söndag, december 11, 2005

Zlatanska

Jag tycker det är helt fascinerande att se Zlatan prata italienska. Av inget annat skäl än att jag är helt fascinerad av Zlatan, antar jag. Jag hittade en tv-intervju med honom från häromveckan, här. Det är modigt av honom att låta sig intervjuas på ett språk som han inte riktigt kan. Hans favoritord är ju ”och”. När han pratar italienska säger han ”and” hela tiden. Minst hälften är engelska. Han verkar förstå ganska mycket, fast inte allt. Uttrycket i hans ansikte när han lyssnar på frågorna är så fint. Är han bara koncentrerad, eller skräckslagen? Och så glimmar han till, när reportern ber honom rangordna fotboll, familj, vänner och kvinnor. Singular och plural kan han. ”Vadå kvinnor, inte många kvinnor, en!”

Och det roligaste i den långa intervjun i Sunday Times idag:

He grew up bilingual, speaking “Swedish with my brothers and sisters, and with my parents, Yugoslavian . . . I think. The other day one guy asked me, ‘Is that Serbo-Croat or what?’ I said, ‘I don’t know’. You see,” he laughs, “I don’t know myself what I speak.”

söndag, november 27, 2005

Reklam: Mats Olsson

Efter femtioelva hyllningar till George Best som går ut på hur beundransvärt rockenroll det är att han söp bort sitt liv skriver äntligen Mats Olsson i frågan. Här.

torsdag, november 24, 2005

La strada della public company

Jag lyssnar bara på Jens Lekman nuförtiden. Han har spunnit så många varv sockervadd i mitt huvud nu att all sorts cynism och ironi reagerar på mig som vatten på en gås. Jens Lekman har till exempel spelat in ”La Strada nel Bosco”, på italienska. Bara han kan komma på idén att göra en popcover på en italiensk Pavarotti-serenad, och sjunga den så allvarligt och mjukt.

Mitt gamla Roma spelar med sorgband ikväll på grund av två dödsfall, Tas kommer med sin dom i Mexes-fallet nästa vecka och senaste matchen ska vi inte tala om. Jag har ändå varit lite extra förälskad i Roma de senaste dagarna. För vad gör väl svartvita storförluster och potentiellt förödande Tas-domar när supportrarna är så bra?

Jag tyckte Il Romanista var lite löjlig förra veckan när tidningen ville ha Francesco Totti som president. Det är ju lätt att säga så, men Roma är ett familjeföretag, inte en demokrati eller ett politiskt parti. Men nu slår de på sin allra största trumma för att göra Roma till en demokrati på riktigt, och det är ju så himla fint. Det var tv-programledaren Maurizio Costanzo som kom med förslaget först, att alla tifosi ska slå sig ihop och köpa Roma och styra klubben i modell efter Real Madrid och Barcelona.

Roms borgmästare säger i och för sig att vi måste stödja familjen Sensi, men talar varmt om förslaget om ”azionariato popolare”, eller ”public company”. Han menar att det är ”la strada del futuro”, vägen för framtiden, inte bara för Roma utan för hela den italienska fotbollen. Genom att fansen äger sina klubbar kan de förändra fotbollen, framförallt hur tv-utbudet styrs och det faktum att Juve och Milan är så överlägsna i ligan.

Il Romanista tänker ha ett färdigt förslag om att ta över La Magica i januari. Det är extremt orealistiskt, såklart. Men jag lyssnar bara på Jens Lekman. ”Vieni, é la strada del cuore, dove nasce l’amore...”

måndag, november 21, 2005

Reklam: This is our soca

I det ständiga ämnet sport och musik handlade underbaraste This is our music idag om fotbollsälskande och uppenbarligen världens trevligaste band Fujiya & Miyagi. Jag citerar en bandmedlem, ur minnet:

Football and music are my passions. I dream about football and music. I once woke up having dreamt that Dennis Bergkamp had made this fantastic album, when in fact he had scored a goal for Arsenal.
Jag har skrivit om Lord Kitchener förut. Också underbaraste, och numera dagligen uppdaterade, The Global Game påminner om att i och med att Trinidad och Tobago gått till VM, introduceras också socan som VM-musik. Och berättar att Trinidad & Tobago Express citerar Lord Kitcheners 30 år gamla calypso ”Mas in Germany” när de berättar om T&T:s VM-kvalificering.
This year after Carnival,
I am heading to the North
Guess where?
Up in Germany,
that's where I'm going to be
Ah just have the feeling that we should be spreading this creole bacchanal

Reklam: Bög-P3

Front i P3 hade precis ett inslag om det gamla Junivallen-ämnet homofobi och fotboll. De intervjuade en kille från mina länkfavoriter Gay Football Supporters Network och en tant från FA och en till gammal favorit: Jesper Fundberg. Lyssna här.

lördag, november 19, 2005

Stil

”Capello svarar med stil”, skriver La Gazzetta dello Sport om juvetränarens kommentarer om Tottis kritik mot honom. Ja, till exempel säger han om de hårda orden som alltid följer med matcherna mellan Roma och Juventus att det beror på personlighet och vad man vill uttrycka. ”För mig verkar det inte svårt att hålla en viss balans, men det beror på vilken intelligens man besitter.”

En radda såna där subtila passningar till Totti formulerar han i perfekt Juve-balans och stil. Det är som när Alessandro del Piero under en match förra säsongen, jag minns inte vilken, reagerade på något fult han blev utsatt för av en motståndare genom att sarkastiskt visa spelaren tummen upp medan han joggade iväg. Jag tycker ju om Dellan Piero oftast (ja, jag gillar egentligen de flesta av Juventus spelare var och en, det är lite problematiskt), men det där är hans sämsta sida tycker jag.

Capello passar också på att göra Rosella Sensi en björntjänst genom att prisa henne för hennes sätt att styra Roma och ta impopulära beslut. Rosella är president Sensis dotter, hon styr Roma och hatas av alla supportrar just för hennes oheliga allianser med Moggi och de andra maktmännen i norr. Häromdan skulle Totti vara president istället och ikväll planeras nån slags protestaktion mot henne från Curva Sud. Capellos gentlemannafasoner gör henne inte precis populärare.

Inte bara stil, utan Stile Juve över Capello, alltså.

I Junivallens kära gamla ämne Romas matchställ är nyheten att laget kommer ha mineralvattenmärket Fiuggis logga på tröjorna, men bara för ikväll och tröjorna ska sedan auktioneras ut till förmån för välgörenhet.

Esteten i mig tycker det är lite synd att spornsorn bara är för en dag, för Fiuggis logga är mycket vacker bara man slipper färgerna, och inte för att jag vet något om företaget, antagligen ägs det av Unilever eller nåt, men det verkar i alla fall o-multinationellt.

Nu är nästan bara själva matchen kvar.

fredag, november 18, 2005

Roma vs. Ibra

Zlatan ger sig in i Roma-Juve-kontroverserna! ”Roma är som Ascoli” säger han i Tuttosport. Åh, så typiskt arrogant juventinskt av honom! Eller, det är det ju inte, för hans ord tolkas och spetsas till ganska friskt i rubriker och utryckta citat. Men juventino är han. Han säger att han aldrig kommer spela i Roma. ”Assolutamente no. Alla Roma mai.” ”Juventus är det enda italienska laget jag kommer att spela i, jag älskar känslan att spela prestigefyllda matcher varje söndag.”

Folk är tydligen upprörda över att Zlatan inte kom till Fotbollsgalan. Vad är det i jämförelse mot att han är värsta superjuventinon? Ingenting, är vad det är. Men jag älskar honom ändå.

torsdag, november 17, 2005

Vem ska va president


Roma möter Juve den här veckan och i romanisti vältrar sig i självgodhet. Totti satte traditionsenligt igång alltihopa i måndags genom att kritisera Bettega, Capello och Emerson. Fyra dagar av ställningstaganden senare vill supportrarnas dagstidning Il Romanista ha ”Totti for president”. Han vet vad han ska säga för att bli populär, Francesco. Jag tycker till exempel mycket om hans syrliga svar på frågan ”Känner du Moggi? Gillar du honom?”

Han är en känd personlighet i fotbollsvärlden.
När nästan alla andra fotbollsspelare anstränger sig för att säga så lite som möjligt verkar Totti ha motsatt strategi, och det älskar vi honom för.

Inget annat lag kontrasterar romasupportrarnas självbild som Juventus. Häromveckan lanserades idén att spelarna istället för den obefintliga sponsorsloggan på tröjorna skulle ha ett budskap mot doping på magen. Självklart skulle tröjorna premiäranvändas i matchen mot de svartvita.

Vi står för allt som är gott: sportslighet, passion, medmänsklighet, vilja. De står för det motsatta: fusk, korruption, kylighet, pengar. Moggi och Bettega tycker att Totti ska hålla tyst tills matchen är spelad, i övrigt vill ingen från Juventus svara på Tottis förolämpningar. Det förstärker bara bilden. De är ju såna. Vi säger vad vi tycker oavsett konsekvenserna, de är tysta och professionella.

Lilian Thuram blev intervjuad i La Gazzetta dello Sport häromdan och sa i typisk Juve-stil att Juventusspelarna bara koncentrerar sig på det som händer på planen, polemiken rör dem inte. Han vill bara säga att han hoppas reglerna kommer att respekteras under matchen på Olimpico. ”Hah, reglerna”, reagerar genast den indignerade romanistan, ”som om Juventus följer reglerna, de blir ju särbehandlade av domarna och förbundet hela tiden!”

Sen pratar Thuram om kravallerna i Paris och om den globala terrorismen.
Det är viktigt också för en fotbollsspelare att ta ställning i aktuella frågor, men innan man talar måste man tänka efter. Sporten kan och måste säga sitt, det är viktigt att barnen får positiva budskap från sina idoler, även om platsen för att utbilda barnen måste vara i skolan. Det finns ett klimat av rädsla i världen idag, i varje samhälle finns för många klyftor och behovet av säkerhet ökar bara folks rädsla. Jag vet inte om det som har hänt i Frankrike skulle kunna hända i Italien, mycket beror på hur de italienska politikerna behandlar frågan. Om de barn som föds av invandrare i det här landet känner sig fullt integrerade så kommer det inte att bli några problem.
Sånt går oss bara förbi.

måndag, november 14, 2005

Modern fotboll – moderna undanflykter

Zlatan kommer inte till Fotbollsgalan ikväll. Varför? Han ska på ett viktigt möte.

Fredrik Ljungberg är mer old school och har hittat en skada som går att applicera på galanärvaro. Han har nämligen tagit bort visdomständerna. ”Galan är för nära ingreppet, säger en källa nära Ljungberg till SPORT-Expressen.”

Jag hoppas Zlatans mamma eller pappa kommer och tar emot priserna i hans ställe, det hade varit fint.

söndag, november 13, 2005

Musiken igen

Jag har sagt förut att sport och musik går dåligt ihop, och Musikbyrån klagade häromveckan på att det finns så få bra fotbollslåtar. Men faktum är ju att musiken spelar en viktig roll i fotbollen, från engelska läktarsånger till brasilianska trummor. Det är inte musik man vill höra som popsinglar, men den är bra i sitt sammanhang. Några som tar fasta på den aspekten av fotboll och musik är BBC Singers, de har ett projekt som heter Pitch Perfect. (Via Spirit of Football 2006.) Nån slags kör- och instrumentalverk som ska uruppföras den 18 november och alla de här mer eller mindre omaka organisationerna är inblandade: BBC Singers, BBC Concert Orchestra, BBC Sport , 21st Century Classroom, The Goethe Institut London, Chelsea Football Club, Arsenal Football Club, Hammersmith & Fulham Education, Islington CEA och Magnum Photography.

Det hela verkar väldigt, ja, jag hittar inget bättre ord än finkulturellt. Men vem vet, det kanske kommer låta fantastiskt.

fredag, november 11, 2005

Looking for love in all the wrong places

Ibland är det så roligt vad folk söker på och hamnar här.

10:20:56: var beställer jag steroider

11:46:35: evig kärlek+definition

Finns bara en

Nu älskar vi borgmästaren också. Hon är så rolig, Kristina Kappelin. Jag hänvisade till henne igår istället för att skriva om Francesco Totti, men jag kan tydligen inte låta bli att säga nåt själv.

Det som är så intressant med Totti är hans relation till sin publik. Jag vet inte om publik är rätta ordet men jag skriver så för enkelhetens skull. Det är precis som Kappelin skriver: det känns som om vi fått barn, som om vi var bjudna på bröllopet, vi var närapå med i förlossningssalen, och det är som att lille Cristians födelse hänger ihop med vad som händer med Roma. (Vi kunde till och med köpa bröllopspresenter till Francesco och Ilary från deras önskelista på nätet. Det är förmodligen den mest absurda detaljen av alla.) Och allt det är så fånigt och underbart på samma gång. Det är lätt att ställa sig utanför och se hur knäppt allt är och att vårt förhållande till Francesco Totti inte är så intimt som det verkar. Men samtidigt kan man inte värja sig.

För det går inte att vara cynisk när Francesco Totti är inblandad. Inte när han gifter sig med Roma trots att klubben är så himla hopplös. När han ger vackra målgester till sin fru. Och när han berättar om allt själv. Jag vet inte hur mycket någon redaktör eller annan spökskrivare ligger bakom alla texter med bylinen ”Francesco Totti” som dyker upp i tidningarna. Men jag vet inte heller någon annan fotbollsspelare med Tottis stjärnstatus som samtidigt har en så förtrolig samtalston med sina fans. Förtroligheten är såklart på väldigt långt avstånd för att vara förtrolig. Det är inte som att han åker tåget hem från bortamatchen tillsammans med supportrarna, eller vad nu englandsnostalgikerna brukar prata om. Totti kan inte ens röra sig på gatorna i staden som han säger sig älska så mycket. Men han berättar med en sån självklarhet om sitt liv, som om det vore självklart att folk var intresserade. Han är inte arrogant när han intar sin plats i händelsernas centrum, som han så lätt gör. För han intar den inte, han bara beter sig som att han inte vet något annat sätt att se på världen än att han har en speciell plats i den.

Obegripligt nog går det ju att värja sig mot Francesco Tottis charm, eftersom folk gör det. ”Trevlig blogg Malena, men varför skriver du så mycket om den där Totti, honom gillar jag inte.” Fler än en har sagt ungefär så, kan jag avslöja. Utanför Rom, eller utanför Italien åtminstone, verkar knappt någon tycka om Totti. Det beror kanske mest på spottloskan och det allmänna fiaskot i senaste EM, att han missade chansen att vinna över världen som han gjorde i Italien med sin bok med de roliga historierna om honom själv. Eller så är det på något vis andra sidan av myntet av att han är så poppis i Rom.

”Tre miljoner människor och en mentalitet som i en by på landet”, skriver Kappelin om Rom. Och relationen mellan Totti och hans fans bygger på att han är romare och romanista och aldrig har lämnat klubben. Han är så gammaldags knuten till staden och klubben – fast kommunikationen sker mest genom medierna. Som när han gifter sig: ett helt vanligt bröllop, fast i direktsänd tv. Bymentalitet uppblåst i miljonskala.

Och tack vare internet så kan jag koppla in mig lite på den där mentaliteten också, trots att ingen i min omgivning tänker likadant. Jag kan inbilla mig, i alla fall.

torsdag, november 10, 2005

Reklam: La Kristina

Åh, jag har gått och haft en (till) text om Francesco Totti i fingrarna (eller var man nu har dem) ända sen jag läste hans artikel i Corriere dello Sport i tisdags. Men den har aldrig riktigt velat komma ur mig. Tur då att Kristina Kappelin finns. Jag hänvisar till henne istället, det blir nog bättre.

Reklam: Musikbyråns musik

Jag hade en liten följetong av texter som tog sin utgångspunkt i låtar som mer eller mindre handlade om sport. Listan handlade inte om fotbollslåtar, men har på något vis ändå mynnat ut i det ämnet. Därför, ett tips: Musikbyrån handlade om fotbollslåtar häromveckan och en av programmets reportrar har samlat en elva av låtar här. Där finns också en video med Magnus Carlson som berättar om sina bästa fotbollslåtar.

tisdag, november 08, 2005

Med saken att göra

Junivallen har ju spårat ur lite. Den brukade vara intellektualiserande och oprivat. Nu handar den om Francesco Totti och hans son. Min pappa och bror gjorde den till forum för nån slags offentlig familjediskussion och en massa hammarbyare kom med sitt gemyt och korrumperade min musiksamling med brittisk åttiotalsrock.

Det gör inget, för det är ju bara en blogg och jag råkar vara den som bestämmer vad den ska innehålla. Jag brukar oftast bestämma att den ska handla om fotboll, fast inte så mycket om själva spelet utan om sånt som har med det att göra.

Det är annars ganska vanligt att folk säger ”det har inte med fotbollen att göra” om olika saker. Jag brukar reagera på det. Så när jag läser en notis om att Henke Larsson uttalat sig om folket på läktarna som gjorde apljud så fort Samuel Eto’o fick bollen i en match i söndags, tar jag fasta på det minst viktiga han säger. Nämligen: Det har inte med fotboll att göra. Varför säger han så? Vad har rasism med att göra egentligen? Blir rasism rätt om det har med saken att göra?

Finns det något annat område än sporten där man resonerar sådär? Som om resten av samhället kommer in och solkar ner sporten med våld och rasism och annat oönskat.

Det är väl klart att, i det här fallet rasism, har med fotboll att göra! Det hände ju på fotbollsstadion, under fotbollsmatchen, det var fotbollspubliken som hånade en fotbollsspelare. Nej, fotbollen är kanske, förmodligen, inte ensam ansvarig för vad som hände, men nog har den med saken att göra.

Jag vet att Larsson inte menade så mycket med den lilla meningen, och jag tycker annars det var väldigt bra att han sa ifrån. Men jag brukar hänga upp mig på sånt där, som sagt.

måndag, november 07, 2005

Ciao Cristian!

Idag spelar jag Jovanottis ”Per te” på repeat för Cristian Totti.

måndag, oktober 31, 2005

Snälla ni

Min sportmusiklista har urartat på ett trevligt sätt. Jag har inte bara fått en massa fina låtförslag, utan dessutom mp3-presenter, The Clash-överkurser och en rapport från en fotbollsmatch i Eriksdalshallen: ”Strummer var en iller, Jones finlirare, Simonon tuff och Topper kunde varenda tjuvknep som då uppfunnits i fotbollen.”

Här är era förslag hittills:

Sweet and Tender Hooligan – The Smiths
Sambadrome – B.A.D.
Sinbin – Head
Groovy Times – The Clash
When an Old Cricketer Leaves the Crease – Roy Harper
Rain Delay – Marah
En dag ska hela läktaren resa sig – Thomas Andersson Wij

Jag lägger till Complainte Pour Ste Catherine med Kate och Anna McGarrigle.

Och länkar till de musikaliska bidragsgivarna Bajen Panikbloggeri1 och Bandwagonesque.

Och säger grattis till Carl, vars Gais fått en splirrans ny och fin plats i Allsvenskan.

onsdag, oktober 26, 2005

Bästaste kapten!

Vad var det de skrev på banderollen utanför Trigoria i lördags? Himmel eller helvete? Först en himmelsk halvlek mot Inter ikväll, sen en i helvetet. Och sen vinst! Och fortfarande, hela tiden, snurrar jorden runt Francesco Totti. Världens bästa fotbollspelare.

Och nu tillbaka till skärselden, för Francesco lär väl bli avstängd efter sin utvisning. Vad är vi utan honom?

Lugnt är det i alla fall aldrig.

[Uppdatering torsdag 22.50: Fotbolls-pelare? Nä, jag menade fotbollsspelare. Faktiskt.]

tisdag, oktober 25, 2005

Nummer sjutton, arton, nitton och alltihopa

Nänu har det gått alldeles för lång tid utan att min sportmusiklista har fyllts på. Så här kommer tre låtar på en gång, ganska nya allihopa.

Den första är Tweets ”Sports, Sex & Food”. Jag vet inte vad jag ska säga om den mer än att texten är sexistisk, låten svänger och Tweet är så cool.

Den andra är ”South 2nd” med CocoRosie. De här frankofila amerikanska systrarna sjunger nonsens som ”I dreamt one thousand basketball courts/Nothing holier than sports”, eller ironiskt ”Let’s all say a prayer/for Walter Disney and Mike Tyson/at Madison Square Garden”. Fast inte i den här låten. Här säger de bara ”we don’t need no baseball bats”. Och den är finast.

Nummer nitton är ”I Remember Learning How to Dive” med Vashti Bunyan och Animal Collective. Vashti Bunyans lp ”Just Another Diamond Day” från 1970 är ungefär så vacker som musik kan bli. Och nu har hon precis gjort sin andra skiva. Men först kom den här ep:n med Animal Collective. ”I just had to jump/you just have to jump/and touch the water/with the ends of your fingers”

Eftersom jag inte har något bättre för mig just nu har jag samlat ihop hela låthögen också. Det här är alltså mina bra låtar med sportanknytning, hittills:

1. Konichiwa Bitches – Robyn
2 & 3. Gårdakvarnar och skit – Håkan Hellström & That’s When He Told Her - The Proclaimers
4. The World’s Greatest – R Kelly
5. Du som stack eller Den svenska gymnastikens betydelse – Monica Zetterlund
6. The New Workout Plan – Kanye West
7. Zlatan – Nacka Forum
8 1/2. Roy’s Keen & Munich Air Disaster 1958 – Morrissey
9. Bola de meia, bola de gudes – Milton Nascimento
10. Tour de France – från soundtracket till Les Triplettes de Belleville
11. Cassius Marcellus Clay – Jorge Ben
12 & 13. The Sporting Life & The Gymnast, High Above the Ground – The Decemberists
14. Victory Test Match – Lord Beginner
15. Dom tittar när jag dansar - Kaah
16. Tears in the Typing Pool – Broadcast
17. Sports, Sex & Food – Tweet
18. South 2nd – CocoRosie
19. I Remember Learning How to Dive – Animal Collective & Vashti Bunyan

måndag, oktober 24, 2005

Nästan perfekt

Jag visste väl att man kunde lita på Francesco Totti. Istället för det dumma målfirandet som utlovats gjorde han världens, världens finaste. Med bollen under tröjan som en gravid mage! Åh, Francesco!

Matchresultatet blev lite fel, däremot.

söndag, oktober 23, 2005

Publikfrieri

Jag vet inte vad jag ska tro om det här derbyt i kväll. Allt handlar om Francesco Totti. Hans barn. Totti åkte inte till Uefa-cupen i Norge häromdan eftersom hans son snart ska födas. Vid träningen på Trigoria igår var 2 000 personer som inte protesterade mot nånting, skriver Gazzettan. Eller så var de 500 och kusligt tysta, med ett plakat som sa Det är ni som väljer, himmel eller helvete, enligt Ansa. Totti tog en megafon och sa till dem: Gör jag mål i morgon firar jag under Nord-kurvan”. Alltså laziosupportrarnas del av stadion. Skitkonstigt. Paolo Di Canio gjorde så, fast tvärtom, för hundra år sen, han borde väl vara den siste att ta efter? Av så många skäl. Delirio totale”, var i alla fall reaktionen enligt La Gazzetta. För ingen vet ens om vår kapten kommer att vara med i matchen, eftersom sonen som sagt är på väg. Tränaren Spalletti säger: För min del kommer Francesco spela. Vi står till hans förfogande. Ja, han sa tydligen så. Vi står till hans förfogande.

torsdag, oktober 20, 2005

Hej Bajen!

Oj! Junivallen har invaderats av hammarbyare idag. Alla är högst välkomna. Intresset har sitt ursprung i att en charmant Grönvita-sidan-upp-person intervjuats på HIF:s officiella hemsida och då puffat lite för mig. Det var ju typiskt för det är ett helt sant faktum att jag läste den grönvita sidan häromdan och tänkte att jag borde skriva nåt om hur bra den var. Men det blev tydligen inte av. Så nu får jag säga det idag istället, att GSU är liksom både subjektiv och resonabel, och känslomässig och saklig. Och det gör den mycket roligare och originellare än samma gamla tråk-det-är-en-konst-att-förlora-jargong som hörs överallt annars när det kommer till berättelser ur supporterperspektiv. Så, om någon mot förmodan hittat hit utan att hitta dit först, missa för allt i världen inte ...grönvita sidan upp!

tisdag, oktober 18, 2005

Från Mars

Ett urval av exempel på hur man kan tala om den o-så-manliga näst sista herrallsvenska omgången i fotboll:

1. Glenn Hysén slits mellan sympatier för blåvitt och kärleken till sin son:

- I sådana lägen får det blåvita komma i andra hand.
Fast en sak höll han med:
Det hade varit lättare med en dotter...
2. Blivande fadern Matias Concha jämför fotboll och biologi:
- Guld nu, cupguld om en vecka och sedan en guldklimp till, ler Concha.
Lägligt när säsongen är över?
- Jag har planerat väldigt noga vet du. Jag skjuter bara skarpt när det verkligen är läge.
3. Glenn Hysén-bloggarna tycker fortfarande de är roliga när de kallar Björn Runström för fröken.

4. Hammarby vinner över IFK Göteborg även i blogg-rolighet.

torsdag, oktober 13, 2005

Skandal

Apropå Faktum om bögar och fotboll idag. I programmet sa Lars-Åke Lagrell, ordförande i Svenska Fotbollförbundet, om varför det inte finns några öppet homosexuella i svensk herrfotboll:

Det är ingenting som jag har gått och funderat på.
Låt mig påminna om FA. Där har de tänkt. Där har de ett program mot diskriminering tillsammans med Gay Football Supporters Network.

England är mycket bättre än Sverige i den här frågan. Fundera på det.

Snygga tjejer?

Vad var det jag sa igår om svenska fotbollsproffs och deras blondiner? Isobel har hittat bildbevis.

onsdag, oktober 12, 2005

På ytan

Förut var det ”Zlatans tatueringar”. Men sedan ett tag är den vanligaste googlingen människor gör för att komma hit ”snygga tjejer”. Besvikna de måste bli för här är ju bara killar. (Och inte ens några snygga bilder på dem.)

Har jag till exempel sagt att jag tycker om Björn Runström? Han som tydligen har Allsvenskans mest ideologiskt laddade frisyr. Åtminstone bryr sig en Glenn Hysén-bloggare fortfarande om hans hårlängd. Och orsaken, igen, till att Runströms hår är så dåligt, är att småflickor tycker om det.

Ända sedan Motowns glansdagar har det gång på gång bevisats att flickor har ypperlig smak. Men än idag har alltså en del inte förstått.

Märkligt att långt hår fortfarande 2005 kan vara upprörande. Minns hur Björn i våras kommenterade att han anses vara Allsvenskans värsta filmare enligt en undersökning bland spelare:

Det var så lätt att sätta den stämpeln på mig när jag kom direkt från Italien och hade långt hår.
– Hade jag spelat i England och haft kort hår hade det inte varit samma sak.
Möjligt, och Björn hade nog inte sagt så om han inte tyckte det var mycket roligare att vara en filmare med italiensk frisyr än en hyvens kille med engelsk dito.

Zlatans tatueringar är också aktuella idag. Han har tatuerat frasen ”Only God can judge me” på magen.

Detta verkar vara vad fotbollsproffs bryr sig om utanför sporten: familjen, tatueringar, frisyrer (alternativt mössor), Gud och Playstation.

Kanske kan man förklara Zlatans ömhetsbetygelser till sin familj, och nu Gud, med hans sydländska ursprung. Men är de inte snarare ett fotbollsproffsfenomen?

Jag och E diskuterade nån gång varför alla svenska utlandsproffs verkar ha en blond flickvän som de varit tillsammans med sedan gymnasiet och skaffar barn ihop med när de är typ 23. Kanske beror det på att de har för mycket fritid och inte har nåt annat för sig än att bilda familj. Eller så är det en klassfråga, att skaffa barn tidigt. Men jag kommer igen tillbaka till den italienska undersökningen som visade hur olyckliga fotbollspelare är. Stress, press och otrygghet verkar göra att familjen blir superviktig för spelarna. Francesco Totti svarade på en fråga om vilket råd han skulle ge sin kommande son om han bestämde sig för att satsa på fotbollen, att
det viktigaste är att lära sig välja vilka personer som står dig nära. Familjens roll är jätteviktig.

Att ta Italien som exempel är kanske korkat eftersom det även där kan ha att göra med sydeuropeiska traditioner. I England till exempel verkar spelarna syssla med mer skandalösa saker än familjeliv. Men Zlatan måste vara en av de mest utsatta spelarna. Ifrågasatt och omdebatterad från första stund. Inte konstigt att han söker trygghet i familjen. Och tydligen i Gud också.


”Only God can judge me”. Det låter sorgligt.

måndag, oktober 10, 2005

Uppladdning

Bode Miller har en intressant poäng om doping när han säger att Epo skulle vara bättre för skidåkarnas hälsa, inte sämre. Naturligtvis håller ingen med honom. För det finns inget större tabu inom idrotten än att vara positiv till doping. Ja, att ens diskutera doping i andra termer än ”utrota det!” är förbjudet. Inom alla sporter utom fotboll. Där bryr man sig inte så särskilt.

Allt doping- och Juventusprat den senaste tiden fick mig att leta fram videon från i våras där Fabio Cannavaro filmar sig själv medan han får något slags preparat injicerat i armen. Den är fascinerande för att den är så vardaglig. Egentligen är den nog fascinerande bara för att den visar sånt som vi aldrig får se: annars så otillgängliga fotbollsstjärnor som löjlar sig på ett hotellrum dagen före en en viktig match.

Cannavaro löjlar sig över att en läkare knyter en gummislang om hans arm och sticker en kanyl i en uppsvullen blodådra. ”Kvällen före finalen i Uefa-cupen. Se vad vi reducerats till. Jag är 25 år gammal och de håller på att mörda mig.” Han skämtar obekymrat hela tiden. Man tänker på hur sympatisk (om än löjlig) han är. Fabio Cannavaro är en sån där back som kan göra försvarsspel vackert till och med för en ytlig person som jag. Bara för att han är så gudomligt skicklig på det. Han har också, som man kan höra i videon, världens sötaste röst och italienska dialekt. Och medan han är sådär sympatisk får han alltså dropp, fast han är helt frisk.

Det som är normalt i en elitidrottares liv är redan ganska extremt, oavsett om det finns dopingpreparat i Cannavaros dropp eller ej. Bode Millers idé är kanske inte så udda som den låter.

Cannavaros video kan man se här om man klickar på ”il video andato in onda”.

torsdag, oktober 06, 2005

Svartvitt

Delar av min världsbild bekräftas lite för lättvindigt just nu. Det börjar med att Juventus är onda. Som romafan har jag vetat det länge. Nu helt plötsligt blir detta faktum relevant också om man håller på Sverige.

Juve, med sina ”medicinska faciliteter” (översättning à la romanista: ”dopinglaboratorium”) och brottslige läkare vill bestämma över historiens hjälte, Zlatan, och hålla honom för sig själva. Darling Zlatan säger att han bestämmer själv. Mesige Lars Lagerbäck har under tiden inga svårigheter att samarbeta med en läkare som fällts i domstol för att ha dopat spelare.

Alltså. Juventus: onda. Zlatan: hjälte. De svenska ledarna: förment neutrala. Ska världen verkligen vara så här enkel att ta ställning till?

Den gamla damen har dessutom inte förlorat en enda match på hela säsongen. Förkastligt.

torsdag, september 29, 2005

Flamingon från Malmö

Hyllning till Zlatan av Paolo Forcolin i La Gazzetta dello Sport idag. Zlatan säger ju att han föredrar de italienska journalisterna framför de svenska. Jag vet inte vilka som är bäst, men några nya bilder av Zlatan har vi väl fått från Italien. Som jämförelsen med Marco van Basten. Det är den Forcolin vinklar på. Han menar att Zlatan blir mer och mer lik (och lika bra som) honom.

Italienskan passar också så bra för smeknamn. Van Basten heter Svanen och Forcolin gillar att kalla Zätat för Flamingon. Inte så djupsinnigt kanske, men ganska roligt. Undrar vad Zlatan tycker om det namnet.

Tian

Det har varit populärt att lista bästa fotbollsbloggarna de här dagarna. Junivallen platsar inte i Göteborg, men blir uttagen i mer internationella elvor. Det vill säga av folk som inte förstår vad jag säger. Amerikanska The Global Game tillskriver mig en helt ofrivillig medskribent och utlovar fokus på damfotboll. Om det ändå vore så vackert. Junivallen handlar ju mest om Francesco Totti. Men även om uttagningen alltså skett på högst tvivelaktiga grunder, är det såklart mycket hedrande att bära detta världslags tröja nummer 10. Samma som min käre kapten. Tjusigt. Och jag spelar tydligen på topp!

[Uppdatering fredag 10.47: Nu har jag talat dem tillrätta och fått en ny beskrivning. O, hur o-zlatanskt gammaldags det svenska bidraget till denna elva framstår. Och det är det ju också.]

Så jag vill ta tillfället i akt och tipsa om The Global Game. De är fenomenala på att hitta nyheter från världens alla hörn och dra röda trådar mellan dem. Krönikan över skotsk fotboll är en favorit till exempel, och var annars kan man få ett fotbollsperspektiv på katastrofen i New Orleans?

Andra som jag tycker om just nu: min anfallskollega OleOle, de generöst översättande zlatanisterna hos Ibra=Zlatan och något tunga men superintressanta Asian Football Business Review.

måndag, september 26, 2005

Asien är framtiden

Det har varit tyst här på Junivallen ett tag, jag vet inte varför. Under tiden började i alla fall alla plötsligt tycka att Premier League är dyr och förutsägbar och dödens trist. Jag tycker att Premier League är rolig och att det är toppen att man kan se hela kalaset på tv. Och jag vet att jag borde veta bättre. För som vanligt handlar det om hur fotbollstraditionen, alla gamla klubbar och föreningar och generationer fans ska få plats i den globala ekonomin.

Och med globaliseringen kommer en ny sorts fans också. För i andra änden av problemen i fotbollens ursprungsland hittar man den asiatiska publiken. Även om publiksiffrorna på arenorna i England just nu har gått ner en aning, så tittar ju fler människor än någonsin på Premier League.

Medan alla i England klagat på de sjunkande publiksiffrorna och den alltmer defensiva fotbollen, har ligans ordförande Dave Richards varit i Malaysia. Han har pratat om problemen med engelska lag som åker till Asien och spelar matcher och tjänar skitmycket pengar på det, ”without leaving behind any kind of legacy”, som det asiatiska fotbollförbundets president Mohamed Bin Hammam säger.

”In many of our countries, we are in real danger of creating, or allowing, a football community of fans that have never gone to a live match, or have never kicked a ball”, har Bin Hammam sagt, apropå att folk i Asien tittar på europeisk fotboll men inte bryr sig om de lokala lagen. Här verkar alltså problemet vara att Premier League är för rolig. Bin Hammam vill skapa asiatiska ligor som är minst lika bra som de europeiska, och som lockar till sig de största europeiska stjärnspelarna. ”The Future is Asia” är asiatiska förbundets slogan.

Så, jag har mer tänkt på Asien än på England. Jag har inte kommit fram till så mycket, men de asiatiska fansen intresserar mig. De verkar ju också ”älska fotboll”, som det heter. Är de verkligen bara passiva konsumenter som inte fattar sitt eget bästa? Bin Hamman pratar såklart fint om att satsa på barnen och gräsrötterna, men om de europeiska fotbollsklubbarna fört med sig någon slags ”legacy” till Asien verkar det mer handla om ”professionalism” än kultur. Sånt som Bin Hammam vill göra: ”Presenting football as a ”product”, as an industry that is subject to market forces”.

Australien har precis blivit medlem i det asiatiska fotbollförbundet. De också nyss startat en ny liga med stöd av Rupert Murdoch. Låter inte så kul.

onsdag, september 14, 2005

Käraste Francesco

Francesco Tottis frågespalt i La Gazzetta dello Sport är ljuvlig. Idag har den fått en egen plats på internet också. Han säger till exempel, mycket roligt, att han inte förstod vad dansken han spottade på sa till honom. Det bästa är kanske ändå hans alldeles underbara bildbyline. Den är så han. Kolla!

måndag, september 12, 2005

Fifa-approved

Jag har ju snöat in på det här med Romas matchtröjor och bollar. I matchen mot Udinese igår såg jag Janus-bollen i spel för första gången. Jag vet inte hur spelarna uppfattar den, men i tv var den en katastrof. Den fladdrade och flimrade som en fjäril i flykten. (Eh, jag kunde inte låta bli att skriva den meningen.) Fifa som gillar att lägga sig i, varför har de godkänt Janus?

Och vad var det jag sa, det finns en grön tröja:


Uefa-cup, Coppa Italia, borta- och hemmaställ. Alla olika. Ett av dem grönt. Diadora hade tydligen mörkat alla sina alternativa matchställ och presenterade dem idag. Sådan är kapitalismen.

Men det verkar bli Barcelona och Roma som spelar utan sponsor på tröjan i år! Dyrt kalas.

Annars var Geniet Cassano bra i matchen. Man såg verkligen hur koncentrerad han var. Så lätt man glömmer alla struliga kontraktsturer bara man får en aningens smak av hur samspelet mellan Totti och Cassano kan vara. Det borde finnas en regel som säger att de ska spela i samma lag.

fredag, september 09, 2005

Ny historia

Med tanke på att han såvitt jag vet aldrig skrivit en rad om sport har jag en känsla av att Andres Lokko är överrepresenterad här på Junivallen. (Ha, tänk om han vore sportkunnig och kunde ta över Mats Olssons jobb!) Idag skriver han i alla fall igen om de där temana jag brukar älta här: historieskrivning och England och sånt. Hur en ny, av kvinnor formulerad, väg genom musikhistorien ger ett alternativ till 90-talets sökande efter autenticitet, och ”inget The Band-skägg har en chans att protestera; de vet att de har fel.”

Jag slår gärna ett slag för andra sätt att berätta sportens historia också. Det är så intressant när det kommer andra berättelser, om det handlar om tyska friidrottskvinnor, Jennifer Wegerups damelva eller Simon Kuper om Holland och andra världskriget.

Universalexemplet Zlatan går såklart att applicera här också. Simon Bank berör till exempel England och historia idag när han skriver om Zlatan. Att Zlatan utmanar bilden av att Sverige måste spela på engelskt vis. Jag tycker verkligen om Simons poäng att den engelska vägen inte är den enda. Fast jag tror nog man kan säga mer om engelsk-svensk fotbollsideologi – disciplin, krigande, underkastelse och sånt – än att den är, som Simon menar, ”fantastiskt bra”. Zlatan-alternativet till det engelska måste väl ändå innehålla en kritik också. (Som jag antar att jag då borde, men tar mig bloggarens frihet att säga att jag inte har tid att försöka formulera just nu. Jag kanske redan gjort det nånstans? Jag kanske återkommer om det.) Argumenten för Zlatans väg tillhandahåller han i alla fall bäst själv. Som hans mål i onsdags. Det går inte att opponera sig mot. De som har lust att ändå försöka vet att de har fel.

Tom Alandhs film om Ingemar Johansson var också en ljuvlig historia. (O, vilket vackert par de var, Ingemar och Birgit!) Här fick vi en svensk folkhemshjälte som flyttar till Genève av skatteskäl och på frågan om han skulle välja bort boxningen för en Hollywoodkarriär svarar ”jag vill tjäna pengar”. So much för den heliga idrotten. Trots, eller kanske just på grund av, att så många fler av dem tjänar en massa pengar nu, låter det som ett helt otänkbart svar från en svensk idrottare idag. Inte ens Zlatan skulle säga så.

torsdag, september 08, 2005

Roligt

En ståtlig påg ger den enda beskrivning man behöver av gårdagens svenska kvalmatch: ”Det är tur vi har en lång skåning där framme som kan avgöra”, sa Andreas Isaksson.

Gårdagens allra vackraste resultat: Nordirland 1, England 0. Lovely. ”Are you Scotland in disguise?” sjöng publiken i Belfast efter ett tag. Tydligen inte, för Skottland vann sin match. ”The highlight of my football supporting career”, säger den här nordirländske bloggaren. A wee bit skadeglad blir man allt varje gång nån sticker hål på den där ballongen som varit uppblåst sen 1966. Speciellt när det är Nordirland som gör det.

Och så från istheshit.net genom Mitt liv som populärkultursjunkie:

onsdag, september 07, 2005

Snygga tjejer

Å ena sidan talar man om hur kvinnors idrott blir lidande eftersom de inte får sponsorer. Å andra sidan verkar kvinnorna ofta vara vinnare i den globala, kommersiella världen. Damtennisen är väl ett bra exempel på det. Jag hittade en urintressant artikel om Maria Sjarapova och de ryska tennistjejerna som går i bräschen för de kvinnor som enligt artikelförfattaren Edvard Radzinsky håller på att ta över Ryssland. Och världen. Han berättar om hur de ryska kvinnorna som i sekler varit utestängda från det offentliga livet nu genom affärslivet – och tennisen – börjar bli självständiga. Ryssland är tydligen fullt av unga, världsvana och vackra kvinnor som studerar hårt, arbetar hårt, tränar hårt – och lever för sig själva, inte längre i skuggan av männen. Symbolen för dem alla är Maria Sjarapova. Det känns roligt och intressant. Men så undrar man, hur går det då för de unga männen? Och hur går det för alla de som inte lyckas? Sekundära frågor när:

The Russian girls are coming. They don’t want to change the world. They want to conquer it.

måndag, september 05, 2005

Du gamla, nya


Gazzetta dello Sport har varit i Malmö igen. Den här gången har de pratat med Zlatans gamla tränare Johnny Gyllensjö. Han berättar samma saker för Gazzettan som han berättat femtioelva gånger för svenska journalister, men det är alltid lika roligt att höra svenskar beskrivas (berömmas) av utlänningar, eller hur? Artikeln finns här, för den som förstår italienska.

Reportern beskriver Zlatans ungdomsår, men nämner inte med ett ord hans annorlunda etnicitet. Logiskt antar jag, då Zlatan är annorlunda i Sverige, men den relationen behöver väl inte nödvändigtvis italienarna bry sig om, då han är utlänning, svensk, i förhållande till dem. Men eftersom Zätats namn och utseende så uppenbart inte är typiskt svenska, hade det varit intressant att veta hur italienarna tänker om det där. För de måste ju lägga märke till att Zlatan inte ser ut som alla de blonda turisterna och språkstudenterna. Fast tja, de kanske bara tänker att Sverige är ett land med invandring, som alla andra västeuropeiska länder, inte så konstigt att svenskar heter Ibrahimovic. Men italienarnas eget landslag är faktiskt väldigt ”italienskt” ur den aspekten.

De italienska Zlatanfansen på det här forumet är i alla fall väldigt upprörda över att Ibra är ihop med en blond svenska. ”Zlatan alle italiane!”, säger de. ”Zlatan åt italienskorna!”

På svensktemat sa Eidur Gudjohnsen igår i Sportspegeln (tror jag det var) att han föredrar Sverige som gruppsegrare i VM-kvalet för de spelar en fotboll som är roligare för publiken att se på. Ha, så brukar det väl inte vara? Publikfavoriten Sverige.

Men ännu roligare är att Hristo Stoitjkov sagt att han är ”anti-Swedish”. Kulturimperialisten Sverige! Nu har alltså gamla Svea ett landslag som spelar som Brasilien och en stormaktspresident i Lennart Johansson som gör hela världens fotboll kommersiell och billig. Vi är tydligen fotbollsglobaliseringens vinnare. (Ja, förutom det där med Thun och Cork, då.)

onsdag, augusti 31, 2005

Il capitano di tutti

Man blir så glad av Francesco Totti! Gazzetta dello Sport har från och med idag en väldigt söt frågespalt med kaptenen varje onsdag där han svarar på läsarfrågor. Hela grejen lanseras högtidligen som något fött ur en gemensam önskan från Totti och hans fans, att närma honom läsarna, ”etablera en kontakt, ett utbyte av idéer”.

Man brukar säga att spelarna och fansen blir alltmer främmande för varandra i den moderna fotboll som vi är begåvade med. Men Totti hittar på nya grejor hela tiden just i kontakten med sin publik. Som boken han gav ut med de roliga historierna folk berättade om hans påstådda brist på intelligens. Kommer han på sånt själv eller har han en väldigt fantasifull rådgivare?

Totti lyckas på något sätt vara väldigt gammaldags på samma gång som han nästan på dokusåpavis lever sitt liv ganska mycket genom tv. Han gifte sig till exempel i tv, med en tv-kändis. Idoliseringen av fotbollsstjärnorna passar honom som få. Samtidigt pratar han i var och varannan intervju om att fotbollen inte är som förut. Så kommenterade han till exempel att Milan vänskapligt lånade ut Abbiati till Juve. Han säger att han inte skulle kunna spela för Juventus. Han deklarerar lika otidsenligt sin kärlek för Roma, ”att vinna med den här tröjan kan inte jämföras med någon annan seger”, frågar hur han som romare och romanista skulle kunna spela för någon annan klubb. Jaja, han får en massa pengar från Roma också, och skulle kanske inte sagt likadant när hans chans att gå till en bättre betalande klubb var större, kan man invända. Men han medger att han gärna spelat utomlands, samtidigt som valet av Rom och Roma var ett val för livet och av kärlek.

Jag tror på Totti. Häromdan sa han också att han ville fixa ett världsfotbollens Live8. ”Jag i Rom och Beckham i London.” Ingens storhetsvansinne är så charmigt som kapten Tottis.

fredag, augusti 26, 2005

Reklam igen: en Simon

The Global Game har gjort en telefonintervju med Simon Kuper om den tioårsjubilerande Football Against the Enemy. Man kan läsa intervjun här. Eftersom den där boken är så omhuldad så är det roligt att läsa hur oerfaren Kuper var när han skrev den:

...I had never really done much active journalism. I had written articles for World Soccer for years, but I’d sort of taken those from the Dutch press—I used to read the Dutch press and then write what they were saying. (I hasten to add I don’t work as a journalist like that anymore.)
Slutsatsen man kan dra av det där måste vara att han är galet begåvad. Mycket annat intressant säger han också i intervjun såklart. Simon Kuper läser man ju annars som vanligt i Financial Times.

torsdag, augusti 25, 2005

Ciao bella


Jag har ingen aning om varför jag lovade att ”följa upp” presentationen av Romas a-lag. Jag har inget mer att säga om saken. Men eftersom jag lovat, och ni kära läsare hört av er angående vikten av detta ämne: här ovanför är hon, La Roma. Jag hittar inga superbra bilder, men foton finns här, här och här. Debatten lär fortsätta. Tydligen så finns det också en ”trafikljuströja”, alltså grön med rött och gult på. Jag tycker det syns att Diadorafolket ansträngt sig lite för att blidka traditionalisterna. Inga dragkedjor. Det svarta finns ju kvar, men så tunt att man knappt ser det. Vad som inte alls syns är ett sponsornamn på bröstet. Och det är vackert, men inte så realistiskt. Som vanligt möttes Antonio Cassano av idel visslingar och dessutom har kultkommentatorn Carlo Zampa fått sparken och söta tanten Luisa Petrucci som brukar sitta på läktaren med ett rött och gult parasoll är sjuk.

Men Francesco är glad!

onsdag, augusti 24, 2005

Och den stora dagen...

...är idag, då presskonferensen om de nya tröjorna ska ske. 19.00 på Stadio Olimplico. Med en ny madrina, den förra fick visst sparken. Lovar att följa upp denna viktiga händelse.

tisdag, augusti 23, 2005

Konservativa fans

Jag har upptäckt att jag varit dåligt uppdaterad i frågan om AS Romas matchställ för säsongen 2005-06. De har varit en liten följetong här på Junivallen, men jag var bara halvt intresserad från början. Jag har en såpass snobbig inställning till matchtröjor att jag aldrig i livet skulle få för mig att köpa en, jag vill bara fåfängt försäkra mig om att mitt lag fortfarande är snyggast på plan. Jag har nöjt mig med att bara vara glad över att Roma alltid har de vackraste och mest moderna modellerna av fotbollströjor. Men nu har jag fastnat en stund i debatten om La Magicas kläder.

Trots att den officiellt inte presenterats än, har en bild på vad som antas vara den nya hemmatröjan tydligen publicerats i France Football. Såhär ser den ut:

De äkta gulröda supportarna är såklart upprörda. Att tröjan i France Football anses så hemsk beror mycket på det svarta bandet längs ena sidan, som symboliserar Diadora och som ”enligt traditionen” inte hör hemma där. När Kappa gjorde ställen var allt frid och fröjd, men Diadora är inte populära. Det ska bara vara gult och rött, inget annat. Annars är borta- och cuptröjorna det stora problemet. De har alldeles för många olika färger.

Troppi buchi nella memoria”, ”För många hål i minnet” heter kampanjen mot Diadoras nymodigheter. Vad är det med sport som gör folk så nostalgiska? Att tröjsponsorerna gör en massa nya modeller för att kunna sälja så många tröjor som möjligt till fansen är ett rimligt argument för att företagen beter sig rätt osnyggt. Men varför måste alternativet till det vara konservatism?

Sen har vi bollen. Som jag berättade för ett tag sen har Diadora gjort en ny boll, som är till hälften romaröd och till hälften gul, och som är tänkt att användas i hemmamatcherna. Den kallas Janus, som den romerska guden för dörrar, för att öppna, börja. Janus som januari, början på året. Guden Janus kallas också Giano Bifronte, och har två ansikten. Ett som blickar bakåt och minns historien och ett som ser mot framtiden. Kanske har någon på Diadora tänkt väldigt mycket på det där namnet, men det hjälpte i så fall inte så mycket. För fotbollar ska ju inte vara gulröda. Bollen har som bekant varken bak- eller framsida, och redan efter första matchen klagade spelarna på Romas officiella boll. När Janus snurrar blandas färgerna och bollen blir svår att se ordentligt. Ingen gillar Janus.

måndag, augusti 22, 2005

Kreativa fans


Romas matchställ dröjer. Antar att det har med sponsorproblem (Mazda) att göra. Under tiden kan man kolla på fansens förslag till nya tröjor här. De flesta är ganska konservativa, men det är fint att folk sitter och gör sånt här tycker jag. De vackra teckningarna ovan har en Massimo Galletti gjort. Anti-merchandise uppskattas alltid på Junivallen. Magnet-Zlatan är ändå finast hittills. Man blir glad varje gång man går förbi kylskåpet.

Medan jag ändå håller på så gör jag lite reklam för Football Poets också, som jag länkat till ganska länge. Nej, det är ingen stor lyrik, men charmigt så man dör.

söndag, augusti 21, 2005

Konstigt ställe

Överallt protesterar folk mot att fotbollen tas över av betal-tv-kanaler. I Sverige startar de namninsamlingar för betal-tv!

fredag, augusti 19, 2005

Reklam

Flipper i P3 från i lördags handlar om Monaco. Bland annat en intervju med den lättretade friidrottsmanagern Daniel Wessfeldt om känsliga frågor som skattepolitik. Man kan lyssna här.

tisdag, augusti 16, 2005

Henrik och Annika

Ja. De blyga.

(Uppdatering torsdag 11.55: Förlåt, det där var onödigt obegripligt för den som inte läser Junivallen slaviskt. Vilket förmodligen är alla utom jag själv. Jag menar alltså apropå vad jag skrev om Annika under rubriken Nummer femton här nedan.)

söndag, augusti 14, 2005

Nummer sexton

Jag gick en promenad med min femåriga kompis S och hennes väninna O för ett tag sen. Vi hittade en äng som vi fastnade vid, glömde bort tiden och kom hem långt efter femåringars läggdags.

”Vad gjorde ni på ängen så länge då, plockade blommor?” frågade S:s mamma.

Nä. Vi sprang. Tävlade om vem som var snabbast på sträckan mellan fotbollsmålen. Jag lät dem vinna lagom ofta. S sprang i min famn, flyendes från en hotfull hund. Vi jagade varann, formerade oss i olika konstellationer och misslyckades med att mötas samtidigt på samma punkt, snurrade oss yra och sprang, yra. Föll i gräset. Sprang.

Vilken lycka att springa. Jag kände mig som Björn Runström på min löprunda idag. Stark, hård, snabb. Trots friidrotts-VM måste jag tillstå att han är min favoritlöpare just nu. Tätt följd av Docus Inzikuru.

Den rykande färska nummer sexton: Broadcasts ”Tears in the Typing Pool”, använder en löpare i texten för att beskriva uthållighet.

the long-distance runner has stopped on the corner
but I won’t give up

lördag, augusti 13, 2005

Today I started loving you again

Tittar på Premier League och det är som att återupptäcka fotboll. En spelare passar en annan, spelet rör sig i hög fart, och passningen går fram. Samma sak gång på gång, enkelt, som om det vore självklart att man spelar fotboll så här. Vad ska man med Allsvenskan till? Det förstår jag sen. Baby Bajen spelar som Arsenal. Just idag känns det så.

Nummer femton

Nummer tolv i min hög av sportsånger handlade om att göra bort sig. Simon Kuper skrev också om det för ett tag sen, apropå den italienska undersökningen om att fotbollsspelare är så olyckliga. Efter att ha konsulterat sitt bibliotek av sportlitteratur konstaterar Kuper att ett idrottsproffs liv är rätt miserabelt.

Failure distresses most of us who play sport, but it is worst for professionals, whose identity often consists of being good at sport. As Richard Krajicek, the former Dutch tennis player, describes defeat: “It‘s not that I played badly, no, I am bad.”
Förödmjukelse är en del av proffslivet för de flesta.
“Football’s all humiliation,” says Plimpton, quoting a player who told him that “playing opposite Doug Atkins was like having your pants taken down in front of 60,000 people”. What motivates most professionals is this fear of humiliation, and the concomitant fear of being sacked.
I Sverige har begreppet ”kaxighet” de senaste åren bytt laddning, blivit ett positivt sportord. En som inte verkar ha insett det är utlandssvensken Zlatan som fortfarande ryggar tillbaka så fort ordet kommer på tal. ”Jag är är inte alls kaxig”, har han alltid påstått, fast nog måste det vara han som till stor del har gjort kaxighet till en av de mest önskvärda egenskaperna hos svenska sporthjältar? Överallt finns de kaxiga svenskarna. Häromdan sa Robert Kronberg att hans tävlingsdräkt var kaxig, för någon vecka sedan hyllade Patrick Ekwall de unga, kaxiga svenska idrottarna i sin Tv4-krönika. Hammarbys marknadschef tycker att ”det unga Bajen” står för ”attityd och kaxighet”, och det verkar han vara nöjd med.

Man blir ganska lätt trött på all denna kaxighet, som ofta beskrivs som närmast en förutsättning för att lyckas.

Därför gillar jag Annika Sörenstam, trots att jag egentligen är väldigt ointresserad av golf. I senaste numret av Sportmagasinet kunde man läsa att när hon vann sin första seger i US Open 1995 blev hon sjuk av uppståndelsen, sängliggande och illamående i fyra dagar. Inte så kaxigt. Hon har kritiserats för sin brist på utstrålning, men hon är den enda som kan få mig att bry mig om golfsporten.

Det är ett fint sammanträffande att hon heter just Annika. Natalia Kazmierska skrev så vackert om Astrid Lindgrens Annika i somras. Fegisen Annika, det väna dygdemönstret som är rädd för spöken och inte vågar gå upp på vinden. Hon är en motsats till den odrägliga Pippi. Hon är svag när Pippi är stark, förståndig när Pippi är dumdristig, prydlig när Pippi är ovårdad, moralisk när Pippi är självupptagen.

Men det fina med Kazmierskas Annika är såklart inte att hon är svag och feg. För när Pippi står still, fast i samma ”kaxiga” beteende, ”för evigt fastkletad i pannkakssmet och en crazy persona”, så kan Annika fortfarande förändras. Jag har redan citerat det här en gång, men det var så länge sen så jag gör det igen:
Annika däremot, har utvecklingspotential. Hon smutsar plötsligt ner fållen på finklänningen. Hon frigör sig från mammas förmaningar och Tommys morska metoder. Hon funderar på döden och gastarna. Full av skuldkänslor för sin fina flickighet, bölar hon under täcket på kvällen så att ingen hör.

För Annika är en fulländad tvivlare och en romantiker av rang. Och så står hon där på slutet, under stjärnorna på skeppet Hoppetossa som glider ut från kajen och styr söderut mot kokosnötterna och Kurrekurreduttöns oändliga playor.
”O, Pippi”, säger hon. ”Det känns så konstigt i mej. Jag börjar tro, att jag också vill bli sjörövare när jag blir stor.”
Pippi sitter skeppsbruten och grinig och försmäktar på ön i två dagar utan snus.
Annika, vill till havet.
Det som jag tycker om med Annika Sörenstam är inte bara att hennes svagheter syns, att hon är så blyg att hon blir sjuk. Det är att hon övervinner sina rädslor, utan att göra våld på sig själv. När hon tävlade mot män första gången var det väldigt coolt och modigt i sig, men hon gjorde det också så snyggt. Det fanns ingen kaxighet, inga stora utspel, men inte heller ett uns av mesighet. Inget extra läppglans eller hemma-hos-reportage eller kompromisser för att inte ifrågasättas som kvinna. Hon var bara så grymt bra.

Som Kaah. På sin första ep sjöng han i ”Visa sej” om hur han följde efter en snygg tjej men inte vågade prata med henne. När han slog igenom med ”Soulrebell” sa han nästan ingenting i intervjuerna. Ett år senare sjöng han fortfarande om hur han ”faller till noll”. ”Jag hatar när jag önskar och så gärna vill/Men fattar att jag inte kommer räcka till.” Men också ”Dom tittar när jag dansar”. De tittar för att han är är ”Stockholms bästa”, för att han har stil, tål att tittas på. ”Som Zidane med en fotboll”.

onsdag, augusti 10, 2005

Vem ska man tro på?

Zinedine Zidane gör comeback som kapten i franska landslaget nu. Han verkar också ha blivit knäpp.

Zizous intentioner med comebacken har ifrågasatts, man har menat att han kommer tillbaka på grund av påtryckningar från sponsorerna Canal+ och telekommunikationsföretaget Orange, och den statliga tv-kanalen TF1 som sänder VM nästa år. Men Zidane själv anger en betydligt mindre världslig anledning. I en intervju med France Football säger han att han väcktes klockan tre en natt av en mystisk röst som sa till honom att han skulle spela för Frankrike. AFP citerar (genom OleOle):

”One night about three o’clock in the morning I woke up suddenly and began speaking with someone. Afterwards I didn’t tell anyone about it, not even my wife.”

”It’s a total enigma, but don’t try to explain it – you can’t. It’s someone that you are likely to never meet. I can’t even begin to explain. This person exists, but it’s a total mystery.”

He added: ”A few hours later I was with my wife at home and that’s when I decided.”

”I’ve never had an experience like it. It was like I was powerless against this presence that was forcing me.”

”It was like a revelation, and suddenly I realised I had to go back on my decision to retire.”

Han berättar detta för att få slut på spekulationerna om att det är kommersiella intressen som ligger bakom hans comeback. ”Tror ni verkligen att de som pressen föreslagit; Adidas, Canal+, Orange, TF1, presidenten eller jag-vet-inte-vem skulle kunna påverka mitt beslut?”, undrar han.

Vilken underbar fråga!

måndag, augusti 08, 2005

Dahlin

Jag såg Martin Dahlin idag. Jag tror att det var han i alla fall, jag kan inte svära på det för jag såg inte tillräckligt noga och jag kände mig oartig som tittade för länge. Han stod vid en blänkande svart bil mittemot den provisoriska ingången de har till Åhlens i Malmö nu när de bygger om. Jag brukar inte bli särskilt imponerad av att träffa på kändisar, men Martin Dahlin var speciellt. Om det var han, jag börjar tvivla på mitt eget minne nu. Men om det var Dahlin eller ej, så upptäckte jag att jag glömt hur speciell han var. Jag minns hur vi spelade fotboll på gräsmattan hela tiden den där VM-sommaren, och försökte gå som han. Sådär som han gick i straffområdet, efter en avblåsning, innan en hörna: superlångsamt, med axlarna uppskjutna och huvudet nersänkt och blicken kolsvart rakt fram. Det var han som bestämde där.

Efter fotbollskärriären har han hållit på med så tråkiga saker. Doktor Alban och Stureplan och agenteri och vimmelbilder och Graafsystrar. Jag har förändrats också, jag kanske inte skulle gilla honom idag? Men då, vilken hjälte.

söndag, augusti 07, 2005

Älska fotboll

Äsch, jag lyfter upp de här kommentarerna hit, jag skriver ju dem ändå för att nån ska läsa dem och befria mig från mina tankerundgångar. Jag redigerar dem inte, lägger till länkar bara. Så ingen kanske fattar ändå. Hur som helst, det började med att jag skrev en text med rubriken Queer as football, bland annat om att det inte finns några öppet homosexuella fotbollsspelare. Sen såg jag matchen mellan Djurgården och Hammarby i herrarnas allsvenska i fotboll. Sen utspelade sig detta i textens kommentarer:

7 Comments:

Malena said...

Matchen vann. Och den var rolig! Jag blir alltid dubbelt glad när Björn Runström gör mål, för jag vill så gärna att just han ska göra dem.
8/05/2005 12:26:39 AM


Neander said...

Det FANNS en öppet homosexuell manlig, engelsk, professionell, fotbollspelare. Justin Fashanu, broder till mer kände John.
Han gjorde någon säsong i Trelleborgs FF också, bland annat.
Han dog under mystiska omständigheter. Minns inte exakt, men har för mig att det var ett självmord, eller ett mord som skulle se ut som ett självmord.
Jag kan inte hela hans karriär, men det borde gå att hitta på nätet, med hjälp av hans namn och någon sökmotor.
///////////////
Erkans inlägg till Björns mål kan man se hur många gånger som helst.
8/05/2005 01:08:45 PM


Neander said...

Ett porträtt på Justin Fashanu.

http://www.petertatchell.net/sport/justin%20fashanu.htm

I nedanstående text nämns Justin Fashanu, som tydligen ersatte Issa Manglind i Trelleborg.
http://www.trelleborgsff.se/historia/spelarprofiler.php?id=17
8/05/2005 01:20:12 PM


Malena said...

Malmberg nämner honom i sin artikel, jag länkar till den i texten. Enligt honom kom han ut efter karriären, blev mobbad och tog sitt liv.

Ja, så vackert. Erkan är en pärla. Men Aubynn, han står för stilla. In med Zengin!
8/05/2005 01:20:20 PM


Malena said...

Den här kommentaren kanske bara är ett inlägg i en pågående debatt med mig själv som ingen annan fattar.

I alla fall, på Bara-ben-bloggen tycker de att Björn Runström är "kvinnlig" och "söt", och, om jag förstår deras sarkasmer rätt, att det är löjligt.

http://ifkgoteborg.blogspot.com/2005/
08/bjrn-runstrm-till-landslaget.html


Jag skrev i en text att en tjej på Råsunda [nä, på Söderstadion var det] med ett stort plakat med Björns namn och ett rött hjärta "förstår fotboll". Och nu frågade jag mig själv om hon verkligen förstår fotboll, eller om det inte bara är så att hon förstår att Björn är söt. Ett vanligt argument mot huruvida tjejer förstår fotboll är ju att vi bara ser snygga killar och inte hajjar spelet. Men jag tycker att hon (och "hon" är vid det här laget i tankegången nog mer "jag") förstår fotboll. För att björn är söt, och det är ju inte bara hans utseende utan hans person i någon slags djupare mening som är söt, skulle man inte bry sig särskilt mycket om om man inte sett honom spela. Det är som fotbollsspelare han uttrycker sin söthet.

Manliga supportar har alltid förklarat sin kärlek för sina favoritspelare, för att de spelarna har symboliserat eller utstrålat någonting som de gillat. Men att vara söt kan tydligen anses vara en för KVINNLIG egenskap för att ligga till grund för supporterkärlek.

Men det tycker inte jag. Jag är glad att laget som jag ärvt min fars sympatier för råkar ha en symbolspelare som är så förtjusande SÖT.
8/07/2005 06:45:45 PM


Malena said...

En grej till, rubriken är trots allt queer. Och att jag blir berörd av Björn Runström faller ju inom heteronormen och är inte särskilt revolutionerande eller queert.

Manliga fans homosociala begär till sina fotbollshjältar är ju också ett kapitel. Att bilder av vackra kvinnor vid sidan om planen gör sitt till för att upprätthålla heteronormativiteten (apropå innerstadsderbyt: djurgårdens nationalsångssångerska var ju en duktig sån garant, se också Bara-ben-bloggens skrivbordsunderlägg), är klart, men om det som jag påstått är skillnad på dem och tjejen med hjärta-Björn-plakat, hon som uttrycker sin beundran för den manlige fotbollspelaren, vad gör bilden av henne med mannen som står bredvid och gör samma sak?

Min interna diskussion fortsätter.
8/07/2005 11:14:52 PM


Malena said...

Mer tjat: Just fansens homosociala beteende är såklart en anledning till att det är ett sånt tabu med homosexuella spelare. Om fotbollen, manlighetens sista utpost, skulle avslöjas vara uppbyggd på homosexuell kärlek - katastrof.
8/07/2005 11:21:36 PM

fredag, augusti 05, 2005

Alla vinner

Imorgon börjar sjukampen. Jag hoppas att Carolina Klüft gör personbästa och att Eunice Barber vinner. Då blir väl alla glada?

Djupa och viktiga sanningar

Apropå England, The Tough Alliance, anakronismer och kulturell status: Andres Lokko idag. ”I min bok är modernismen själva fundamentet jag vilar på.” ”...jag står i evig tacksamhetsskuld till dess ursprungliga filosofi och dess politik.” ”Modernismen lär oss så djupa och viktiga sanningar.”

Politiken är detta: ”De subtilaste signalerna är där för alla att se men bara för ett fåtal att förstå. Det är det som är modernism.”

Alltså estetik från en specifik historisk, geografisk och social kontext upphöjd till allomfattande ideologi.

Som till exempel kan tillämpas på samtida Tough Alliance, tycker Lokko. ”Tough Alliance är det perfekta modbandet. Man behöver inte ens lyssna på dem. Det är en ren fröjd att bara kontextualisera loss under mikroskop.” Förvirring. Lokko gör verkligen en modern tolkning av det postmoderna begreppet ”kontext” här. Själva poängen med att kontextualisera är väl att det inte är något man gör under mikroskop? Ett sammanhang (kontext) är någonting annat än den detalj man studerar i mikroskopet. Den enda kontext Lokko sätter TTA i är den mikroskopvänliga varumärkesvärld som bandet själva skapar med flashgrafik, kläder och omsorgsfullt droppade referenser.

Ungefär som att det enda som skulle vara värt att relatera till Hammarby var saker som att deras matchställ tillverkas av Kappa och inte av AB Flytgolv. Jag tycker i och för sig att den skillnaden har betydelse, men det är knappast det enda intressanta man kan säga om Bajen. Och, inte för att man kanske behöver det för att kunna säga nånting om dem, men i alla fall jag vill se dem spela, precis som jag gärna lyssnar på TTA.

När jag skrev om engelska supporters här nedanför så var min poäng att de existerade i en specifik kontext, att deras upplevelser inte nödvändigtvis var mera autentiska, riktiga, än andra människors, som sett och ser på fotboll i andra sammanhang. Men Lokko hyllar inte autenticiteten. Tror jag. Just hans förhållande till ”de renläriga moddogmatikerna på sina Lambrettor” är ganska sympatiskt. Han gillar dem, de har präglat honom, men han har gått vidare.

Oj, vad vill jag säga med den här snåriga bloggningen, innan jag har snårat in mig själv? (Har jag redan det?) Kanske bara att renlärighet är ganska otrevligt och att en politik som går ut på att stänga ute de som inte fattar koderna eller har tillskansat sig de rätta attributen eller kunskaperna är en dålig politik. Nåt sånt.

Mycket av namedroppingen på TTA:s hemsida är relaterad till Liverpool FC. Undrar om Lokko förstod de signalerna?

onsdag, augusti 03, 2005

Önskebloggar

Alla katterna åker till veterinären nu, jag måste skriva för att inte gråta. Älskade Monica, nu ska hon dö. Hon som är så självständig men ändå alltid kommer när jag ropar på henne. Den här gången lurade jag henne, skickade henne rakt in i döden. Och maradonatjocke Diego som sov vid mina fötter hela natten, nu död. Tänk på nåt annat.

Som att Petter Furuseth Olsen bloggar på Bomben. (Genom Robert Laul.) Roligt! I detta retorikens tidevarv vore det intressant om en del idrottsmän bloggade. Om man bara skriver samma fem sponsorsanktionerade meningar hela tiden så skulle man väl tröttna på sin blogg rätt snabbt, de skulle bli tvugna att säga något annat. Här är idrottsmänniskor jag skulle vilja se blogga:

Thierry Henry. Intelligent, verbal, samhällsintresserad, självreflexiv. Kul med en sån röst inifrån. Och vilken musik lyssnar de på i Arsenals omklädningsrum?

Zlatan. Behöver jag motivera?

Mikaela Laurén. Blogg från fängelset! Med sanningen om hela dopingaffären, hur hon blivit bemött i simvärlden och om relationen med Alshammar.

Therese Alshammar. Hennes sida av Laurén-saken. Träningsdagbok. Och så vill jag se bilder på hennes syprojekt och veta vilken musik hon lyssnar på. (Simon B skrev häromdan att hon lyssnade på The Tough Alliance. Koka-Kola Veins? Det var väl inte så lämpligt!)

Svetlana Khorkina. Hon verkar smart och rolig och ändå tar ingen henne på allvar, de ser bara hennes kropp. Hon kunde berätta om stenhård, ond träning, ryssar och amerikaner och playboyutvik.

Henrik Larsson. Upp till bevis. Folk som sitter tysta har oftast ingenting att säga. Har Henke det eller är det journalisternas frågor som är så tråkiga? Vad tänkte han på, när han var en liten blyg helsingborgspåg, vad var det som han aldrig sa? Och vad tänker han nu, när han blivit stjärna? Han brukar säga att han och Zlatan har liknande uppväxt, men sen kommer det aldrig någon följdfråga. Vad menar han med att de är lika?

Lars Lagerbäck. Ännu en man som är missnöjd med media. Precis som med Kungen så vill man veta vad han egentligen gör varje dag. Och så vill man läsa rapporter från hans samtal med spelare mellan samlingarna, hur han tänker när han tar ut trupp och lag. Och hur han tänker med spelmodeller och taktik, analyser av matcher...

Det var de jag kom på just nu. Önsketänkande alltihop, är jag rädd.

tisdag, augusti 02, 2005

Hjärteruna, Mrs Thatcher, Pablo et al

Jag har precis läst ut Steaming In av Colin Ward. Han beskriver sitt liv som fotbollssupporter under 70- och 80-talen, på matcher med Leatherhead, Arsenal, Chelsea och England. Boken kom första gången 1989 och gavs ut i en nygjord upplaga förra året.

Det är märkligt att läsa om en värld där våld utgör en så vardaglig och ofrånkomlig del. Till skillnad från Bill Buford i Bland huliganerna (som är en fröjd att läsa, Steaming In är faktiskt rätt långrandig emellanåt) så är fansen inte studieobjekt för Ward, han är själv en av dem, och däri ligger kanske bokens största värde. Han varken romantiserar förekomsten av våld eller tar avstånd från den, istället är boken en ganska rak berättelse, och som sådan en inbjudan att försöka förstå.

På något vis har den här eran i fotbollens historia, England innan Heysel (-85) och Hillsborough (-89), blivit en måttstock för riktig läktarkultur. Och därmed riktig fotboll, för fotbollen är ingenting utan sin publik. Wards bok är skriven precis under den tid då så många förändringar skedde i det engelska spelet. Jag kanske inte ska anklaga Ward själv för senare tiders sökande efter autentiska fotbollsupplevelser, men över boken vilar en känsla av att allt som händer efter den här gyllene epoken kommer bara vara en skugga av originalet. För Ward är den känslan naturlig, eftersom ståplatsläktarnas sista år också är hans ungdomsår. Men resten av oss, vi som inte var där, kanske inte ens födda, kan ju inte hålla på att längta tillbaka till något som vi aldrig upplevde, aldrig var en del av.

För Wards berättelser från läktarna är bara en sorts fotbollserfarenhet. Det finns en massa klass- och andra aspekter på hur sättet att njuta av fotboll har förändrats sedan dess, som jag inte ska ge mig in på. Men Wards värld är också en som till exempel jag och dessutom halva världens befolkning aldrig hade kunnat vara en del av, även om vi var födda på samma plats och i samma tid som han. Det nämns aldrig explicit i boken, men ändå är det skriande tydligt: att ”gå på fotboll” på det sättet som Ward går på fotboll, är en manlig verksamhet. På ett ställe beskriver han hur han blir tvungen att göra sig av med en kompis som han åker på bortamatch med. Kompisen har ju sin flickvän med sig. Varför det är en omöjlighet att ha henne med på match behöver inte ens förklaras. På Englands bortamatcher figurerar kvinnor oftast som serveringspersonal, förbipasserande objekt för chauvinistiska visslingar, eller horor.

Ward var inte själv en huligan utan beskriver sig som ”a regular fan”, men slagsmål var ofta en helt naturlig del av att gå på match för honom.

Så om 70-talets engelska ståplatssoldater är de riktigaste av riktiga fotbollsfans, då kan jag aldrig bli en sån. Visst gick kvinnor på fotboll då också, men man glömmer lätt hur en av de största förändringarna inom sporten är att kvinnorna håller på att erövra den, både på planen och på läktarna. Ibland skäms man över sina medsystrar, som när de ordnar tjejdag på Olympia i Helsingborg. Och ibland är kvinnorna de underbaraste och tuffaste fansen, som de hårda iranska supportrar som riskerar liv och lem när de trotsar förbudet för kvinnor att komma in på fotbollsarenorna. Oavsett vilket så har faktiskt kvinnor också rätt att spela och se på fotboll, och att romantisera de engelska ståplatsläktarna är också att romantisera en kultur som kvinnor i stor utsträckning stängdes ute från.

Ward klagar, säkert med rätta, på politikerna som inte förstår fotboll men ändå ger sig på den med en massa nya lagar och poliser. Han citerar Margaret Thatchers fråga, ”Why can’t the game be played behind locked doors and relayed via television?”. Där har vi en brud som inte fattar, för att gå på fotboll är inte bara att se på matchen, utan att delta i den. Annars kunde de iranska kvinnorna stannat hemma och tittat på matcherna på tv. Det får de, nämligen.

Jag deltog ganska passivt i gårdagens allsvenska omgång genom att sitta i föräldrarnas soffa med min bajentokiga familj och titta på HIF–HBK på pay-per-view, jubla åt Max von Schleebrügges vackra brytningar och klaga på att den late Jeffrey Aubynn aldrig passar bollen eller någonsin lämnar sin kära kant, inte ens när den är helt överbefolkad. Canal+ hade äntligen skaffat sig en bildproducent och fotografer som visade vettiga bilder på publiken. Alltså inga gäspande blondiner, men bland annat fick man se en tjej med ett underbart plakat. ”Björn Runström #20” och ett stort rött hjärta. Hon förstår fotboll.

Och den här tjejen kanske inte fattar fotboll så bra, men sånt här kan man faktiskt också ha det vackra spelet till: Pablo, Pablo?

onsdag, juli 27, 2005

The ball is around

Alla andra lag presenterar fantasifulla bortatröjor att kränga till fansen. Roma slår till med: en boll.

Idag kanske det blir en Totó också?

tisdag, juli 26, 2005

Number fourteen är lovely

Ljuvligare matchreferat får man leta efter.

Cricket, lovely cricket
at Lord’s where I saw it

Yardley tried his best
Goddard won the Test

They gave the crowd plenty fun
The second Test and West Indies won
Jag har aldrig varit nån särskilt lyckad anglofil, och därför tycker jag mycket bättre om Damon Albarn anno 2005, när han, i och för sig i fin brittisk skivsamlartradition, letar upp gammal soul och world music och Moondog-inspelningar och ger ut dem på etiketten Honest Jons Records, än när han sjöng i Blur på 90-talet.

Så passande i dessa tider, har en andra volym av Honest Jons samling ”London Is The Place For Me” precis kommit ut. Men ettan är fortfarande lika fin. Den innehåller calypso, spelad av Lord Kitchener och hans kompisar, invandrare som kom till London från Trinidad i slutet av 1940-talet. Låtarna berättar små historier, som nyhetsrapporter, om Drottningens kröning, om att åka tunnelbana, om en värdelös landlady. Och om en cricketmatch. ”Victory Test Match” med Lord Beginner, en hyllning till Västindiens cricketlandslag och ett referat av den andra testmatchen mellan England och Västindien som spelades på Lord’s i London mellan den 24 och 29 juni 1950.
West Indies’ first inning total
was three twenty-six just as usual

When Bedser bowled Christiani
the whole thing collapsed quite easy

England then went on
and made one hundred and fifty-one

West Indies then had two-twenty lead
Goddard said: ”That is nice indeed”
Det är inte ofta man kan dansa till en matchrapport. Jag tror jag skrev nånstans att det enda sättet en låt om sport kan vara bra är om den egentligen handlar om något annat. Det är inte sant, för ”Victory Test Match” handlar verkligen bara om hur det var när Västindien vann över England i cricket. Och det räcker.

(För nytillkomna IFK Göteborgare och andra som inte fattar vad den här texten är den fjortonde i raden av: En förklaring.)

Och trots all kärleksbrist och trasighet och fransar (Dig har jag kär)

AS Roma är kanske världens klantigaste klubb. Jag vet inte om det har hänt någon gång förut, men det måste vara ytterst ovanligt i alla fall, att en klubb förbjuds att köpa spelare under ett helt år. En del säger att felaktigheterna i köpet av Mexes är Fifas eget ansvar. Jag har ingen aning om vem man ska skylla på, men det är i alla fall typiskt att just Roma blir inblandat i sånt här trubbel.

Och det märks på klubbens hemsida, där man ställer en bedårande liten enkätfråga om den nye tränaren Luciano Spalletti. ”Vad har slagit dig med Spalletti?” Alternativen: ”Beslutsamhet”, ”Grinta” (svårt att översätta, ”beslutsamhet” skulle även det kunna vara, ”gott gry” föreslår ordboken), ”Professionalitet”. Hur skulle vi våga ens överväga andra egenskaper än dem?

Efter en säsong med trettiosju olika tränare i Baby Roma, var och en med varierande grad av curlingförälderteknik, och då Antonio Cassano bland annat mutades med en vicekaptenstitel, har Spalletti nu avsatt Cassano från viceposten. Även om Totti och Cassano var ett rörande struligt ledarpar, och det där med vice väl mest är symbolik, så känns det ändå rätt skönt. Mer given som kapten än Francesco Totti i Roma kan man inte bli (trots allt), men hur kunde egentligen Cassano vara näst bästa alternativet? Galet. Nu talas det om att Cassano blir utstött i truppen och att ultrás-killarna har känt sig nödgade att snacka allvar med stackaren. The madness never ends.

Roma har sitt sommarläger i Castelrotto. ”Det trasiga slottet”.

måndag, juli 25, 2005

Identitet

Skrivet i sanden idag på stranden i min skånska sommarturisthåla till uppväxtstad:

HEJ BÖNDER!
Vi é DIF!

söndag, juli 24, 2005

Kvinnligt monsterhår

Apropå mitt förra inlägg, jag hittade en helknäpp krönika av Mats Wennerholm från för ungefär ett år sedan där han pratar om hur DDR ”förvandlade kvinnor till monster”. Och så skriver han:

Jag har hört historien om en danska som av misstag klev in i ett omklädningsrum och möttes av synen av fem DDR-tjejer som stod och rakade benen.
Skräckhistorier från en statskontrollerad dopningmaskin, som offrade unga kvinnors hälsa för att ge landet ära och berömmelse vid de stora mästerskapen.
Är jag så dum att jag missar någon poäng här eller tror Mats Wennerholm att det inte växer hår på kvinnors ben? Att de naturligt är helt släta, utan att vi behöver fixa till dem? Det kan han väl inte mena? Vad menar han?

Jag rakar mina ben, och jag lovar att jag aldrig tagit steroider.

Historierevision

På 94:e plats i Sportbladets lista över ”världens 100 bästa idrottare genom tiderna” idag, hittar jag ett namn som får mig att minnas. Marita Koch.

Med jämna mellanrum brukar jag bli påmind om något som jag läste i sportnumret av Linna Johanssons saliga fanzine Bleck. ”Jag måste plocka fram det där gamla numret om sport, det var så grymt”, tänker jag, men det blir aldrig av. Tills idag, för jag var hemma hos mina föräldrar när jag stötte på den där nittiofjärdeplatsen. Det tog en del grävande och letande i undanstoppade tidningshögar i mitt gamla flickrum, men till slut hittade jag nummer 1–2 av Bleck från 2001. En guldklimp bland alla spaltmetrar som skrivits om sport i Sverige de senaste åren. Och då menar jag inte att sportjournalistik vanligtvis är dålig, bara att ingen annan berättar historierna som Linna berättar. Om tabuämnet doping, om alla bortglömda kvinnor, om DDR-idrotten.

Historieskrivning är alltid en spegel av sin egen tid. Jag vet inte om det är ett misstag att dopingbesudlade Marita Koch är med på listan alls, eller att hon som en av alla tiders främsta löpare knappt får plats. Men visst längtar man efter andra berättelser om de östeuropeiska kvinnor och amerikanska män som dominerade friidrotten på 80-talet. Berättelser som inte reflexmässigt tar avstånd från de ena och glömmer tvivelaktigheterna under ytan hos de andra.

För det är inte bara på grund av det systematiska fusket som DDR-idrottarna fördöms. De var också starka, snabba kvinnor, som vann allt, utan några försök att bevisa sin ”kvinnlighet” genom läppstift, lösnaglar eller utvik.

Linna Johansson i Blecknumret från 2001:

Kvinnorna från DDR är min lögn. Jag tycker att det de gjorde var förlamande vackert. När jag bläddrar i gamla idrottslexikon stannar jag alltid upp vid de svartvita bilderna där Marlies Göhr går i mål på nytt världsrekord och Marita Koch poserar förläget med guldmedaljen runt halsen. De var starka, ståtliga och förkrossande överlägsna.
Så väljer jag att minnas dem därför att det var så jag upplevde dem. Ingen av dem åkte fast i en dopingkontroll. Marlies Göhr hävdar att hon visserligen blev tilldelad O-T men att hon alltid spolade ner dem i toaletten. Marita Koch säger att hennes tränare överhuvudtaget aldrig gav henne något förbjudet preparat. Hennes framgångsrika karriär och världsrekordet från Canberra – ännu utom räckhåll för världseliten – var resultatet av en träning hårdare än alla andras.
Jag tror på henne. För mig är hon Den Största. Det handlar inte om att ignorera den stora skada DDR:s idrottsapparat orsakade. Det handlar bara om att ha en annan version av den. Den var inte bara ett organiserat fusk utan också ett system som sökte upp och polerade fram några av historiens största förmågor. Idrottsjournalistiken har valt att tysta ned och glömma bort dem – medan de amerikanska män som var framgångsrika under samma epok fortfarande hyllas som stora hjältar. Så ser historieförfalskning ut. Man låtsas som om öst aldrig funnits. Och man tar ifrån damidrotten dess hittills största ögonblick.
Bara de bland de första trettio på Sportbladets lista får en text som motiverar deras plats. Jag har citerat så mycket nu men det måste få bli lite till. Linna Johansson om Marita Koch, världens nittiofjärde bästa idrottare genom tiderna enligt Sportbladets experter:
Marita Koch var DDR:s mest lyckade produkt. Under många år var hon världens obestridda löpardrottning. Hon tillhörde den yppersta eliten på både 100 och 200m men favoritsträckan var 400m. Där förlorade hon bara två lopp under hela sin karriär. Höjdpunkten var den 10 oktober 1985 då hon vann Världscuptävlingen i Canberra på 47,60s. Det är ett världsrekord ingen annan kvinna ens varit i närheten av.
Miroslav Kvac, tränaren till Kochs främsta konkurrent Jarmila Kratochvilova, har kommenterat detta med: ’Marita Koch is the most remarkable sprinter of our time.’
Femma på Sportbladets lista är Carl Lewis.

fredag, juli 22, 2005

Höstens ränder

Eftersom min lillebror sover på soffan bakom mig, utslagen efter en veckas Gothia cup-spel, klädd i den gångna säsongens Barcelona-tröja, gröna hammarbyshorts och ett Älska fotboll-armband som älskats så mycket att det tappat nästan all sin rosa färg, så har jag ett exemplar alldeles i närheten att jämföra med. Barças ränder är fler i år.

Det verkar vara tröjtrenden för de randiga Nike-lagen. Rakare, tunnare, fler ränder. Till exempel: Juventus, Inter, Barcelona. En del ränder höll förut på att bli så breda att de nästan inte var ränder längre. Men nu verkar randigt vara tillbaka.

Barças tröjor blev officiella den 27 juni, efter att ha legat i en bevakad lastbil och väntat på att avslöjas. Mest nytt förutom ränderna är annars att byxorna tar upp den rödaktiga färgen i tröjan istället för den blå som det brukar vara. Och ett litet inslag med de katalanska ränderna syns i nacken. Ett sätt att lugna protesterna mot andra förändringar, månne?

För trots hemlighetsmakeriet innan tröjuppvisningen så har man fortfarande inte fått se det mest intressanta som ska hända med Barças matchställ. Det verkade ju som om det var klart att Barcelona skulle få Peking som huvudsponsor, och reklam för Peking-OS på kläderna. Sen förnekade kineserna det. Inget spons syns till på de nya tröjorna, och Joan Laporta vill inget säga om förhandlingarna. Och så säger representanten för Nike att de behöver tre månader på sig att fixa ett sponsornamn på tröjorna. Jag är helt inkompetent när det gäller att tolka det här, men det verkar väl som om det inte går helt smidigt med de där sponsorsamtalen?

Romas tröjor har fortfarande inte kommit. Jag hoppas på ett rosa tredjekit.

Favoriter

Besatt av Ibrahimovic som jag är, så har jag ändå tills nu missat ibra.blogspot.com, några människor som skriver på svenska om vad som står om Zlatan i italiensk press. Vilken service! Inte uppdaterat på ett tag, men de kanske kommer igång igen när säsongen startar?

Och eftersom gårdagens tidningar har bytts ut nu så får en liten bit av dem vara kvar ett tag till här:



Jag tycker att jag redan har tjatat så mycket om hur bra jag tycker Simon Bank är, men det kanske är som jag inbillar mig. Jag tänker inte säga allt igen, bara att tidningsrubriker ibland är helt sanna.

Men herrarna i Allsvenskan, det är en undersökning med dem som ger upphov till AB:s utrop om vem som är bäst, måste vara Sveriges mest enkätutsatta grupp. Offside, Sportmagasinet, dagstidningarna, alla verkar ha undersökningar med dem. Hur orkar spelarna svara på allt?

De har glömt bort att säga att Kristina Kappelin också är bäst, och de har buntat ihop oslagbara Offside till en liten femprocentsklump. Men 36 hundradelar av dem verkar vara begåvade.