Non si discute
Sedan den genomromantiska matchen mot Arsenal verkar Romavärlden istället ha präglats av politik. Till och med en sån hjärtlig händelse som manifestationen vid Trigoria kan till exempel såklart ha politiska bakommotiv, eftersom de klubbledningsvänliga Ultras romani och Mariones radioprogram organiserat saken, understött av klubbledningen. (Men vad bryr sig till exempel alla ungarna som var där om sådant? Ingenting, antagligen.)
Sen har vi Julio Baptista-affären, då klubben inte uppskattade hans uttalanden i Guerin sportivo om att ledningen borde protestera mer mot hur domarna gynnar vissa lag och att klubben kunde organiseras bättre. Den saken kulminerade tror jag när Baptista ”lämnade träningen i vredesmod”. (Jag tror det var för att han var skadad men man vet inte.)
Sen sa visst Spalletti nånting om att man måste diskutera i sommar huruvida laget fortsatt ska byggas kring Totti, vilket genast påkallade diplomatiska förhandlingar och uppvisningar i enighet mellan kaptenen och tränaren.
Sen var det Daniele De Rossis överklagan om sin avstängning. Han fick avslag.
Sen var det kontrakt som ska förnyas eller ej, familjen Sensi som har problem att sälja land, och så vidare. Jag tror allt samlades ihop i Tottis artikel i Corriere dello Sport i onsdags, vars många mellan raderna liggande budskap ingen kunde missa. Det vill säga man kunde inte missa att de fanns där, exakt vad han ville säga kan man nog diskutera länge. Jag undrar också hur många personers röster som låg bakom artikeln som skrevs under med Francesco Tottis namn. Det var Tottis kontrakt som det inte är några problem alls med, Spalletti som han hoppas kommer stanna hela hans karriär, hur han, tränaren och klubbledningen är totalt enade, hur fantastisk ungdomssektionen är, och tal om hur viktig Champions League-platsen är för hela klubben. (Jag vet inte om jag ska tycka det är otroligt fint eller lite oroande hur medvetna Daniele De Rossi och Francesco Totti visar sig vara om klubbens ekonomi. Är det bra att spelare håller på och tänker på hur deras klubbs verksamhet ska finansieras nästa säsong?)
Det som låter allra mest som Francescos egen röst är när han pratar om fördomar mot romare, som alltid måste bekämpas. Faktiskt skrev han också om detta efter matchen mot Inter, då han inte nämnde alls att Romas fans hade gjort rasistiska ljud mot Mario Balotelli, men däremot indignerat påpekade att Balotelli hade sagt ”romani di merda” till spelarna på planen. (Men sen säger han att detta måste bekämpas ”både inom och utanför Trigoria.” Syftar han på någon särskild förrädare inom organisationen då?)
Det roligaste av all politisk dramatik var nog borgmästare Alemannos svar på Times kampanj för att flytta Champions League-finalen från Rom eftersom stan tydligen är fruktansvärt farlig för engelsmän. En kampanj i bästa brittiska arrogant-imperialistiska anda, som samtidigt kommer långt efter de romerska supportrarnas aningen mer verklighetsförankrade påpekanden om att Olimpico till exempel har bedrövliga toaletter, att läktarna tenderar att svämma över när det regnar och att man ser planen dåligt. The Times presenterar istället graverande bevis som:
Type “Roma” and “stabbing” into Google and you get 280,000 results.(Betyder inte roma romer på engelska?)
Alemanno skrev då ett brev till chefredaktören för The Times och sa bland annat att:
Jag vill gärna påpeka att en sökning på orden ”London” och ”knivskuren” i Google resulterar i 2 850 000 träffar, tio gånger så många som de som kommer upp om Rom.Jag vet inte om han drev med the Times eller var allvarlig.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar