söndag, juni 22, 2008

Daje Daniele!

Daniele De Rossi och straffarna, del femtioelva. Man säger alltid sådär efteråt, men jag VISSTE att han inte skulle sätta sin straff. Det hjälpte inte att han hade Colosseum på skorna.

14 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tänkte så här att Buffon är den som avgör, men rent personligt ville jag ju att Fabregas skulle vara den som avgjorde, eftersom jag är en gunner och Fabregas är en oerhört skicklig fotbollsspelare.

Den här matchen led dessutom av att ha spelats dagen efter en fenomenal match.

Men Donadoni kan väl ändå inte bli hängd för detta. Det är väl ingen skam att åka ut mot Spanien i en EM-kvart?

Hossein Nayebagha sa...

Vet inte om han behöver bli hängd men hans trupp var inte optimal i mina ögon. Tycker spelare som Panucci och Ambrosini har lika lite i ett italienskt landslag att göra som Makelele och Vieiera i det franska t ex. Lägg därtill Del Piero.

Frankrike har fått hur mycket skit som helst och att sparka Domenech betraktas som en självklarhet.

Men vad har varit skillnaden mellan Frankrike och Italien egentligen?

Båda fick möta Holland som vann med större siffror än de kanske borde ha gjort, men för mig är det i alla fall uppenbart att Frankrike pressade Holland betydligt mer än Italien.

Sen hade Frankrike också Rumänien under större kontroll, men skapade kanske mindre också.

Så inför slutmatchen i gruppen var Frankrike och Italien minst lika dåliga.

Det som händer sen är att Italien får matchen serverad på silverfat och hör och häpna, de vinner den! (sarkasm).

Efter det började alla tala om hur urusla Frankrike varit men hur Italien har "vaknat". Sorry, men det mesta talar för att om Frankrike fått 1 straff + 1 utvisning på motståndarna efter 20 minuters spel, så hade de också vunnit en sån match.

Att därför höra DDR efter den matchen snacka om lagets "styrkedemonstration" var rätt irriterande. Så på det sättet var det skönt att de torskade igår. Länge lever Italiens "styrkedemonstration".

Malena sa...

Det finns en enorm skillnad mellan Italien och Frankrike, och den består i att Frankrike har fantastiskt många bra spelare att välja mellan, vilket Italien inte har. Finns det något land med fler spelare som spelar bra i bra klubbar än Frankrike? (Brasilien...)

Panucci till exempel spelar ju inte ens mittback i vanliga fall - där spelar Mexès, som inte ens platsar i Frankrikes trupp!

Det provocerande med Domenech-Frankrike är att de KUNDE varit så bra om de utnyttjat sina resurser. Italien däremot, de gjorde kanske vad de kunde med de spelare som fanns att tillgå. De FÖRSÖKTE i alla fall.

Och de kändes gammalmodiga, speciellt igår men jag skrev det också redan innan den första matchen när Donadoni tog ut Milan-trion på mitten. Men att göra såhär var kanske den bästa chansen de hade?

DDR, vad ska han säga? "Äh, vi är rätt kassa egentligen, vi kommer nog inte längre än såhär men det var kul att få vara med." Det är väl inte hans uppgift att bedöma hur bra laget är.

Men, det är lätt att säga i efterhand men jag kan hålla med om att Italien kanske överskattades rätt mycket av folk när de gick vidare. Det var mycket tjat om att "Det är alltid såhär med Italien, de går knackigt i gruppspelet och sen vinner de allt på slutet". Men då måste man ju ha tillräckligt bra spelare och tränare som kan nå dit, och många har kanske inte fattat att Italien inte så säkert har det.

Anonym sa...

"då måste man ju ha tillräckligt bra spelare och tränare som kan nå dit, och många har kanske inte fattat att Italien inte så säkert har det"

Jag t ex. Alltså, det ÄR tjatigt att höra att Spanien alltid torskar viktiga matcher och Italien vaknar till efter gruppspelet, men det är inga tillfälligheter att det har varit så.

Men mest pinsamt nu i EM-tider är att läsa brittiska tidningar. Vid flera tillfällen nu när jag läst åtskilliga tidningar på nätet snackar engelska journalister om hur bra England är och i Harry Redknapps fall (expert på BBC) är det sjukligt hur han dissar Sverige till förmån för England. Visst, Sverige spelade verkligen inte på topp. Men vi var DÄR.

Åter till Italien: jag är med Hossein att Frankrikes förbundskapten ska ut. Frankrike gjorde nu ett lika dåligt EM som när de gjorde bort sig i VM i Japan. Och ett land med så fina spelare ska bara inte göra så. Men jag hade uppenbarligen inte klart för mig att Italien har sämre förutsättningar än Frankrike. Tycker att italienska folket borde vara vana att snubbla sig igenom ett gruppspel för att sedan spela bättre. Att de då fick stryk mot Spanien, som har en rätt imponerande laguppställning tycker åtminstone inte jag är någon skam. Värre hade det ju onekligen varit för dem ifall de åkt ut mot Sverige.

DET hade dock aldrig hänt...

Malena sa...

Jag måste ändå säga att Italien vann ändå VM för bara två år sen, så en del kan man väl förvänta sig av dem.

Hossein Nayebagha sa...

Domenechs laguttagningar är ett ämne i sig. Men jag har märkt även onödigt mycket kritik i jämförelse med Italien på själva spelet. Både av kommentatorer, studiofolk hos TV4, Fan TV, Channel4 etc. Så fort Italien slog Frankrike tack vare en situation som dödade matchen totalt, hade Italien "vaknat" medan Frankrike varit "urusel" i turneringen. Man kan ju undra hur det hade låtit om Sverige fått en sån där dubbelbestraffning efter 20min mot Ryssland eller nåt (och då behövde inte Sverige ens vinna den matchen). Jag hade laddat upp inför den matchen och sen dog den bara sådär så tidigt. Att Frankrike skulle vinna den matchen efter det där fanns inte på kartan. Det kan hända i kvalet, det kan hända i ligaspel, det händer INTE mellan en avgörande match Italien - Frankrike i EM. Det är för bra lag som möts för att något så omöjligt ska tillåtas hända.

Men situationens betydelse erkändes aldrig i media. Och när DDR på samma sätt snackar om "styrkedemonstration" så är det löjligt. Klart han behöver säga positiva saker, men det kändes inte direkt som något diplomatisk han fabricerat ihop på några sekunder. Hybris kallar jag det där. Italienarna och många andra neutrala fick för sig att Italien nyss tagit en tung seger när man i själva verket bjöds på den.

Jag är inte särskilt nöjd med Domenechs insats. Att ha varit "lika medioker som Italien" är inte direkt något att skryta med. Men kritiken mot honom vet inga gränser. Mycket av det är orättvist och påpassligt (baserat på slutresultat och inte spel). Hade situationen mellan Abidal och Toni aldrig uppstått och Frankrike vunnit matchen, då hade man antagligen talat helt annorlunda om hans insats. Vilket även det vore fel.

En bloggare på channel4 föreslog på allvar att Domenech borde ha bytt ut Coupet efter Hollandsmatchen och tagit in Frey inför den avgörande matchen mot Italien (!). Argumentet att Coupet lär ha fått ett hårt slag mot självförtroendet efter Holland och Frey har koll på Toni och de andra italienarna. Frey som bara har tre vänskapslandskamper bakom sig. Slänga in mot Italien... Gud. Och på Fan TV kom förslaget att Sverige har gjort ett bättre EM än Frankrike. Och alltför många "Italiensk fotboll!"-folk tjatar om hur Domenech är så "anti-italiensk" att han dumpar spelare som Mexes och Trezeguet för att de lirar i Italien. Är han kanske också anti-engelsk för att Flamini och Clichy inte lirade? Är Donadoni och Lippi anti-spanska för att Moretti i Valencia aldrig får chansen i landslaget trots att Italien uppenbarligen har försvarsproblem för första gången i landets fotbollshistoria? Folk behöver visa lite respekt och inte snacka om galenskap så fort de bästa namnen inte finns med i ett landslag. Det måste ju finnas en anledning till att de som följer det franska landslaget inte var lika förvånade över Trezeguets frånvaro till exempel.

Sen vet jag inte om Frankrike har såna fantastiska tillgångar egentligen. Kan i alla fall inte på rak arm komma på särskilt många som saknades. Inte av den typen att det hade gjort hela skillnaden offensivt.

Däremot spelade Frankrike urtråkigt mot Rumänien. Och att Domenech övertalade, nästan tvingade Maklele att återvända till landslaget var ett stort misstag. Det är precis såna "gamla hjältar"-principen som har fällt Frankrike tidigare. Att spela med två defensiva mittfältare mot ett lag som Rumäninen var också onödigt. Jag har aldrig trott på Domenech och det känns som att VM-finalen i längden lurade alla hålla hans lag högre än vad den var. Men kritiken mot honom har ändå varit missriktad, tycker jag.

Malena sa...

Det är klart att Domenech får såklart en massa osaklig och missriktad kritik, han är förbundskapten. Jag läste en krönika av Jan Majlard häromdan där han tyckte att Glenn Strömberg - GLENN STRÖMBERG, på allvar - kunde sitta i Bergamo och vara förbundskapten för Sverige hellre än Lagerbäck... Ja, han tyckte till och med att han kunde sköta det FRÅN BERGAMO, för Klinsmann gjorde ju så när han bodde i USA och tränade Tyskland.

Det finns många idioter i världen, vissa av dem får betalt för att skriva i tidningar. Eller sitta i TV4 och kisa med ögonen.

Men ja, Domenech får extra mycket kritik. Men du är ju överens om att han misslyckades.

Och du har en poäng i att den där utvisningen glömdes bort, men jag tror knappast Frankrikes turnering stod och föll med det. Italien hade lika gärna kunnat få med sig sitt offsidemål som inte var offside till exempel, och då hade Frankrike varit ute redan. (Om jag minns rätt...) De borde ha spelat bättre från början om de skulle gå vidare.

Annars tror jag knappt det finns några så kokett paranoida människor som "italiensk fotboll"-killar. Min egen aversion mot Domenech bottnar mest i att han inte gillar Mexès, om det har nåt med Italien att göra vet jag ej.

Anonym sa...

Ang Strömberg högaktar jag karln, men Majlards förslag är inte någon bra idé. Majlard blir bara konstigare och konstigare för övrigt.

Om framtidens svenska landslag har jag bloggat. Jag tycker att det redan bland våra utlandsproffs plus klubbarna IFK Göteborg, Halmstad och Elfsborg (för de är de lag som tveklöst har satsat mest på unga spelare med framgång) finns bra potential för de unga spelarna. Inte till 1994 års höjder eller 2002, men tillräckligt bra. Men jag har svårt att hitta rätte förbundskaptenen.

Återigen vad gäller Italien ser jag såpass lite italiensk fotboll för att veta ifall världsmästarna från 2006 kan vara aktuella för ett VM 2010 - både vad gäller ålder och klass.

Hossein Nayebagha sa...

Om Italien hade slagit Rumänien hade det inte påverkat Frankrikes situation mer än att man hade saker och ting mer i egna händer. Då hade man via seger gått om Italien på inbördes möten.

Allt detta förutsatt att allt hade gått precis på samma sätt om Toni gett Italien ledningen, vilket vi egentligen inte kan förutsätta.

Malena sa...

Okej, poängen är i vilket fall att varken Italien eller Frankrike kan skylla på enskilda domarinsatser som orsak till varför de åkte ur EM. De var inte tillräckligt bra.

Hossein Nayebagha sa...

Nej, jag menade inte heller att det var ett felaktigt domarbeslut, men att dess avgörande betydelse inte har erkänts av det jag har sett. Inte tillräckligt.

Regeln är dock skit i mina ögon, men så länge ingen gör nåt saken så får vi leva med den.

Anonym sa...

Lippi kommer åter. Allting (GEA, etc) är glömt. Ingenting har hänt.
Zeman kommenterade det hela, ZZ framstår mer om mer som en hjälte
/Lerneby

Malena sa...

Redan? Det tog väl bara två väckor eller nåt. Jag fattade inte varför han avgick in the first place.

Framstår mer och mer? Det var väl uppenbart för längesen. Han var ju den första! Han tränar Röda stjärnan nu!

Malena sa...

Hur kunde jag stava veckor som VÄCKOR?!

Vem är jag?

Måste ta lunch nu.

Skicka en kommentar