådant tillfälle?
Nu är ju redan sophanteringen en katastrof - men ändå...
Nu har du strax 60 kommentarer!
Något nytt spännande om Italien på gång?

Malena sa...

Jag tycker San Gennaros mirakel är mycket fascinerande, men jag tror ändå inte att den sortens mirakel är vad Neapel behöver. Men att blodet inte blev flytande är kanske hans sätt att säga just det?

Ja, det är kul att bloggen lever här i kommentarerna åtminstone, medan jag inte uppdaterar den i övrigt. Vi får väl se om jag gör det snart.

Skicka en kommentar