fredag, maj 16, 2008

Istället för att tänka på Serie A:s sista omgång, 6

Konstatera att Italien och Rumänien är i samma grupp i EM. De möts den 13 juni i Zürich.

I La Stampa är det idag en liten intervju med Banel Nicolita, han är 23 år, mittfältare, spelar i Steaua Bukarest och kommer antagligen bli uttagen i Rumäniens landslag till EM. Han är rom och växte upp under mycket fattiga förhållanden. Läs om honom till exempel här och här.

Anledningen till att La Stampa intervjuar honom på inrikessidorna och inte på sportsidorna, är de verkligt anmärkningsvärda saker som hänt i Italien de senaste dagarna. Det startade i helgen när en 16-årig romsk flicka försökte stjäla med sig en sexmånaders bebis från en lägenhet i Ponticelli i Neapel. Hon kom inte särskilt långt innan grannskapet stoppade henne. Jag råkade se förstasidan på Berlusconis tidning Il Giornale i måndags, tidningen som premiärministerns bror är chef för. Den hade som topprubrik: ”Quei rom ladri di bambini”. De där barnarövarna romerna. Efter händelsen har romer och rumäner i Neapel trakasserats, romernas läger i Ponticelli har attackerats, folk har kastat molotovcocktails in i dem och de allra flesta är nu helt tömda och nedbrända. Det hela har övervakats och som det verkar organiserats av den lokala camorrabossen i Ponticelli, Peppe Sarno.

I Corriere della Sera fanns igår ett reportage från en reporter som varit med när folk satte eld på lägren. Han är också vid ett av de tre sista lägren som fortfarande då var bebodda. Några kvinnor och barn som bor bredvid ropar åt de som finns i barrackerna: ”Kom ut så slår vi ihjäl er!” ”Vi har påkarna redo.” Som tur är finns en polis också där. En tjej kommer ut, hon bär en några månader gammal bebis mot bröstet. Hon känner en av kvinnorna och säger till henne: ”Vi ska ge oss av ikväll. Snälla gör oss inte illa.” Kvinnan lyssnar tyst, går fram mot tjejen och spottar mot henne. Hon missar men träffar barnet i ansiktet. De andra applåderar. ”Brava, bravissima.”

Ponticelli är en gammal djupröd del av Neapels periferi. Partito Democratico har sina lokaler i ett hus där det står ”Folkets hus” och ”sezione Antonio Gramsci”. Just den här sektionen av PD, som kallar sig Antonio Gramscis sektion, satte häromdan upp affischer som propagerade för att romerna skulle ut ur Ponticelli. Strax efter händelsen med flickan som försökte kidnappa barnet, sa en lokal politiker från Forza Italia, Raffaele Ambrosino: ”borgmästaren måste tömma alla romernas läger”. Fabio Chiosi från Alleanza Nazionale sa ”halvmesyrernas tid måste vara förbi”.

I förrgår, när medborgarna redan jagat bort romerna från Ponticelli, startade regeringen sin nya politik för ”trygghet”. Det gjorde de genom att slå till mot illegala invandrare, med hjälp av rumänsk polis. 400 personer arresterades i raider över hela landet för droghandel, främjande av illegal immigration, stölder och annat. Umberto Bossi, partiledare för Lega Nord och en av ministrarna i den nya regeringen, sa: ”det är en positiv sak, det är det som folk vill. Folk ber om trygghet och vi måste ge dem det.” Han fortsatte kommentera våldet mot romer i Neapel: ”Folk gör vad de som styr inte klarar av. Det behövs trygghet.” En man i Corriere della Seras reportage från nedbränningen av lägrena säger, att eftersom det inte finns demokrati och staten inte skyddar oss, ”blir den etniska rensningen nödvändig”.

”Sicurezza” var en av de stora frågorna under valrörelsen. I Italien implicerar numera ordet; säkerhet, trygghet, att man talar om ”invandrarna”. Det senare behövs inte ens nämnas innan man vet vad det handlar om. ”Sicurezza” och ”immigrati” är samma politiska fråga i det offentliga samtalet. Vänstern har också omfamnat den utgångspunkten. Våldsbrott som begås av utlänningar får enorm uppmärksamhet och speciellt i blickfånget är romer, rumäner och särskilt romer från Rumänien. När motståndarna kallar Zlatan och Mutu för zigenare, är det långt ifrån en tillfällighet.

I Rom mördades en kvinna för sju månader sen av en rumänsk man, vilket orsakade ett enormt rabalder som till och med blev en konflikt på regeringsnivå mellan Italien och Rumänien. Den dåvarande vänsterborgmästaren i Rom Walter Veltroni ställde in skolmatsalarnas multikulturella temavecka. Rom har alltid varit en vänsterstad, men nyss valdes högermannen Alemanno till Veltronis efterträdare, och hälsades med romerska saluter. Han gick till val just på ”trygghets”-frågan. Rom är i själva verket en av Europas säkraste huvudstäder, ändå har politiker och medier lyckats få folk att känna sig otrygga. Alemanno vill sätta 20 000 rumäner som bor i Rom, EU-medborgare, på flygplan till Rumänien.

Efter allt prat om sicurezza under valrörelsen, vändes debatten en aning upp och ner för två veckor sen, när en 28-årig kille slogs ihjäl av några tonåringar på Första maj i Verona, efter att de frågat honom om cigaretter och han sa nej. De som dödade honom var av ”buona famiglia” som de säger, familjer som hade det gott ställt. Killarna var fascister, och Verona är ju känd som en stad med starka rasistiska strömningar. Sen kom händelsen med flickan i Neapel, och så vände allt om igen.

Nästa vecka verkar det som, ska regeringen klubba igenom sitt trygghetsspaket. Bland annat handlar det om att göra det kriminellt att vistas illegalt i landet, och de vill förhindra att rumäner kommer in i Italien. I Rumänien blir romerna behandlade mycket sämre än i Italien, och eftersom Rumänien är medlem i EU, kommer många därifrån till Italien och de gör det ganska lätt. Så regeringen måste hitta ett sätt att komma runt Schengenavtalet.

Zapateros regering (tur att vi har dem!) i Spanien har protesterat mot Italiens metoder och talat om rasism och xenofobi. (Sveriges regering vill ju själv ta i med hårdhandskarna mot utlänningar, senast genom att med stöd av socialdemokraterna stifta lagar om att neka människor sjukvård, Sverigedemokraterna vinner mark i landet och Janne Josefsson påstår i teve att journalister försöker dölja någon slags sanning om hur mycket invandringen kostar, så det blir svårt för Fredrik Reinfeldt att säga så mycket om Italiens politik om han vill försvara sin egen.)

De stora stjärnorna i Rumäniens landslag, Chivu och Mutu, spelar i Serie A. Banel Nicolita säger till La Stampa att hans dröm är att komma till Italien. Han blir kallad för smutsig zigenare varenda söndag, och säger att rasismen är vanlig också där han kommer ifrån. Men svårast att tolerera hade han när fansen till hans gamla klubb, Timisoara, förolämpade honom. ”Italien rasistiskt? För mig representerar Italien en stor möjlighet, och dessutom är det ännu värre Rumänien. Men allt beror på vad jag kan hitta på den 13 juni i Zürich mot Donadonis azzurri. Jag har fortfarande ganska mycket kredit på mitt turkonto.”

Uppdatering: Det tog inte så lång tid för människorättsorganisationen Every One att ta reda på att flickan varken var rom eller försökte stjäla barnet. Istället blev hon utsatt för en fälla av de boende i huset som ville ha en anledning att ge sig på romerna i området.

2 kommentarer:

Unknown sa...

På tal om killarna i Verona, jag för mig att jag läste att de var höga höns inom Veronas ultras. Ingen som sitter på mer fakta?

Malena sa...

Jag har bara läst att de brukade gå till stadion och stå i curvan och att ett par av dem var avstängda från stadion. Hur höga höns de var vet jag inte.

Skicka en kommentar